Cum să îi ierți pe cei care ți-au greșit și nu și-au cerut scuze niciodată

Cum să îi ierți pe cei care ți-au greșit și nu și-au cerut scuze niciodată

Lorena Pintilie

Iertarea este una dintre cele mai mari virtuți pe care o poate avea un om. Să ierți e greu, mai ales atunci când cei care ți-au greșit nu recunosc acest lucru și nu ai primit niciun fel de scuze de la ei. Însă, atunci când alegi să ierți un om care, poate, nu merită, te vei simți eliberat/ă de energia toxică cu care te înconjoară persoana respectivă. Eliberarea vine doar atunci când alegi să spui „Te iert”. Abia atunci faptele celui/celei care a călcat strâmb nu mai au putere asupra ta.

Iertarea este menită să restabilească relațiile dintre oameni, dar mai ales să îți aducă liniște și să te elibereze de toate sentimentele negative, de ranchiuna și poate chiar de ura pe care le-ai acumulat în suflet de-a lungul timpului. Însă, deși să ierți înseamnă să scapi de energiile negative, punerea în practică este, uneori, foarte grea. Atunci când ești rănit/ă de cineva, când te simți nedreptățit/ă, e normal să îți alimentezi reacțiile cu furie, resentimente și dorință de răzbunare. Dar amintește-ți că toate aceste sentimente te țin captiv/ă într-o lumea neagră, a urii, în care nu vrei să te afli. Totuși, cum poți ierta pe cineva care ți-a făcut rău și nici măcar nu își recunoaște greșelile? Simplu! Dă-ți voie să faci asta!

Cum să ierți pe cineva care nu și-a cerut niciodată scuze pentru actele sale

1. Rămâi cu adevărul tău. Doar tu știi cu adevărat prin ce ai trecut, iar părerile celor din jur sau scuzele care nu vin din suflet nu merită ascultate. Important este să îți validezi sentimentele, să îți dai voie să simți și să te asculți. Tu ești cel mai bun sfătuitor al tău/cea mai bună sfătuitoare a ta.

2. Învață să spui nu. Chiar dacă ai fost învățat/ă să eviți conflictul și să te mulezi după dorințele celorlalți, pe parcurs, pentru a putea fi în armonie totală cu tine, trebuie să înveți să spui „Nu!”. Nu trece cu vederea peste ceea ce simți sau peste felul în care te fac restul să te simți. Încetează să mai spui că „e bine” sau că „a trecut, sunt bine, am uitat” și alte astfel de afirmații care demonstrează faptul că nu te respecți. Permite-ți să simți durerea provocată de ceilalți. Doar pentru că nu și-au cerut scuze nu înseamnă că e în regulă ce ți-au făcut și că trebuie să depășești momentul. Validează-ți sentimentele! Acest lucru depinde de tine, nu de ei.

3. Nu ține lângă tine persoanele care te rănesc constant. Chiar dacă ele își doresc să rămână, îndepărtează-te tu de ele. Fiecare are o responsabilitate în cadrul unei relații: în cazul tău, ei sunt responsabili pentru cuvintele și faptele lor, iar tu pentru limitele pe care le impui. Nu-i mai lăsa să te rănească!

Sper că ai curajul de a face lucrurile diferit, sper că ai curajul de a continua să iubești profund într-o lume care uneori nu reușește să facă asta

4. Nu te lăsa convins/ă de faptul că „totul e doar în capul tău”. De obicei, persoanele care nu își recunosc greșelile tind să „arunce” vina pe victimă. Nu-i lăsa să se joace cu mintea ta. Simplul fapt că experimentezi durere dă de știre că nu e „doar în capul tău”, e o durere palpabilă pe care ți-au cauzat-o și de care trebuie să fie conștienți.

5. Înțelege că iertarea ta nu depinde de scuzele lor. Poți să ierți și fără să primești recunoașterea lor. Iertarea, așa cum afirmam la început, înseamnă că faptele celorlalți nu mai au putere asupra ta. Când ajungi în acest punct în care să poți ierta sincer pe cineva înseamnă că ai atins un nivel de maturitate și conștientizare superior. Când ai ajuns la acest nivel, singura opțiune este să te eliberezi de negativitate și să uiți câtă răutate ai adunat în suflet din cauza celor ce ți-au pricinuit suferințe.

Iertarea este un dar, un act al bunătății pentru tine ca „iertător” mai mult decât pentru alții. Iertarea nu este nici pentru și nici despre cei pe care alegi să îi ierți, ci despre cel care iartă, adică despre tine.

Iertarea, în cele din urmă, este despre libertate și eliberare. Nu uita că atunci când simți nevoia ca altcineva să se schimbe pentru ca tu să fii bine, respectiv să își ceară scuze pentru a-i putea ierta, vei rămâne prizonier pentru totdeauna. Atunci când atenția se concentrează mai mult pe exterior, pe cei din jur, vei ajunge să îți dai seama că ți-ai canalizat toată energia pe ceva care te-a lăsat gol/goală în interior. Adevăratele răspunsuri se află în interiorul tău. Ceea ce îți dorești, de fapt, de la celălalt, cel pe care nu-l poți ierta, este, cel mai adesea, iubire. Iertarea înseamnă, în cele din urmă, să alegi să-ți oferi ție iubire și odată cu ea, libertate.

Surse foto: Freepik 

Surse articol: Cluber

Articolul urmator
Cele cinci tipuri de suflete pereche pe care le vei avea în viața ta
Cele cinci tipuri de suflete pereche pe care le vei avea în viața ta
Pe cine nu poti sa ierti in viata?
Incepe quiz
Pe cine nu poti sa ierti in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.