Povestea unei românce de succes! Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Povestea unei românce de succes! Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Ramona Jurubita

Știai că prima femeie neurochirurg din lume a fost româncă? Sofia Ogrezeanu s-a născut pe 25 aprilie 1920, în Fălticeni, apoi a ajuns să cucerească lumea cu abilitățile sale extraordinare. A devenit recunoscută la nivel internațional și a primit titlul de „prima femeie neurochirurg din lume”.

A studiat la Facultatea de Medicină din București, iar în anul 1944 a operat pe creier un băiețel, deși era încă studentă. Fără a absolvi, a reușit să își facă profesorii mândri și să salveze viața unui copil prin intervenția ce a fost un adevărat succes. Nu putem decât s-o admirăm cu răsuflarea tăiată fiindcă într-o epocă dificilă a avut ambiția de a-și urma chemarea. Tatăl ei a fost Constantin Ogrezeanu, fost casier BNR.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a urmat școala generală și gimnaziul în orașul natal, Fălticeni, iar apoi a plecat în București, unde avea să-și continue educația la Școala de Fete „Marica Brâncoveanu”. A rămas în Capitală și s-a înscris la Facultatea de Medicină, unde și-a impresionat profesorii cu tenacitatea de care a dat dovadă pe parcursul anilor de studiu. Încă de mică își dorea să devină medic, de la vârsta de 16 ani mărturisindu-le părinților care este visul ei. Inițial, tatăl nu a încurajat-o să facă pași spre această carieră, dar lucrurile s-au așezat pe parcurs.

Cel mai mare plan al ei din adolescență s-a împlinit, iar între 1939 și 1945 a fost studentă a Facultății de Medicină din București, unde i-a avut drept profesori pe Francisc Rainer, George Emil Palade, Alfred Rusescu și Ionescu Sinești.

Cât încă se afla pe băncile facultății, a avut ocazia să facă practică pe răniții din Cel de-al Doilea Război Mondial, pe care îi îngrijea cu dedicare. Spre bucuria ei, în 1943 a obținut un post la secția de neurochirurgie a Spitalului Nr. 9 din București, unde a fost nevoită să lucreze fără încetare. Victimele războiului ajungeau la spital în număr foarte mare.

La acea vreme, tânăra a fost inclusă în echipa neurochirurgicală pe care o coordona profesorul Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești. A avut onoarea de a fi colegă și cu alți doctori de seamă precum Constantin Arseni și Ionel Ionescu. Acesta din urmă i-a devenit soț în 1995, după terminarea facultății.

Chiar cu un an înainte de absolvire, în 1944, Sofia Ionescu a realizat prima sa operație pe creier. S-a întâmplat ca, la momentul respectiv, doctorul Bagdasar să aibă rană la deget și să nu poată opera un băiețel care fusese adus la spital în comă.

„Mi-a schimbat viața. A fost nevoie de o operație la un copil după un bombardament și nu avea cine să o facă. Doctorul Bagdasar avea o rană la mână, ceilalți doi secundari nu puteau, fiecare avea câte un impediment să intre în operație și copilul murea sub ochii noștri. Și atunci Bagdasar foarte impresionat a spus: „Poftim! Cine poate să facă această operație?” A întrebat internul care era atunci și el a spus „Nu, nici vorbă!”. S-a scuturat... Și pe urmă m-a întrebat și pe mine, iar eu am acceptat. Deși în mintea mea m-am gândit dacă el o să mă vadă operând, o să îmi tremure mâna, o să se uite curios la mine că era prima operație de neurochirurgie. Doctorul Bagdasar, la sfârșitul operației, mi-a spus „Domnișoară, dumneata ai aptitudini. Te rog să rămâi la noi!”.”, a povestit în emisiunea „Profesioniștii” de la TVR.

Aceasta a fost proba care i-a garantat profesorului Dimitrie Bagdasar că femeia este pregătită să își înceapă cariera. Operația reușită a fost dovada competențelor sale și îi marchează debutul ca medic neurochirurg.

Sofia Ionescu, invitată în emisiunea „Profesioniștii” de la TVR
Sofia Ionescu, invitată în emisiunea „Profesioniștii” de la TVR

După ce s-a căsătorit cu doctorul Ionel Ionescu, au locuit împreună în spital timp de șapte ani, acolo unde au oferit asistență și îngrijiri permanente, fără a-și lua măcar o zi de concediu. A adus pe lume și doi copii (fată și băiat), iar la sarcina cu fetița nici măcar nu a optat pentru concediu prenatal! A operat un pacient fix cu o zi înainte de a naște, după cum a mărturisit într-un interviu.

„Copiii mei n-au avut mamă. Eu eram mereu obosită, munceam la policlinică cu plata de două ori pe săptămână, ca să-mi suplimentez veniturile. Pot să jur că n-am cerut niciodată bani. Nu spun că n-am primit de la unii, dar n-am condiționat niciodată operațiile. Noaptea mă trezeam la 2 și până la 4 îmi scriam lucrările știintifice.”, a declarat Sofia Ionescu într-un interviu acordat în ultima parte a vieții sale.

În 1970, a călătorit la Paris alături de o pacientă, care era membră a Ambasadei Franceze. Medicilor francezi nu le venea să creadă că o femeie poate fi neurochirurg, așa că au fost încântați să o întâlnească. Pentru a se convinge, au pus-o să își arate mâinile. Voiau să vadă dacă are bătătură mare pe degetul inelar, așa cum aveau toți chirurgii. Și-au dat seama imediat că făcuse nenumărate operații!

De-a lungul carierei impresionante, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a dezvoltat foarte multe tehnici chirurgicale care au contribuit ulterior la evoluția medicinei: evacuarea hematoamelor intracerebrale cu ajutorul unui trocar (1968), operație premergătoare intervențiilor endoscopice, precum și o tehnică originală de ventriculocisternostomie.

A primit foarte multe premii și distincții, încă de când era studentă, căci s-a făcut remarcată prin muncă și pricepere:

  • În 1943 a primit Semnul de Distincție al Crucii Roșii,
  • În 1967 a fost decorată cu insigna „Evidențiată în Munca Medico-Sanitară”,
  • În 1964 a obținut medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei”,
  • În 1972 a primit medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii”,
  • În anul 1996 a dobândit Diploma de Onoare a Asociației Naționale a Femeilor cu Diplomă Universitară din România pentru merite de excepție,
  • Tot în 1996 i s-a acordat și Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” și Diploma de Onoare a Confederației Naționale a Femeilor din România,
  • În același an a devenit membru al Societății Române de Istoria Medicinei,
  • În 1997 a ajuns să fie Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale,
  • În 2008 a primit cea mai înaltă distincție, Steaua Republicii, în grad de cavaler, la începutul lunii martie.

A mai obținut: Diploma de Onoare pentru merite deosebite în promovarea științei și tehnicii în România, Diploma de Onoare a Societății de Istoria Medicinei, Diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni și Medalia de Onoare a Municipiului Fălticeni.

Cariera ei s-a încheiat în 1990, din cauza unor probleme la ochiul stâng. A fost nevoită să se supună unei operații de cataractă, iar apoi s-a pensionat. Asta nu înseamnă și că a renunțat complet la domeniul care o pasiona. A continuat să activeze ca membru emerit al Academiei de Științe Medicale și nu a s-a oprit nicio zi din activitatea științifică. Pe 29 august 2002, titlui de Cercetător Științific Principal Grad I i-a fost echivalat cu cel de Profesor.

În același an, în cadrul Seminarului Internațional de Neurochirurgie (22-23 noiembrie) de la Facultatea de Medicină din București, care a avut tema „Actualități în traumatismele vertebro-medulare”, a fost numită „deschizător de drumuri în traumatologia vertebro-medulară”.

Din păcate, ultima parte a vieții i-a fost marcată de o tristețe profundă, fiind nevoită să trăiască dintr-o pensie modestă, din cauza căreia a ajuns să se simtă neapreciată de cei din jur. Deși Asociația Medicilor Pensionari din România a încercat să îi obțină titlul de „Doctor Honoris Causa”, dosarul cu această cerere nu a fost validat de Colegiului Medicilor București. Pe documente „s-a adunat praful” aproximativ un an, până când, pe 21 martie 2008, Sofia Ionescu s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Trupul ei a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

Povestea de viață a remarcabilului neurochirurg Leon Dănăilă: "Nu vreau să fac avere din suferința oamenilor..."

Surse foto: Matricea, Youtube

Surse articol: AdevarulRevistagalenusViata-medicalaOmofon

Articolul urmator
Povestea de dragoste dintre Carmen Grebenișan și soțul ei: „Nu a fost dragoste la prima vedere. Am fost amici timp de trei ani”
Povestea de dragoste dintre Carmen Grebenișan și soțul ei: „Nu a fost dragoste la prima vedere. Am fost amici timp de trei ani”
Ce femeie fatala din filme esti?
Incepe quiz
Ce femeie fatala din filme esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.