Fertilizarea in vitro (FIV) - Ce trebuie să știe cuplurile care își doresc copii?

Fertilizarea in vitro (FIV) - Ce trebuie să știe cuplurile care își doresc copii?

Andreea Constantin

Rata medie a natalității cu fertilizare in vitro (FIV) în diferite țări ale lumii a crescut datorită medicinii moderne. Prin urmare, cu ajutorul FIV și a mai multor cicluri de tratament necesare, cuplurile își pot îndeplini dorința de a-și putea ține copilul în brațe. 

Totuși, apare problema financiară. Câte cupluri din România ar putea suporta costurile FIV dacă au în plan această tehnică de fertilizare?

Pentru multe femei și cupluri, costul FIV depinde de câte încercări pot fi făcute. Se plătește procedura, medicamentele, eventualele tratamente suplimentare, dar și crioconservarea embrionilor. Și pentru ICSI se plătește suplimentar. ICSI este injecția intracitoplasmatică a spermatozoizilor, care poate fi utilizată împreună cu fertilizarea in vitro (FIV).

Medicina poate ajuta cuplurile cu probleme de fertilitate, dar este scumpă!
În prezent, infertilitatea poate fi tratată într-o proporție mare, însă aceste tratamente necesită eforturi financiare substanțiale din partea pacienților. Prin intermediul unui Program Național FIV, Statul ar putea încuraja natalitatea, deoarece va facilita accesul la suma necesară procedurii. 

Conforma Agerpres, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a solicitat, în luna martie, într-o şedinţă de guvern, alocarea unor sume importante pentru continuarea Programului Naţional de Fertilizare in Vitro (FIV) şi în 2024, pentru 20.000 de cupluri. Aceasta este o veste bună pentru cuplurile afectate de infertilitate, mai ales că există clinici în România care au continuat în 2023 programul început în 2022, precum FIV România la Embryos.

Dacă totul merge bine, atunci există șanse pentru multe cupluri de a-și îndeplini visul de a avea propriu copil.

Experții consideră că multe cupluri din lume speră la urmași, însă șansele scad dacă femeile amână tot mai mult data de a concepe un copil. Pentru o femeie cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani, șansa de a rămâne însărcinată este cam la jumătate comparativ cu cea a unei femei de 20 de ani. 

Depistarea cauzelor infertilității

Atunci când încercarea de a concepe pe cale naturală duce la eșec, aflarea cauzelor infertilității devine o prioritate. Pot fi diferiți factori care pot interfera cu fertilitatea, începând de la disfuncțiile hormonale, patologii uterine, probleme de reproducere și până la factorii de mediu și stilul de viață nesănătos. Foarte multe boli cronice și tratamente pentru cancer pot duce la infertilitate. 

Cauzele infertilității pot fi la ambele sexe. La femei, principalele motive sunt: 

  • tulburările ciclului cauzate dereglările hormonale
  • chisturile în ovare (sau ovare polichistice) 
  • infecțiile și trompele uterine blocate 
  • prezența malformațiilor sau aderențelor 
  • endometrioza 
  • infecțiile cu chlamydia și inflamațiile ce pot produce aderențe și cicatrici.

La bărbați, cauza principală este calitatea proastă a spermei. Pot să apară însă și blocaje ale canalelor spermatice, din cauza infecțiilor sau malformațiilor anatomice.

Pentru a crește șansele de a obține o sarcină se recomandă diagnosticul precoce și îngrijirea preventivă. În ziua de azi, există diferite medicamente și tratamente pentru infertilitate în clinici cu tehnologii de ultimă generație, inclusiv intervenții chirurgicale și tehnologii de reproducere asistată, precum fertilizarea in vitro (FIV) și inseminarea artificială (IUI).

De asemenea, contează și schimbarea stilului de viață. Se spune că fertilitatea este influențată și de obiceiurile noastre zilnice, deși poate noi nu ne dăm mereu seama de asta. Dintre factorii de risc fac parte: oboseala cronică, obezitatea, stresul cronic, consumul prea mare de alcool, scăderea prea mare în greutate, efortul excesiv, fumatul. 

Pentru a ne îmbunătăți fertilitatea trebuie reduși sau eliminați acești factori și ales un stil de viață mai sănătos. În plus trebuie urmată o dietă bogată în vitamine, variata, făcut în mod regulat exerciții fizice moderate. 

Poluarea este un alt factor de risc. Expunerea la toxinele din mediu (respectiv la poluanți, metale grele, dioxid de azot, dioxid de sulf) poate afecta negativ sănătatea reproductivă, reducând și succesul fertilizării in vitro (FIV). Substanțele chimice din apa contaminată (ex. arsenul, plumbul și mercurul) produc dezechilibre hormonale, reducerea numărului de spermatozoizi și tulburări menstruale și astfel au fost legate de problemele de fertilitate. 

De asemenea, și pesticidele ce cresc productivitatea agricolă au fost legate de o serie de probleme de reproducere; ele duc la tulburări de ovulație și reduc calitatea spermei.

Surse foto: https://pixabay.com/   

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.