Mezelurile duc la cancer: ce e-uri cancerigene contin
Cuprins
- Iata care sunt E-urile cancerigene din mezeluri:
- Ce trebuie sa stii despre mezelurile care au E-uri cancerigene
- Mezelurile pot provoca diabet de tip 2
- Grasimile din mezeluri afecteaza problemele biliare
- Meniuri fara mezeluri
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca mezelurile sunt cancerigene si recomanda un consum moderat de produse procesate. La indemana si ieftine, mezelurile sunt consumate zilnic sub forma de sunca, salam, burgeri, carnati, crenvursti, fara sa realizam ca aceste produse contin conservanti ce prezinta un risc ridicat pentru sanatate.
Aditivii alimentari sau E-urile sunt substante chimice adaugate in produsele alimentare, cu scopul de a le potenta gustul, imbunatati aspectul sau prelungi termenul de consum.
Daca in trecut se utiliza sarea pentru a conserva carnea si pestele, ierburi si condimente pentru a imbunatati aroma mancarurilor, zahar pentru a pastra savoarea fructelor sau solutii naturale pentru legumele puse la murat, astazi toate produsele pe care le consumi, de la fructe pana la conserve, contin compusi chimici care modifica valoarea nutritiva.
Desi acesti aditivi alimentari ar trebui sa fie reglementati de autoritatile competente si atent verificati, producatorii reusesc sa ascunda si sa foloseasca in produsele lor din ce in ce mai multe E-uri cancerigene, care pe termen lung, iti afecteaza sanatatea.
Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat etichetele a 61 de mezeluri comercializate pe piata din Romania, iar in urma studiului a constatat ca peste 50% dintre ele contin mai mult de 6 E-uri.
Iata care sunt E-urile cancerigene din mezeluri:
E |
Denumire completa | Risc |
Unde il gasim |
E124 | Colorant rosu |
Toxic, interzis in SUA |
Mezeluri |
E128 |
Colorant rosu 2G |
Toxic, interzis in SUA si Australia |
Carne de hamburgeri |
E220/E228 | Sulfiti | Provoaca alergii |
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fruce confiate, bere, vin, otet din vin |
E249/E252 | Nitrati si nitriti - conservanti |
Posibil cancerigen |
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza |
E407 |
Caragen | Posibil cancerigen |
Carne procesata, branza, sosuri, lactate |
E621 | Monoglutamatul de sodiu |
Toxic | Potenteaza gustul mancarii |
Ce trebuie sa stii despre mezelurile care au E-uri cancerigene
1. Mezelurile sunt produse procesate. Specialistii recomanda pe cat de mult posibil evitarea alimentelor procesate.
2. Toate mezelurile, fie ca vorbim de salam, carnati, sunca, pastrama, parizer sau crenvursti, contin nitriti.
3. Mezelurile contin sare, grasimi si colesterol intr-o cantitate suficienta cat sa afecteze bolnavii cu probleme de inima sau cei cu hipertensiune.
4. Excesul de sare este vinovat de aparitia hipertensiunii arteriale. Cantitatea de sare din mezeluri constituie o sursa suplimentara, destul de greu de controlat.
5. Incalzirea la temperatura inalta a mezelurilor duce la formarea de nitrozamine.
6. Nitrozaminele sunt cancerigene si reprezinta probabil unul dintre motivele pentru care mezelurile sunt implicate in aparitia diverselor tipuri de cancer.
7. Multiple studii recente au aratat ca un consum relativ mic de mezeluri (50-100 g de mezeluri pe zi, timp de 8 ani) creste riscul de cancer gastric cu 145%, cancerul de colon cu 50%, cancerul pulmonar cu 16%, cancerul pancreatic cu 68%, cancerul mamar cu 64%, cancerul prostatic cu 124%.
8. Consumul de mezeluri in timpul sarcinii creste cu 68% riscul de tumori pe creierul copilului, in primii ani de viata.
Este recomandat sa citesti cu atentie etichetele produselor, ai dreptul sa ceri lista ingredientelor chiar daca iei semipreparate de la galantar, iar daca vrei sa cumperi produse bune, mai bine te orientezi spre cele ale micilor producatori, dar in care poti avea incredere ca nu contin E-uri cancerigene.