Scorul Roma: ce este și de ce este important

Scorul Roma: ce este și de ce este important

Redactor Raluca Margean

Scorul sau testul ROMA este un instrument valoros pentru evaluarea riscului unei femei de a dezvolta cancer ovarian. În plus, ajută și la identificarea pacientelor care pot avea un cancer ovarian în stare incipientă și necesită investigații suplimentare și intervenții terapeutice. Află din acest articol cum se calculează scorul ROMA, care sunt valorile care semnalează cancerul ovarian, dar și alte informații utile.

Ce este scorul Roma

Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este un instrument de diagnostic utilizat pentru a evalua riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian. Acest test utilizează o combinație de niveluri serice ale markerilor tumorali CA 125 (Cancer antigen 125) și HE4 (Human Epididymis Protein 4), împreună cu factori de risc clinici (premenopauză sau postmenopauză), pentru a calcula probabilitatea unei tumori maligne la nivelul ovarelor.

CA 125 este un marker tumoral care poate fi crescut în cazul unor afecțiuni, inclusiv cancerul ovarian, dar și în alte condiții, cum ar fi endometrioza sau fibroamele uterine.  

Eprubeta cu sânge pe care scrie ca-125
Sursa foto: iStock.com

HE4 este un alt marker tumoral care poate fi crescut chiar și în primele stadii ale cancerului ovarian (stadiile I și II). El se găsește și în cancerul seros, endometrial și cancerul cu celule clare. Expresia sa este independentă de CA125 și este eficient în 50% dintre cancerele care nu exprimă CA125.

Combinația acestor doi markeri serici oferă cea mai mare sensibilitate și specificitate pentru depistarea cancerelor ovariene și a recidivei acestora.

Totuși, este important de știut că testul ROMA nu este un test de diagnostic pentru cancerul ovarian în sine, ci mai degrabă un instrument care poate ajuta la identificarea femeilor cu un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune, care ar putea necesita investigații suplimentare.

În general, scorul ROMA este utilizat împreună cu alte metode de diagnostic, cum ar fi ecografia transvaginală și alți markeri tumorali. Este important ca interpretarea rezultatelor testului ROMA să fie făcută de către un medic specializat în oncologie sau în managementul cancerului ovarian.

Cât de eficient este testul  ROMA?

Studiile arată că, la pacientele aflate în postmenopauză, scorul ROMA a avut o sensibilitate de 92,3% și o specificitate de 76,0%, iar pentru pacientele în premenopauză ROMA a avut o sensibilitate de 100% și o specificitate de 74,2% pentru depistarea cancerului ovarian. Luând în considerare atât femeile la premenopauză, cât și cele la postmenopauză, scorul ROMA a avut o sensibilitate de 93,8% și o specificitate de 74,9%.

Scorul ROMA: valori normale

Valorile normale ale testului ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) pot varia în funcție de laboratorul care efectuează testul și de tehnologia specifică utilizată pentru analiză. În general, valorile foarte scăzute ale testului ROMA sunt considerate normale, și anume:

Nivelul HE4 ≤ 140 pmol/L

Nivelul CA 125 < 46 U/mL

Scorul ROMA pentru femeile în premenopauză: <1.14 (risc redus de cancer ovarian)

Scorul ROMA pentru femeile în postmenopauză: <2.99 (risc redus de cancer ovarian)

Totuși, în cazul unui rezultat ROMA cu probabilitate scăzută, în contextul unei evaluări inițiale pozitive a riscului de cancer, trebuie efectuat și un consult oncologic.  

Scorul ROMA mărit: ce înseamnă

La femeile aflate în premenopauză, o valoare a algoritmului de malignitate ovariană (ROMA) de 1,14 sau mai mare indică un risc ridicat de a descoperi cancer ovarian epitelial.

La femeile aflate în postmenopauză, o valoare a scorului ROMA de 2,99 sau mai mare indică un risc ridicat de a descoperi cancer ovarian epitelial.

Trebuie avut în vedere faptul că testul ROMA poate prezenta interferențe atunci când pacienta de la care s-au prelevat probele consumă un supliment cu o doză mare de biotină (numită și vitamina B7 sau B8, vitamina H sau coenzima R). În general, se recomandă încetarea consumului de biotină cu cel puțin 72 de ore înainte de recoltarea unei probe.

De asemenea, în cazuri rare, pot apărea interferențe datorate numărului extrem de mare de anticorpi la reactivi specifici. Laboratorul trebuie alertat dacă rezultatul nu se corelează cu prezentarea clinică.

Când este recomandat scorul ROMA

Femeie cu durere de burta
Sursa foto: iStock.com

Testul ROMA este indicat femeilor care au peste 18 ani, prezintă o masă anexă pentru care este planificată o intervenție chirurgicală și nu au avut alte investigații medicale oncologice.

Rezultatul scorului ROMA trebuie interpretat împreună cu evaluarea clinică și radiologică, nu poate fi utilizat ca dovadă absolută pentru prezența sau absența bolii maligne.

Este important de știut că testul ROMA:

1. NU trebuie utilizat fără o evaluare clinică independentă și nu are scopul de a determina dacă un pacient trebuie să urmeze o intervenție chirurgicală.

2. NU trebuie utilizat ca test de screening pentru cancer. El este recomandat în cazul pacientelor care sunt programate pentru intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei mase pelviene ovariene.

3. NU a fost validat pentru următoarele grupuri: femei tratate anterior pentru afecțiuni maligne, femei în curs de tratament cu chimioterapie, femei însărcinate și femei sub 18 ani.

Cum se efectuează testul ROMA

Procedura pentru efectuarea testului ROMA este similară cu cea a oricărui alt test de sânge. Se va recolta o mică cantitate de sânge dintr-o venă, de obicei de la nivelul brațului, procedura fiind minim invazivă. Probele se trimit la un laborator care va folosi metoda testului imunologic cu electrochimiluminiscență pentru a depista valorile markerilor CA125 și HE4.

Testul imunologic cu electrochimiluminiscență (ECLIA) se bazează pe interacțiunea dintre un anticorp și antigenul corespunzător. ECLIA utilizează reactivi specializați, inclusiv un anticorp de captare împotriva antigenului, de obicei o biomoleculă, și un anticorp marcat pentru a detecta interacțiunea.

În concluzie, scorul ROMA reprezintă un instrument foarte util în evaluarea riscului unei femei de a dezvolta cancer ovarian. Totuși, este important să subliniem că testul ROMA trebuie utilizat împreună cu alte metode de diagnostic și evaluare clinică pentru a obține o evaluare completă și precisă a riscului de cancer ovarian. Interpretarea rezultatelor testului trebuie realizată de către profesioniști medicali specializați, iar rezultatele pozitive ale scorului ROMA nu înseamnă în mod necesar prezența cancerului ovarian, ci doar indică un risc crescut care necesită investigații suplimentare.

Singurul simptom care anunţă cancerul la femei

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Logan.testcatalog.orgLabcorp.comNcbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Care este scorul tău karmic?
Incepe quiz
Care este scorul tău karmic?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.