Revoluție în medicină! Un bărbat paralizat a putut merge din nou datorită unui disponizitv implantat în creier

Revoluție în medicină! Un bărbat paralizat a putut merge din nou datorită unui disponizitv implantat în creier

Lorena Pintilie

Un bărbat în vârstă de 40 de ani care a trecut printr-un accident cumplit cu bicicleta în 2011 și a rămas paralizat după ce și-a rupt mai multe oase din zona gâtului a ajuns să poată merge cu ajutorul unui implant cerebral. Acesta a fost operat recent, după mai bine de 10 ani în care a fost imobilizat la pat, iar acum se poate mișca fără probleme.

Gert-Jan Oskam avea doar 28 de ani când i s-a spus că nu va mai putea merge niciodată după ce a suferit un accident cumplit cu bicicleta, în timp ce se afla în China. Acum, la 40 de ani, bărbatul nu numai că își poate mișca mâinile fără probleme, ci poate să se deplaseze și chiar să urce scări, sfidând afirmațiile făcute de medici în urmă cu 12 ani. Cum este posibil așa ceva? Oskam a fost operat la începutul lui 2023, când i-a fost implantat un microcip cerebral cu ajutorul căruia creierul poate transmite impulsuri electrice spre mușchii necesari din corp responsabili cu mișcarea și deplasarea.

În urmă cu câteva luni, am putut, pentru prima dată după mai bine de 10 ani, să mă ridic în picioare și să beau o bere cu prietenii mei”, a declarat Oskam, care acum locuiește în Olanda. „A fost extraordinar, chiar dacă mă simt ca un bebeluș care învață să meargă din nou. A fost o experiență pe care mulți oameni nu o apreciază”, a adăugat bărbatul.

Cum funcționează implantul care l-a ajutat pe Oskam să meargă din nou

„Puntea digitală” este cea mai recentă descoperire a unor medici neurologi din Elveția. Aceștia au creat un program științific, care momentan se află în perioada experimentală, prin care își doresc să dezvolte interfața unor dispozitive numite „creier bionic”, cu ajutorul cărora oamenii paralizați ar putea merge din nou. Proiectul urmărește să utilizeze semnale wireless pentru a reconecta creierul cu mușchii ce devin inutili atunci când nervii măduvei spinării sunt distruși, totul cu ajutorul unor implanturi care trimit impulsuri electrice de la creier către mușchi.

O femeie de peste hotare a mărturisit că are o aventură cu un robot cu inteligență artificială

În cadrul unui test din în urmă cu mai mulți ani, bărbatul a testat un sistem care a recreat pașii ritmici ai mersului prin trimiterea de semnale de la un computer la măduva spinării sale. Deși dispozitivul l-a ajutat să facă mai mulți pași, mișcarea era destul de robotică și trebuia să fie declanșată de un buton sau de un senzor, ceea ce nu pare natural deloc.

Pentru cea mai recentă actualizare, profesorul Jocelyne Bloch, neurochirurg la spitalul universitar din Lausanne, a instalat electrozi pe creierul lui Oskam, care detectează activitatea neuronală atunci când acesta încearcă să își miște picioarele. Citirile sunt procesate de un algoritm care le transformă în impulsuri, care sunt trimise la alți electrozi din coloana sa vertebrală. Impulsurile activează nervii din coloana vertebrală și mușchii ce produc mișcarea dorită.

Ceea ce am reușit să facem este să restabilim comunicarea între creier și regiunea din măduva spinării care controlează mișcarea picioarelor cu ajutorul unei punți digitale”, a declarat profesorul Grégoire Courtine de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne. Acesta a precizat că sistemul ar putea „capta gândurile lui Oskam și le-ar putea traduce în stimularea măduvei spinării pentru a restabili mișcările voluntare ale picioarelor”.

Diferită față de primul dispozitiv extern cu ajutorul căruia Oskam a reușit să se miște, această „punte digitală” îl ajută să facă mișcări mult mai fluente, mai „cizelate” și mai puțin robotice. „Acest implant a permis mișcări mai naturale decât înainte, deoarece ridicarea în picioare și mersul pe jos au fost inițiate și controlate prin gândire, nu printr-un buton”, a mai explicat doctorul. Semnalele trimise de creier la mușchi cu ajutorul implantului stimulează grupele de mușchi necesare pentru a îndoi șoldurile și genunchii și pentru a mișca gleznele.

De asemenea, potrivit medicilor care urmăresc cu atenție progresul bărbatului, dispozitivul pare să stimuleze inclusiv reabilitarea. După mai mult de 40 de sesiuni de antrenament cu implantul, Oskam, căruia nu i-au fost secționați toți nervii din coloana vertebrală, și-a recăpătat un anumit control asupra picioarelor chiar și atunci când dispozitivul a fost oprit. Profesorul Courtine crede că reconectarea creierului și a coloanei vertebrale ajută la regenerarea nervilor spinali, recuperând o parte din controlul pierdut de pacient.

Dispozitivul poate ajuta toți pacienții cu paralizie

Deși lucrările se află într-un stadiu incipient, cercetătorii speră că viitoarele dispozitive vor ajuta pacienții cu accident vascular cerebral și persoanele paralizate să meargă din nou, să își miște brațele și mâinile și să controleze alte funcții, cum ar fi vezica urinară, care este adesea afectată de leziunile măduvei spinării. Mișcările brațelor și ale mâinilor pot fi mai dificile, deoarece sunt mai complexe decât mersul pe jos.

Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la nașterile acasă. „Nașterea acasă pune în pericol viața copilului și a mame"

Harvey Sihota, directorul executiv al organizației caritabile „Spinal Research” din Marea Britanie, a declarat că, deși mai este mult până când tehnologia va fi disponibilă la nivel global, evoluția e „mai mult decât încurajatoare”. „Deși mai sunt încă multe de îmbunătățit cu aceste tehnologii, acesta este un alt pas imens pe drumul parcurs de neurotehnologie și rolul său în restabilirea funcției și independenței comunității noastre cu leziuni ale măduvei spinării”.

Având în vedere că Oskam a înregistrat progrese incredibile la mai bine de zece ani de la accident, echipa de medici care a urmărit progresul acestuia este încrezătoare că și alți pacienți cu leziuni mai recente ar putea avea rezultate și mai bune. În cazul lui Oskam „au trecut mai mult de 10 ani de la leziunea măduvei spinării”, a declarat Courtine, „ceea ce clar îngreunează puțin procesul, dar cu toate acestea funcționează. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă aplicăm această punte unui pacient care are leziuni ale măduvei de foarte puțin timp, cum ar fi câteva săptămâni. Potențialul de recuperare este extraordinar”.

Viitorul sună bine, nu crezi?

Surse foto: Facebook - Wings for Life World Run, BBC

Surse articol: The Guardian, BBC 

Articolul urmator
Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor
Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?
Incepe quiz
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.