Alergie la antibiotic: cauze și simptome
În cazuri rare, unii oameni pot avea o alergie la antibiotic, în special la penicilină. De cele mai multe ori, reacțiile alergice sunt ușoare spre moderate și apar la scurt timp după administrarea antibioticului. Statisticile arată că aproximativ 10% dintre oameni raportează un tip de reacție nedorită la penicilină, însă medicii spun că multe dintre aceste raportări nu sunt de fapt reacții alergice, ci efecte adverse ale antibioticului. Află cum identifici alergia la antibiotic și ce trebuie să faci în cazul unei reacții alergice!
Cuprins
- Ce este alergia la antibiotic
- Cauzele alergiei la antibiotic
- Simptomele alergiei la antibiotic
- Cum identifici alergia la antibiotic
- Tratamentul alergiei la antibiotic
- Cum previi alergia la antibiotic
Ce este alergia la antibiotic
Alergia la antibiotice este o reacție imunologică (hipersensibilitate mediată de IgE) la un antibiotic. Apare atunci când sistemul imunitar începe să recunoască un medicament ca fiind ceva „străin” și produce un răspuns exagerat sau inadecvat care nu apare în mod normal la majoritatea celorlalți oameni.
Reacția alergică poate începe la scurt timp după ce ai luat medicamentul sau la câteva zile sau săptămâni după ce ai încetat administrarea. Alergia se poate atenua în timp sau poate persista toată viața.
Antibioticele cel mai susceptibile de a provoca o reacție alergică sunt cele din clasa penicilinei. Acestea includ multe medicamente individuale, cum ar fi penicilina G, amoxicilină, nafcilină, oxacilină, dicloxacilină, flucloxacilină, ampicilină, carbenicilină, ticarcilină și piperacilină. Penicilinele fac parte dintr-o familie mai mare de antibiotice cunoscute sub numele de beta-lactamine.
Orice persoană care este alergică la una dintre peniciline se presupune că este alergică la toate medicamentele din clasa penicilinei și ar trebui să evite întregul grup.
Specialiștii spun că administrarea parenterală (în afara tubului digestiv) a unui antibiotic este asociată cu un risc mai mare de reacție alergică, în comparație cu administrarea orală.
Cauzele alergiei la antibiotic
Nu este cunoscută cauza exactă pentru care apar alergiile. Cu toate acestea, studiile au arătat că alergia la un antibiotic apare după ce o persoană a avut o expunere inițială (care poate include expunerea in utero) și a devenit sensibilizată. Dacă ai avut o dată o reacție alergică la un antibiotic este probabil, dar nu inevitabil, ca la reexpunerea la respectivul medicament să experimentezi din nou aceeași reacție. În unele cazuri, este posibil ca reacția ulterioară să fie mai severă.
De obicei, alergia la antibiotice apare cel mai frecvent al persoanele între 20 – 49 de ani. În plus, alergia la antibiotice beta-lactamice este raportată de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați, însă acest lucru poate fi explicat prin faptul că femeile din această grupă de vârstă utilizează mai mult antibioticele decât bărbații.
Alți factori care pot crește riscul de alergie la antibiotice includ:
- Istoric personal de atopie
- Istoric familial de alergie la antibiotice
- Alte alergii (cum ar fi la pisici)
- Utilizarea frecventă a antibioticelor
- O boală pe termen lung care face sistemul imunitar mai sensibil
Simptomele alergiei la antibiotic
Principalele simptome ale unei alergii la antibiotic pot fi:
1. Simptome ușoare, care includ: urticarie (pete ridicate, cu mâncărimi intense care apar și trec peste câteva ore), piele roșie, descuamată sau umflată. De asemenea, erupțiile pot fi pete roșii plate, care rămân pe parcursul mai multor zile, dar care nu se modifică de la oră la alta. Aceste erupții încep de obicei după câteva zile de tratament cu antibiotic și sunt mai puțin susceptibile de a reprezenta o alergie periculoasă.
2. Simptome severe, care includ: pielea cu vezicule sau coji, probleme de vedere, constricție în gât, tuse și dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, mâncărime severă. Reacțiile severe includ afecțiuni rare precum necroliza epidermică toxică (aspect tip de piele opărită).
3. Anafilaxie. Aceasta este o reacție bruscă, care pune viața în pericol și de aceea necesită tratament imediat. Simptomele sunt cele ale unei reacții alergice, cum ar fi urticarie și umflare, dar și altele mai grave, precum: tensiune arterială foarte scăzută, dificultăți de respirație, dureri abdominale, umflarea gâtului sau a limbii și/sau diaree sau vărsături. Din fericire, anafilaxia este mai puțin frecventă la pacienții care iau penicilină și alte antibiotice beta-lactamice.
Cum identifici alergia la antibiotic
În general, după administrarea penicilinei pot apărea o varietate de reacții adverse, însă nu toate pot fi considerate reacții alergice.
”Reacție adversă” este termenul medical pentru orice reacție nedorită cauzată de un medicament. Pot apărea atât reacții adverse alergice, cât și nonalergice. De obicei, reacțiile nonalergice sunt mult mai frecvente.
Este important să distingem reacțiile adverse nonalergice de reacțiile alergice adevărate. Unii oameni spun că sunt alergici la penicilină atunci când de fapt au avut un efect secundar nonalergic.
Periculos este atunci când persoanele care cred că sunt alergice evită inutil medicamentele din familia penicilinei și antibioticele asociate și se tratează pentru o anumită infecție cu un antibiotic mai puțin eficient sau mai toxic. Acest lucru poate duce la ineficacitatea tratamentului sau la rezistență la antibiotice, care la rândul său poate fi costisitoare și poate prelungi boala.
Multe reacții adverse sunt similare cu cele pe care le-ai avea în timpul unei reacții alergice, inclusiv o erupție cutanată și mâncărimi ale pielii. Însă, reacțiile adverse nonalergice sunt de obicei ușoare și dispar după câteva zile. În schimb, o reacție alergică poate afecta mai multe părți ale corpului.
Cele mai des întâlnite reacții adverse nonalergice la antibiotic includ:
- Oboseală
- Durere abdominală, stomac deranjat
- Dureri de cap
- O zonă mică de piele cu urticarie sau mâncărimi ale pielii in zona unde a fost injectat antibioticul
Dacă nu ești sigură dacă ai o alergie la antibiotic sau ai avut doar o reacție adversă la medicament, este important să consulți un medic.
Tratamentul alergiei la antibiotic
Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană diagnosticată cu alergie la antibiotic este să oprească administrarea respectivului medicament. După aceea, medicul va trata simptomele reacției alergice cu unele din următoarele medicamente:
Antihistaminice. Acestea blochează substanțele chimice ale sistemului imunitar care se activează în timpul unei reacții alergice.
Corticosteroizi. Aceștia sunt utilizați pentru a trata inflamația asociată cu reacțiile alergice mai grave.
Tratament urgent pentru anafilaxie. O persoană care intră în șoc anafilactic necesită o injecție urgentă de epinefrină, precum și îngrijire spitalicească pentru a menține tensiunea arterială și a susține respirația.
Tratament de desensibilizare. Dacă nu există alte opțiuni adecvate de tratament cu antibiotice disponibile, medicul îți poate recomanda desensibilizarea la antibioticul ce provoacă reacții alergice. Această procedură implică administrarea sub supraveghere medicală a unor doze foarte mici de antibiotic, apoi creșterea progresivă a dozelor la fiecare 15 până la 30 de minute în decurs de câteva ore sau câteva zile. Dacă se poate ajunge la doza dorită fără nicio reacție, atunci vei putea continua tratamentul cu antibioticul respectiv.
Dacă pe viitor vei mai avea nevoie de tratament cu acel antibiotic, va trebui să repeți tratamentul de desensibilizare. Este bine de știut că desensibilizarea nu are întotdeauna succes și există riscul unor reacții grave. De aceea, este esențial să fii monitorizată pe tot parcursul procedurii, astfel încât să poată fi tratate rapid reacțiile alergice.
Cum previi alergia la antibiotic
Alergia la antibiotic nu se poate preveni decât prin evitarea medicamentului care provoacă reacții alergice.
De asemenea, trebuie să te asiguri că spui medicului tău despre alergia la antibiotic, inclusiv medicului dentist sau oricărui specialist din domeniul sănătății. În plus, dacă ești predispusă la reacții alergice severe, este esențial să porți o brățară de alertă medicală care îți identifică alergia la medicamente. Aceste informații pot asigura un tratament adecvat în caz de urgență.
În concluzie, alergia la antibiotic este rară, însă poate avea consecințe foarte grave. Este important să identifici corect reacțiile adverse cauzate de antibiotic și să discuți cu un medic pentru a primi tratamentul adecvat.
Alergie pe față: cum o recunoști și cum o tratezi
Surse foto: iStock.com
Surse articol: Uptodate.com, Mayoclinic.org