Știai că există nu mai puțin de nouă tipuri de îngeri? Află tot ce trebuie să știi despre aceștia

Știai că există nu mai puțin de nouă tipuri de îngeri? Află tot ce trebuie să știi despre aceștia

Ramona Jurubita

De sintagma „îngeri păzitori” am auzit cu toții și o folosim de fiecare dată când reușim să scăpăm, ca prin minune, din conjuncturi periculoase. Considerăm că Dumnezeu și-a trimis pe Pământ ajutoarele cu aripi diafane pentru a ne apăra de pericole și pentru a ne arăta drumul bun în viață. Dar știm oare câte tipuri de îngeri există și ce rol are fiecare?

Dacă nici tu nu ai avut acces la aceste detalii înainte, vei afla acum tot ce vrei să știi despre ființele divine care îți ghidează pașii. Se împart în trei sfere, numite și coruri angelice.

Vitraliu înfățișând un cor de îngeri, în catedrala din Bruxelles
Vitraliu înfățișând un cor de îngeri, în catedrala din Bruxelles

Prima sferă – se spune că aceștia sunt slujitorii direcți ai lui Dumnezeu

Serafimii

În creștinism, acesta este cel mai înalt grad de îngeri și sunt descriși ca având șase aripi. În iudaism, erau pe locul al cincilea în ceea ce privește rangul.

„În anul în care a murit regele Ozia, L-am văzut pe Domnul șezând pe un tron înalt și înalt; iar tivul hainei Lui umplea templul. Serafimii erau prezenți deasupra Lui; fiecare avea șase aripi: cu două și-au acoperit fața, cu două și-au acoperit picioarele și cu două au zburat. Și unul l-a chemat pe altul și a zis: Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul oștirilor; tot pământul este plin de slava Lui”. (Isaia 6:1-8)

Serafim pictat în interiorul Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul
Serafim pictat în interiorul Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul

Heruvimii

Aceștia au fost creați inițial pentru a păzi Grădina Edenului și se crede că au patru fețe – una de om, una de bou, una de leu și încă una de vultur. Mai sunt numiți și îngerii cu mulți ochi, fiind extrem de înțelepți datorită puterii lor de a vedea totul așa cum este corect.

Sunt menționați în Biblie pentru prima dată în Geneza 3:24: „Astfel a izgonit El pe Adam; și la răsăritul grădinii Edenului a pus niște heruvimi, care să învârtească o sabie învăpăiată, ca să păzească drumul care duce la pomul vieții”.

Tronurile

Ei sunt numiți așa pentru că sunt, de fapt, îngerii care poartă tronul lui Dumnezeu. Altă denumire a lor este aceea de „purtătorii lui Dumnezeu”.

Sunt menționați în Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel: „Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri și cele de pe pământ, cele văzute, și cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El și pentru El...”

A doua sferă – îngerii care stăpânesc pământul

Domniile

Cei încadrați în această categorie sunt ființe cu înfățișare umană, dar au în plus aripi cu pene. Pe ei în regăsim în icoane, iar Părintele Cleopa spunea, potrivit Doxologia, că „domnesc peste ceilalți îngeri care sunt sub dânșii. Ei fiind liberi și lepădând toată temerea de rob, de bunăvoie și cu bucurie slujesc neîncetat Domnului”.

Puterile

Aceștia sunt îngerii cărora trebuie să te rogi dacă ai nevoie de ajutor, deoarece ei sunt cei care pot interveni în lume. Pot lăsa semne credincioșilor și chiar să facă minuni. Ceata lor stăpânește planetele și stelele universului. Conform spuselor Părintelui Cleopa, „îi ajută pe creștini să rabde cu tărie necazurile vieții și să păzească poruncile lui Hristos”.

Stăpânii

Numele lor vine de la cea mai mare putere pe care o au: aceea de a stăpâni diavolii. În învățăturile sale, Părintele Cleopa a vorbit și despre acești îngeri: „Ei risipesc stăpânirea lor și izbăvesc pe oameni să nu cadă în ispitele cele cumplite care îi duc la moarte și la osânda iadului”.

A treia sferă – sunt ghizii, mesagerii și protectorii oamenilor

Începătorii

Într-o sinteză a Părintelui Cleopa despre cetele îngerești se spune că aceștia „păzesc hotarele neamurilor, orașele, cetățile, satele, limbile, bisericile și păstorii de suflete. Ei îi ajută pe cei ce conduc popoare și Biserici să facă voia lui Dumnezeu și să nu asuprească pe cei de sub ascultarea lor”.

Sunt de obicei reprezentați purtând coroane și/sau ținând sceptre și mai sunt numiți Conducători sau ceata Principatelor.

Arhanghelii

Sfântul Grigorie Dialogul zice despre Arhangheli: „Aceștia sunt cei care înmulțesc sfânta credință între oameni, luminând înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii, descoperindu-le tainele credinței celei drepte”. Se ocupă cu administrarea sarcinilor celorlalți îngeri și sunt lideri în armata divină în timpul luptelor.

Viena - Pictura Buna Vestire din prezbiteriul bisericii Salesianerkirche de Giovanni Antonio Pellegrini (1725-1727).
Viena - Pictura Buna Vestire din prezbiteriul bisericii Salesianerkirche de Giovanni Antonio Pellegrini (1725-1727).

Îngerii

Ei trimit mesaje sau îndeplinesc sarcinile care le-au fost atribuite de alți îngeri. „Sunt rânduiți să păzească pe fiecare credincios, căci de la Botez fiecare creștin are un înger păzitor. Pe cei buni îngerii îi ajută să nu cadă, iar pe cei căzuți îi ridică prin pocăință și spovedanie, și niciodată nu ne lasă pe noi, deși uneori greșim. Îngerii sunt gata să ne ajute întotdeauna, numai să voim și să cerem ajutorul lui Dumnezeu.”, a scris părintele Andrei Atudori pe Doxologia. Îngerii păzitori fac parte din această ultimă ceată.

Citește și: Ce este terapia cu ingeri si cum te ajuta

Surse foto: iStock

Surse articol: ThoughtcatalogDoxologiaBiblegateway

Articolul urmator
Reguli de conduită în societate: cele 3 întrebări pe care NU trebuie să le adresezi niciodată nimănui
Reguli de conduită în societate: cele 3 întrebări pe care NU trebuie să le adresezi niciodată nimănui
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.