Descoperă beneficiile consumului de miez de nucă
Cuprins
Nucile ocupă un loc fruntaș în topul celor mai sănătoase alimente din lume, fiind foarte bogate în diverși nutrienți, printre care și grăsimile sănătoase, care ne mențin sistemul cardiovascular tânăr. Pentru a beneficia de pe urma consumului lor, îți recomandăm să mănânci o porție de 30 g în fiecare zi. Nu este bine să consumi cantități mari, chiar dacă sunt sănătoase, pentru că sunt și foarte calorice în același timp.
Ca să te convingem că miezul de nucă merită să fie inclus în dieta ta, iată care sunt principalele efecte benefice ale acestuia asupra organismului!
Cât de sănătos e miezul de nucă?
Nucile fac parte din categoria fructelor oleaginoase, alături de migdale, caju, fistic, nuci macadamia, nuci de pin, alune de pădure și arahide. În cele mai multe studii realizate pentru a vedea efectele oleaginoaselor asupra sănătății, nucile s-au dovedit a fi totalmente benefice pentru organism, singura condiție fiind consumul lor moderat, din cauza numărului mare de calorii pe care le conțin. O singură porție de nuci de 30 de grame conține 196 de calorii, ceea ce este destul de mult. Vestea bună este că nucile au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că îți țin mult timp de foame. În acea porție de 30 de grame de nucă ai peste 100% din doza zilnică recomandată de acizi grași Omega 3, 53% din doza zilnică recomandată de cupru, 51% din necesarul de mangan și 19% din necesarul de biotină.
Principalele beneficii ale consumului de miez de nucă sunt:
1. Menține sănătatea sistemului cardiovascular
Efectul benefic al miezului de nucă asupra sistemului cardiovascular este mult mai complex decât se credea inițial. Se pare că miezul de nucă are următoarele beneficii demne de luat în calcul:
- crește calitatea sângelui, prin scăderea nivelului de colesterol „rău”, dar și prin creșterea nivelului total de grăsimi sănătoase din celulele roșii;
- scade riscul de formare a cheagurilor de sânge;
- ameliorează inflamațiile din organism;
- reglează tensiunea arterială, prin conținutul ridicat de potasiu, calciu și magneziu;
- crește elasticitatea vaselor de sânge, prevenind astfel instalarea unor boli precum ateroscleroza.
2. Are un indice glicemic scăzut
Pentru că indicele glicemic al nucilor este mic, acestea sunt recomandate în dieta persoanelor care suferă de diabet, care nu numai că trebuie să își țină sub control glicemia, dar de obicei au probleme și cu sistemul cardiovascular.
Nu doar cei care suferă de diabet pot beneficia de pe urma consumului de miez de nucă, ci și persoanele care vor să slăbească. Miezul de nucă este o gustare ideală, pentru că o cantitate mică are o valoare nutrițională mare și un indice glicemic scăzut. Astfel, te vei simți sătulă o perioadă mai îndelungată.
3. Menține sănătatea creierului
Miezul de nucă are în compoziție o serie de substanțe neuroprotectoare, inclusiv vitamina E, folați, melatonină, acizi grași Omega 3 și antioxidanți puternici. Cercetările arată că un consum regulat de miez de nucă este benefic pentru menținerea unui creier tânăr. Astfel, atenția va fi sporită, iar funcția cognitivă va fi mai rapidă.
Antioxidanții din nuci sunt cu adevărat miraculoși pentru corpul uman, în special pentru creier, pentru că reduc efectul stresului oxidativ care are loc la nivelul celulelor. Cu alte cuvinte, dacă celulele noastre se alterează mai greu, și noi ne menținem mai tineri pentru o perioadă mai lungă.
4. Reduce riscul de cancer
Un studiu interesant a arătat că miezul de nucă poate să reducă nu numai riscul de cancer de prostată, ci și al cancerului de sân. Studiul a fost realizat pe cobai care consumau echivalentul porției zilnice de nuci recomandată omului, iar după 18 săptămâni s-a constatat cu surprindere că dimensiunea tumorilor de la nivelul prostatei s-a redus semnificativ, cu aproape 40%. Alte studii au ajuns la concluzia că miezul de nucă are potențialul de a reduce substanțial riscul de a face cancer la sân sau la prostată, două dintre cele mai întâlnite forme de cancer din lume.
Pentru a te bucura de beneficiile miezului de nucă, ține minte să îl consumi cu tot cu cojița subțire care îl acoperă, chiar dacă aceasta este amăruie, pentru că ea conține un procentaj foarte ridicat din nutrienții enumerați mai sus.
Descoperă și beneficiile consumului de unt de arahide!