Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor

Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor

Anca Marcus

Într-un caz șocant care a zguduit comunitatea din Suceava, părinții unui adolescent aflat în moarte cerebrală au decis să refuze donarea organelor copilului lor, o decizie influențată de sfatul preotului lor. Cu toate că inițial au fost de acord cu procedura care ar fi putut salva viețile altor copii, părinții au revenit asupra hotărârii lor, provocând o dezbatere intensă și indignare în rândul medicilor și comunității locale.

Băiatul în vârstă de 14 ani suferea de o boală neurologică gravă, iar drama familiei a început atunci când acesta a suferit convulsii acasă, a aspirat niște mâncare și nu a mai putut respira.

Copilul a ajuns în comă post-resuscitare, cu manevre prelungite a pornit inima, dar din păcate la ATI s-a declarat moarte cerebrală”, a declarat Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Echipajul medical a intervenit rapid, dar, în ciuda manevrelor de resuscitare, medicii au confirmat ulterior că copilul nu mai avea activitate cerebrală. Așa a început calvarul părinților, care s-au confruntat cu alegerea dificilă de a decide asupra donării organelor fiului lor. 

Inițial, tatăl adolescentului a acceptat donarea organelor și a semnat documentele necesare în acest sens. Medicii din Suceava au început procedurile pentru a pregăti intervenția chirurgicală în cauză, cu scopul de a salva viețile altor copii aflați pe lista de așteptare pentru transplant.

O echipă de medici din București s-a deplasat la Suceava pentru a preleva ficatul adolescentului, care ar fi putut să ofere o șansă la viață pentru un alt copil aflat într-o stare critică la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

În același timp, la Iași, alți șase copii aflați pe lista de așteptare pentru organe au fost chemați pentru a evalua compatibilitatea cu organele adolescentului din Suceava, incluzând rinichii sau corneele acestuia.

Părinții și-au schimbat opinia după discuția cu duhovnicul

Cu toate acestea, eforturile medicilor și a echipei de coordonare regională au fost în zadar. După câteva ore, tatăl adolescentului a anunțat spitalul că familia sa nu mai este de acord cu prelevarea organelor.

Această decizie a ridicat multe semne de întrebare, mai ales că inițial părinții erau de acord cu donarea.

Potrivit Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator regional Centrul de Prelevare și Donare Moldova, decizia părinților de a refuza donarea organelor a fost influențată de sfatul duhovnicului lor:

După discuția cu duhovnicul, au revenit asupra deciziei și au anulat șansele la trei copii, unul în stare gravă de la București, doi de la Iași.

Au fost intimidați cu excluderea de la ritualurile creștinești dacă vor face un astfel de gest, s-au făcut numeroase demersuri, s-a încercat reluarea legăturii cu familia, nu s-a mai reușit revenirea asupra deciziei, inclusiv cu reprezentanții bisericii s-au contactat”.

Așadar, acesta din urmă le-ar fi atras atenția că fiul lor s-a născut întreg și că aceasta ar trebui să fie un considerent important în luarea deciziei. 

Ce spun reprezentanții Bisericii

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au declarat că Biserica Ortodoxă Română susține donarea de organe, nu prelevarea și că totuși decizia finală aparține familiei și este legitimă să se consulte cu preotul și duhovnicul lor.

Biserica susține donarea, nu prelevarea”, a afirmat Flavian Sava, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Sucevei.

În final, această situație tragică a adus în discuție complexitatea relației dintre credință, etică și medicină în astfel de cazuri delicate. Tu ce părere ai? 

Surse foto: Pexels

Surse articol: ȘtirileProTv, B1, Europa Liberă România

Articolul urmator
Ioana avea doar 18 ani și se grăbea să ajungă la înmormântarea bunicului, dar și-a pierdut viața în accidentul tragic de la Suceava
Ioana avea doar 18 ani și se grăbea să ajungă la înmormântarea bunicului, dar și-a pierdut viața în accidentul tragic de la Suceava
Ce misiune vei avea dupa moarte?
Incepe quiz
Ce misiune vei avea dupa moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.