Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum

Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum

Redactor Andreea Baluteanu

Recunoaște: este aproape imposibil să nu fi ales și tu la micul dejun să consumi, pe fugă și cu zero regrete, o porție de fulgi de porumb cu lapte. Ce spunem noi, e posibil inclusiv ca aceste rețete să fie de bază în bucătăria ta!

Și deși fulgii de porumb au beneficii care le sprijină consumul, trebuie să te avertizăm de la debutul acestui articol că efectele lor pozitive sunt mai puțin numeroase decât ai crede! Iată ce mai trebuie să știi!

Cum folosești amidonul de porumb pentru frumusețe

Cum se prepară fulgii de porumb?

Au revoluționat cu siguranță industria micului dejun! Imaginea copiilor care mănâncă pofticioși dintr-un bol de fulgi de porumb cu lapte ne este imprimată pe retină și mulți dinte noi am crescut cu ea.

Așadar, e util să știi cum au ajuns în castronul sau în farfuria ta!

Fulgii de porumb se prepară din boabe de porumb care sunt mai întâi de toate curățate și purificate de orice fel de impurități. Odată ce sunt gata pentru tine, urmează să fie măcinate și de aici se obține mălaiul.

Ai crede că e gata? Nici pe departe! Ca să obții fulgii pe care îi adori, mălaiul e prelucrat în extruder (un aparat folosit pentru prelucrare), unde îi este alăturat un sirop format din zahăr și sare. La temperatura de 90-95°C se formează bobițele rotunde, urmând să fie aplatizate.

După aceea sunt uscate și coapte la 220°C. Se așteaptă să fie răcite și apoi sunt ambalate ca să ajungă la tine.

Cu siguranță, un proces destul de delicat și chiar dificil pe alocuri, care ne face să apreciem mai tare ce consumăm de multe ori fără să îi acordăm un al doilea gând.

Beneficiile fulgilor de porumb

Fulgii de porumb stau undeva la mijlocul clasamentului întocmit de British Heart Foundation al cerealelor sănătoase dominat de porridge, în care ocupă locul al cincilea. Ideea nu e că nu au beneficii, ci că efectele lor pozitive sunt regăsite la multe alte alimente și concurează cu câteva neajunsuri.

Iată ce îi recomandă!

Fulgii de porumb conțin tiamină. Vitamina B1 este implicată în producția de energie și în metabolismul carbohidraților, motiv pentru care unii nutriționiști recomandă fulgii de porumb pentru slăbit. Totodată acest nutrient este benefic și pentru sistemul nervos. Și nu doar că includ această formă a vitaminei B, dar excelează la ea, întrunind circa 256% din necesarul zilnic într-o porție de 30 de grame. La fel de bine stau cu riboflavina (vitamina B2) – 250% din DZR (doza zilnică recomandată).

Stau bine și cu fierul. O porție de fulgi de porumb îți va garanta nu mai puțin de 113% din valorile de fier necesare într-o zi! Susținând imunitatea și producția de hemoglobină, îmbunătățind memoria, reducând oboseala și înfrumusețând pielea, acest mineral e vital sănătății tale.

Îți pun la dispoziție și alți nutrienți importanți. Acel bol plin cu fulgi de porumb te va tenta și cu o multitudine de alte vitamine și minerale:

  • vitamina B6 (39% DZR),
  • vitamina B12 (63% DZR);
  • vitamina C (26% DZR);
  • Niacină (25% DZR).

Pot să faciliteze digestia. Fulgii de porumb includ un coeficient destul de ridicat de fibre (4% din DZR), cu toate că nu am putea spune că excelează la acest capitol. Cu toate acestea, vor avea un aport important la prevenirea constipației.

„Aduc la masă” și proteine. Conținutul nutrițional al unei gustări cu fulgi de porumb contribuie cu 2 g de proteine la necesarul zilnic. Astfel acest ingredient comun pentru micul dejun susține imunitatea, stimulează repararea țesuturilor și reglează producția de hormoni.

Fulgii de porumb sunt buni pentru sănătatea ochilor. Deși valorile vitaminei A sunt destul de scăzute, poți să primești la prima masă a zilei concentrații importante de vitamina B benefică pentru sănătatea oculară.

Și plămânii îi preferă. De data aceasta suntem recunoscătoare pentru că fulgii de porumb nu au uitat să înglobeze și caretonoizi, ideali pentru funcționarea aparatului respirator și pentru prevenția cancerului la plămâni.

Nu omit nici acidul folic. Micul dejun al unei femei însărcinate poate fi în mod util reprezentat de o porție de fulgi de porumb. Acidul folic intervine în procesul de formare al noilor celule, astfel că poate să scadă riscul de defecte la naștere al fătului.

Fulgi de porumb: valori nutriționale

Am văzut mai sus cum stau la capitolul vitamine, să analizăm acum cum arată tabloul nutrițional al unei porții de fulgi de porumb, însumând 30 de grame din acest aliment:

  • Grăsimi: 0,2 g (0% din DZR);
  • Grăsimi saturate: <0.1g ((0% din DZR);
  • Zaharuri: 2,2 g (2% din DZR);
  • Sare: 0,13 g(2% % din DZR).

Fulgi de porumb contraindicații: sunt pe cât de sănătoși par?

Am detaliat mai sus beneficiile fulgilor de porumb, dar suntem sigure că ai perceput ușorul scepticism din glasul nostru „literar”. Deși nu poți afirma că fulgii de porumb sunt nesănătoși, sunt câteva argumente care ne descurajează să le „ridicăm statuie”.

bol cu fulgi de porumb asezat pe blat din lemn si pe un servetel alb

Dintre acestea, conținutul de zahăr și sare, adăugat la procesul de producție, e cel mai îngrijorător. Conform cercetărilor efectuate la Harvard, o alimentație bogată în zaharuri și sodiu poate să cauzeze tensiune ridicată și inflamație, crescând riscul de boli cardiovasculare și de boala ficatului gras non-alcoolic. Totodată, pentru că au un indice glicemic destul de ridicat, fulgii de porumb sunt problematici și pentru diabetici.

Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!

Fac parte din categoria alimentelor rafinate. Sorry pentru amatorii de fulgi de porumb, dar sperăm că nu îți spui că mănânci ceva natural, pentru că nu e cazul. Așa cum ai văzut mai sus, sunt produși printr-un proces destul de ramificat. The American Institute for Cancer Research atrage atenția că consumul ridicat de alimente procesate poate să crească riscul de cancer, obezitate, diabet și tensiune ridicată.

E de precizat că informațiile de mai sus se pretează la sortimentele de fulgi de porumb fără aditivi. Dacă în compoziție apar coloranți, arome sau sirop de porumb, situația e destul de „tensionată”.

Când trebuie să eviți fulgii de porumb

Așa cum vei putea conchide din rândurile de mai sus, e bine să eviți fulgii de porumb dacă suferi sau prezinți risc de boli de inimă, diabet sau cancer.

Totodată, dacă te lupți cu kilogramele în plus, nu recomandăm acest mic dejun.

5 moduri în care poți consuma fulgii de porumb

În afară de fier și de vitamina B, fulgii de porumb nu se remarcă neapărat la categoria nutrienți, dar le poți ridica potențialul adăugând fructe proaspete, iaurt grecesc, migdale, nuci, miere sau fistic. Iată mai jos 5 rețete în care „strălucesc”!

Bolul clasic de mic dejun

Ce conține: o porție de fulgi de porumb, lapte/lapte vegetal/iaurt.

Fulgi de porumb cu fructe/semințe

La rețeta de mai sus, adaugă fructe de pădure, banane, mango, ananas, semințe de floarea soarelui, ce altceva îți face cu ochiul într-o farfurie colorată.

Parfait cu iaurt și fulgi de porumb

Ia un pahar transparent și așază pe straturi în interiorul său: fulgi de porumb la fund, iaurt, iar fulgi de porumb, încă un strat de iaurt și pe deasupra zmeură, nuci sau migdale.

Pui cu fulgi de porumb

Ce? Da, ai citit bine, fulgii de porumb compun o crustă magnifică pentru friptura ta. Iată cum să prepari o rețetă după care te vei linge pe degete. Începe prin a fărâmița sau a măcina fulgii de porumb, apoi dă aripioarele sau copănelele prin ou bătut și prin amestecul de fulgi. Pune la cuptor și pregătește-te să primești complimente!

Batoane energetice

Iată o rețetă simplă: topește pe foc miere și unt de arahide, apoi adaugă deasupra fulgi de porumb până ce aceștia din urmă sunt integral „îmbibați” în mixul dulce. Pune la frigider, apoi taie în bucăți preparatul și bucură-te de batoane homemade!     

Fulgi de porumb calorii

Se situează undeva la mijloc: fulgii de porumb nu au atât de multe calorii precum alte sortimente de cereale. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că numărul relativ mediu de calorii e asociat cu o compoziție nutrițională nu neapărat remarcabilă. Așadar, consumi calorii, dar nu plusezi cu prea multe beneficii.

Vrei date specifice? Fulgii de porumb includ 130 calorii per porție de 30 de grame.

Ca să concluzionăm, fulgii de porumb pot fi o variantă pentru micul dejun dacă ești o persoană sănătoasă, fără probleme cu greutatea. Chiar și în acest caz, oamenii de știință și nutriționiștii sunt de părere că ovăzul e o variantă mult superioară.

Surse foto: iStock

Surse articol: herzindagi.com, bhf.org.uk, /timesofindia.indiatimes.com, ndtv.com, pirifan.ro, recipes.net, eatthismuch.com,

Articolul urmator
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.