Cum faci acasă brânză de caju

Cum faci acasă brânză de caju

Redactor Andreea Baluteanu

Ne bucurăm să descoperim cât de mult s-au aglomerat rafturile cu produse vegane, mai ales că acestea protejează viitorul încercat al frumoasei noastre planete. Între noile adiții care se adresează persoanelor care refuză să consume produse de origine animală se află și brânza de caju.

Îți sună ca ceva imposibil de preparat și extrem de greu de obținut? Ei bine, nu e cazul! Dacă ai pregătit vreodată acasă humus, atunci ești candidatul/a perfect/ă pentru a te bucura de deliciile brânzei de caju. Sunt la fel de ușor de preparat! Nu ne crede pe cuvânt, cercetează mai jos!

Ce este brânza de caju?

Practic, brânza de caju este un substitut vegan (deci, care nu conține lactoză) al brânzei tradiționale. Se prepară cel mai adesea din caju și drojdie inactivă ce îi dă aroma de brânză fără să fie nevoie să folosești niciun produs lactat.

Asemănător la textură cu humusul, dar nu atât de moale, acest prieten la cataramă al veganilor poate fi similar ca aspect și brânzicii moi de capră franțuzești. Totul ține de cât de fin îți iese produsul final și de care sunt preferințele tale.

Lapte de caju: beneficii și mod de preparare

Spre deosebire de brânza clasică, cea de caju face parte din categoria tartinabilelor, ceea ce înseamnă că la consum o vei trata mai degrabă ca pe unt.

Beneficiile pe care le are brânza de caju

Numeroase, am spune noi! Principalul e acela că include mult mai multe vitamine și minerale decât brânza convențională. Le „disecăm” mai jos!

Brânza de caju e o sursă prețioasă de:

  • Magneziu (contribuie la producția de energie, îmbunătățește starea de spirit, reglează tensiunea, înlesnește somnul, poate combate simptomele depresiei și ameliorează sănătatea oaselor);
  • Calciu (menține oasele puternice, contribuie la formarea cheagurilor, susține sănătatea cardiovasculară, ține sub control nivelurile de colesterol, etc);
  • Potasiu (esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos, reduce tensiunea, protejează de infarct, previne osteoporoza și pietrele la rinichi, reduce retenția de apă);
  • Fibre (hrănesc bacteriile „bune” din sistemul digestiv, te ajută să slăbești, mențin senzația de sațietate și contribuie la reducerea colesterolului, reduc riscul de cancer colorectal);
  • Proteine (reduc senzația de foame, cresc masa musculară, întăresc oasele, stimulează metabolismul, scad tensiunea, susțin repararea țesuturilor);
  • Vitamina B (susține funcționarea sistemului nervos și cardiovascular, e implicată în producția de energie, ajută digestia, contribuie la sinteza unor hormoni și la formarea ADN-ului);
  • Vitamina E (are efecte antioxidante, reușind să neutralizeze radicalii liberi și scăzând riscul de boli cronice, diminuează valorile stresului oxidativ, dă un aspect plăcut al pielii).

De asemenea, brânza de caju include și enzime, dar și seleniu și acizi grași Omega-3 și Omega-6, cu rol esențial în prevenția bolilor cardiovasculare.

Un alt avantaj extrem de important al brânzei de caju este însă faptul că nu conține colesterol, provenit majoritar din surse animaliere. Totodată, „îi lipsesc” și grăsimile saturate care pot provoca boli de inimă sau creșterea nivelului de colesterol.

Un alt motiv pentru care o apreciem este legat de lipsa lactozei și a glutenului, ceea ce o face extraordinară pentru persoanele cu alergii sau cu boli de oase.

Dacă ești interesat/ă de sănătatea planetei, atunci se pare că faci o alegere foarte bună optând pentru brânza de caju. Pe lângă rațiunile etice, acest preparat vegan are o amprentă de carbon mult mai mică decât brânza clasică, fiind știut faptul că industria lactatelor se numără printre marii poluatori la nivel mondial.

E brânza de caju cea mai bună variantă pentru tine?

Știi că ne place să analizăm de fiecare dată argumentele pro și contra atunci când discutăm despre un anumit subiect.

Dacă ești vegan, atunci nu e nicio îndoială că brânza de caju a fost practic creată pentru tine, indiferent dacă filosofia ta e justificată de dorința de a proteja planeta sau de a nu ucide animale. Cu alte cuvinte, fie că etica sau ecologia te-au împins de la spate spre acest stil de viață, brânza de caju se va plia pe alegerile tale.

Dar, dacă ai ajuns vegan/ă din considerente alimentare sau pentru că trebuie să ții o dietă, suntem nevoite să te avertizăm că și acest produs are latura sa întunecată. În primul, conține în medie cu aproape 20 de calorii mai mult decât aceeași cantitate de brânză de capră. Și la capitolul grăsimi „iese învingătoare” brânza de caju, deși, așa cum am apreciat deja, nu conține colesterol.

În concluzie, dacă dorești să te înfrupți din brânza de caju ca dintr-un deliciu vegan, te încurajăm cu plăcere. Dar dacă vrei, de exemplu, să slăbești, nu e chiar cea mai bună opțiune.

Câte calorii are brânza de caju

Iată cum arată tabloul nutrițional (inclusiv numărul de calorii) al acestui substitut vegan pentru o porție de circa 28 de grame.

  • Calorii: 90
  • Grăsimi: 7g (dintre care saturate, 1,5g)
  • Sodiu: 130mg
  • Carbohidrați: 5g
  • Fibre: 1g
  • Proteine: 3g

Rețetă de brânză de caju

Așa cum am subliniat deja, brânza de caju e practic o combinație de caju, drojdie inactivă și apă și diverse condimente, cu care te sfătuim să jonglezi până ce o să găsești mixul preferat.

blat de bucatarie cu branza de caju, caju, paprika si felii de paine pentru gustare

Iată una dintre asocierile noastre preferate!

Ingrediente:

  • 140g de caju proaspăt, lăsat la înmuiat peste noapte sau pentru cel puțin două ore și scurs;
  • 5-10g drojdie inactivă;
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie;
  • ¼ linguriță de usturoi pudră;
  • ½ linguriță de sare de mare;
  • ¼ linguriță de piper măcinat;
  • ¼ cană de apă.

Modalitate de preparare

  1. Adaugă mai întâi într-un blender caju, drojdia, sucul de lămâie, usturoiul pudră, sarea și piperul și mixează până ce obții un amestec omogen, umed.
  2. Pornește apoi iar motorul și toarnă apa treptat prin orificiul dispozitivului. Continuă să folosești blenderul pentru încă 10 secunde.
  3. Fă iar o pauză și repetă procesul de „blenduire” pentru încă 1-2 minute până ce obții o consistență asemănătoare humusului. Mai poți adăuga apă dacă consideri necesar.

Cu ce mai poți „răsfăța” această rețetă? Să știi că brânza de caju cu mărar e fantastică, dar la fel de bine se înțelege și cu capere, roșii uscate la soare, măsline, pastă de tomate, afine sau merișoare uscate. Curry și paprika sunt alte alegeri senzaționale, mai ales dacă adori gustul condimentat. Vrei să migrezi puțin spre Franța? Adaugă mixuri de ierburi provensale, arpagic sau cimbru.

Până la urmă, important e să te joci ca să descoperi care sunt gusturile tale.

Cum păstrezi brânza de caju

Dacă o menții în cele mai bune condiții, într-un recipient închis etanș, la frigider, va fi bună de mâncat pentru încă 5 zile. La cât de delicioasă e, însă, o vei devora instant.

Poate fi pusă și la congelator, iar în acest caz îți recomandăm să dublezi ingredientele de mai sus pentru a obține mai multă compoziție.

Cu ce poți servi brânza de caju

Imaginația nu are limite, și fiecare poate contribui la acest capitol. Ca un chef în miniatură, recomandăm să găsești tu cele mai bune asocieri. Fanii brânzei de caju o preferă servită pe post de gustare cu crackers sau cu pită/lipie, cu covrigi sau grisine. Poți să o folosești și în sendvișuri sau presărată pe legume.

Dar brânza de caju e gata să îndeplinească multe alte roluri ale brânzei convenționale. Da, e minunată în paste și pizza, dar și în dressingul pentru salate.

Așadar, te-am tentat și pe tine să încerci brânza de caju? Scrie-ne ca să ne povestești dacă acest substitut vegan poate înlocui în inima ta mult mai celebra brânză și povestește-te cum ți-a ieșit rețeta noastră. Știi că așteptăm cu nerăbdare și trucurile și sfaturile tale!

Surse foto: iStock

Surse articol: tasteofhome.com, orlandohealth.com, plantbasedpros.com, less-saves-the-planet.com, blog.myfitnesspal.com, bodyandsoul.com.au, eatthismuch.com, thefullhelping.com

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.