Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje

Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje

Redactor Andreea Baluteanu

Cu toate că o mare parte din turiștii români preferă acum destinații exclusiviste din Turcia, Grecia, Spania sau de la vecinii bulgari, iar litoralul românesc este aspru criticat în media și pe site-urile dedicate turismului, să știi că nu e „dracul atât de negru”. Continuăm să deținem plaje frumoase, cu nisip fin, amenajate și modernizate în ultimii ani, dar avem și locații Blue Flag, spații de lux și crâmpeie de natură de o prospețime uluitoare.

Vezi mai jos cum arată harta litoralului românesc și unde regăsești cele mai frumoase plaje!

Harta litoralului românesc

După cum vezi în harta preluată de pe Google Maps, avem un litoral destul de extins, cu plaje întinse de la nord la sud. Cu o lungime totală de 245 de kilometri, litoralul românesc pornește de la granița cu Ucraina la nord până la cea cu Bulgaria la sud, reprezentând o zonă intens populată ce desparte Delta Dunării de Marea Neagră.

În nord o să regăsești plaje precum Sulina, Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud și Costinești, iar spre sud se întind Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche. Dintre acesta, cei mai mulți turiști vei regăsi în Mamaia, Eforie Nord și Costinești.

harta litoralului romanesc preluata de pe Google Maps

Ce particularități mai remarcăm? Plajele nordice, dincolo de Năvodari, sunt în mare parte dominate de un relief mai divers, sălbatic, onorând vecinătatea cu Delta și presărat din loc în loc cu lacuri superbe, în timp ce regiunea sudică, mai restrânsă (circa 82 de km) are nisip fin și e intens frecventată. O altă distincție e aceea că plajele nordice sunt mai late și cu un contur mai uniform, în timp ce țărmurile sudice se termină în faleze înalte și se întrepătrund cu golfuri.

Avem climă temperată, apă cu salinitate redusă și plaje orientate către est, unde soarele strălucește circa 2500 de ore pe an, condiții asemănătoare cu regiunea mediteraneeană sau cu Croația.

Cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc

E evident că ceea ce urmează e un top cât se poate de subiectiv, căci, nu e așa, frumusețea se află în ochii privitorului. Am selectat însă trei din cele mai iubite plaje de către turiștii români.

Gura Portiței

Odinioară, era doar un sat frecventat de pescari, dar cu timpul a început să îi facă concurență Vămii pentru titlul de plajă boemă. Nu că nu ar lua-o altfel pe urmele stațiunii menționate anterior, căci și aici cazările tradiționale stau cot la cot cu hotelurile moderne.

Ce trebuie reținut e că Gura Portiței e accesibilă numai cu barca, din Jurilovca, și că îți trebuie permis de vizită a Deltei Dunării. De fapt, vecinătatea cu acest ecosistem poate salva Gura Portiței de a deveni o destinație mainstream. Sunt de asemenea secțiuni de plajă inaccesibile turiștilor, făcând parte din ariile protejate.

Deși Gura Portiței nu mai e așa ieftină ca altădată, poți să faci în continuare camping, să te plimbi cu barca sau să te relaxezi privind delfinii ce se apropie de țărm.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urucu Bogdan (@urucubogdan)

Venus

Amplasată la 42 de km de Constanța, Venus, botezată astfel după zeița frumuseții (un motiv în plus să se regăsească în topul nostru), își are originile în regimul comunist din anii 60, când a fost construită pe post de stațiune balneoclimaterică și spațiu de relaxare.

Plajele au nisip fin, ai parte de liniște și de apă curată,  iar în ultimii ani autoritățile au dat curs unor renovări atât de necesare. Au apărut și locații all inclusive, și hoteluri de 4 și de 5 stele, astfel că stațiunea e preferată de multe familii cu copii.

Pe lângă activitățile tipice, de plajă (băi de soare, înot, plimbări pe faleză), poți să faci tratamente balneare sau să organizezi excursii în Neptun, Olimp sau Jupiter.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Del Mar Venus (@hotel.del.mar.venus)

Plaja Vadu

Alături de Corbu și Gura Portiței, Vadu se numără printre cele mai cunoscute plaje (încă) sălbatice de la noi. O ajută și faptul că aparține de Biosfera Deltei Dunării, dar și că este îngrădit accesul la camping, precum și mersul cu mașina pe plajă.

Trebuie să plătești o taxă de intrare și să vii echipat/ă cu tot ce îți trebuie, dar merită. Plaja cu nisip auriu și fin, apa turcoaz, de o uluitoare frumusețe și limpezime, și liniștea de început de lume sunt unice.

Poți vizita Cetatea Histria, plajele Corbu și Gura Portiței, dar și rezervații geologice și o întreagă rețea de peșteri.

imagine cu plaja vadu surprinsa de sus alaturi de mare si de vegetatia invecinata

Mențiuni onorabile. Acest top ar fi fost de altfel sărac fără multe alte plaje de o frumusețe uluitoare, precum Sulina, Năvodari, Tuzla, Eforie Sud, La Steaguri, Perișor, Steaua de Mare, Plaja Reyna și multe altele. Crede-ne, mai ai încă motive să vizitezi litoralul românesc!

Plaje Blue Flag de pe litoralul românesc

Plaje frumoase, cu nisip fin și apă limpede: avem și așa ceva, și nu o spunem doar noi, circumscriu cei de la Blue Flag. Aceste distincții au început să fie acordate din anii 80 și atestă calitatea de plaje curate, unde mediul este respectat și turiștii au parte de cele mai bune condiții.

Sunt în total peste 4500 de astfel de super locații la nivel mondial, dintre care România se poate lăuda cu 6. Impropriu spus, lăuda, dat fiind faptul că bulgarii au 13, iar spaniolii nu mai puțin de 590, fiind urmați în clasament de Grecia și de Turcia.

Mai e mult până departe, dar plaje de pe litoralul românesc precum Vega Vintage” din stațiunea Mamaia, „Marina Regia” din Năvodari, „Phoenicia” din Năvodari, „Citadel” din Eforie, „Azur” din Eforie și „Phoenicia Blue View” din Olimp se pot mândri că au reușit să împlinească aceste criterii selecte, ce includ, dar nu sunt limitate la curățenie desăvârșită, servicii de calitate superioară, apă cristalină, nisip fin, facilități pentru persoanele cu dizabilități, acces ușor la salvamari, baruri și șezlonguri cu umbrele situate la distanțe „aerisite”, patrule pe plajă și plan de acțiune bine pus la punct în cazul unei catastrofe de mediu sau al poluării.

imagine de la un hotel exclusivist de pe plaja phioenicia blue view

Oferte litoralul românesc 2024

Te-am convins să mai dai o șansă litoralului românesc? Desigur că alegerea e la latitudinea fiecăruia, dar cu siguranță poți găsi ceva pe placul tău și la pe partea noastră de pe malul Mării Negre.

Să știi că au fost puse deja la dispoziția celor interesați ofertele de înscrieri timpurii pentru litoralul românesc 2024. La Early Booking ai reduceri substanțiale, de până la 52%. Promoția e valabilă până la finalul anului.

În programul „Înscrieri timpurii Litoral România” s-au anunțat aproape toate hotelurile de la malul mării, urmând ca fiecare să opteze pentru valoarea discountului.

Ce mai trebuie să reții e că în cazul acestor oferte, rezervările nu se pot anula decât cu pierderea integrală a sumei. Poți însă plăti în unele cazuri în rate.

Găsești aici ofertele disponibile.

Deci? Tu mai vizitezi litoralul românesc sau „l-ai dat la schimb pe țări străine”? Abia așteptăm părerile tale!

Surse foto: Google Maps, Instagram, Instagram

Surse articol: infotravelromania.ro, antena3.ro, stirileprotv.ro, retreatinromania.com, litoralulromanesc.ro

Articolul urmator
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.