Lifting de sprâncene: opțiuni și recomandări

Liftingul sprâncenelor este o procedură estetică menită să ridice și să repoziționeze fruntea, oferind un aspect mai tânăr și mai relaxat. Această intervenție ajută la netezirea ridurilor și la diminuarea expresiei de oboseală, seriozitate sau încruntare cauzată de trecerea timpului și efectele gravitației. Rezultatele liftingului sunt de durată, însă este posibil ca, odată cu înaintarea în vârstă, unele linii fine să reapară treptat.
Cuprins
- Ce este liftingul de sprâncene
- Ce opțiuni ai pentru liftingul de sprâncene
- Semne că ai nevoie de un lifting de sprâncene
- Riscurile liftingului de sprâncene
- Întrebări frecvente cu privire la liftingul de sprâncene
Ce este liftingul de sprâncene
Liftingul de sprâncene este o procedură chirurgicală de ridicare a sprâncenelor pentru a corecta cute sau riduri de pe frunte.
Pe măsura înaintării în vîrstă, pielea își pierde din elasticitate. În plus, efectul acumulat al daunelor solare slăbește pielea, iar gravitația îți trage sprânceana în jos, ceea ce provoacă riduri. De asemenea, pe frunte, în zona dintre sprâncene apar „riduri de încruntare”, iar toate aceste lucruri combinate te fac să arăți tristă, supărată și obosită.
Liftingul de sprâncene vine ca o soluție eficientă pentru a corecta aceste semne vizibile ale îmbătrânirii și pentru a reda expresiei tale un aspect proaspăt și luminos. Prin această procedură, sprâncenele sunt ridicate într-o poziție mai înaltă și mai armonioasă, ceea ce deschide privirea și reduce aspectul ridurilor frontale sau al celor de încruntare. Rezultatul este un chip mai tânăr, mai relaxat și mai prietenos, fără ca expresia naturală să fie afectată.
IMPORTANT!
Liftingul sprâncenelor nu îți va schimba forma ochilor și nu va repara pleoapele lăsate, ci sprâncenele și fruntea. Pentru a corecta pleoapele lăsate, cea mai bună soluție este blefaroplastia, intervenția chirurgicală estetică prin care se îndepărtează excesul de piele, grăsime sau mușchi de la nivelul pleoapelor superioare și/sau inferioare.
Ce opțiuni ai pentru liftingul de sprâncene
Există trei tipuri diferite de proceduri de ridicare a sprâncenelor:
Liftingul clasic, cunoscut și sub denumirea de „lifting deschis al sprâncenelor” sau „lifting coronal”, presupune realizarea unei incizii continue, de la o ureche la cealaltă, în zona superioară a capului. În cazul unei frunți înalte, medicul poate sugera plasarea inciziei chiar după linia părului pentru un rezultat estetic mai bun. Dacă ai părul lung, este posibil să fie necesar să îl tunzi pentru a facilita intervenția, iar dacă ai părul scurt, este recomandat să-l lași să crească, astfel încât să poată ascunde eventualele cicatrici postoperatorii.
Liftingul endoscopic al sprâncenelor presupune realizarea câtorva incizii mici la nivelul scalpului. Printr-una dintre acestea, chirurgul introduce un tub subțire cu o cameră video (endoscop), care îi permite să vizualizeze structurile interne pe un ecran, iar prin celelalte incizii folosește instrumente speciale pentru a ajusta și repoziționa țesuturile. Fiind o tehnică minim invazivă, liftingul endoscopic lasă cicatrici discrete și presupune un timp de recuperare mai scurt comparativ cu liftingul clasic.
Tehnica de incizie limitată este o combinație între liftingul clasic și liftingul endoscopic. Chirurgul face incizii mai mici, dar fără să folosească endoscopul. Această procedură nu corectează centrul frunții, ci este menită să reducă ridurile de la colțurile ochilor.
În general, aceste proceduri nu necesită internarea în spital.
Pe lângă aceste opțiuni chirurgicale de reîntinerire a feței, există și liftingul nechirurgical al sprâncenelor. Aceasta implică utilizarea injecțiilor cu toxină botulină pentru a netezi ridurile de pe frunte și este potrivită persoanelor care doresc să-și îmbunătățească aspectul evitând însă intervenția chirurgicală, timpii lungi de recuperare și cicatricile.
De obicei, injecțiile cu toxină botulină are aproape aceleași beneficii ca un lifting chirurgical de sprâncene, și anume:
- Reducerea ridurilor
- Ridicarea și remodelarea sprâncenelor
- Îmbunătățirea aspectului (întinerirea)
Totuși, este important de știut că aceste injecții nu sunt permanente și vei avea nevoie de tratamente repetate de mai multe ori pe an pentru a păstra rezultatele.
Semne că ai nevoie de un lifting de sprâncene
Principalul semn că ai nevoie de un lifting de sprâncene este modificarea poziției și formei naturale a sprâncenelor. Atunci când sprâncenele încep să cadă spre exterior, creând o expresie obosită sau tristă, iar zona din jurul ochilor pare să devină din ce în ce mai grea și mai puțin definită, te poți gândi la o astfel de procedură.
Un alt indicator important este apariția cutelor și a ridurilor din jurul sprâncenelor, care pot da un aspect îmbătrânit feței. Dacă observi că sprâncenele tale par să se îndrepte în jos, creând o senzație de greutate deasupra ochilor, un lifting de sprâncene poate fi o opțiune pentru a obține o reîmprospătare a privirii.
Cum trebuie să te pregătești pentru liftingul de sprâncene?

Înainte de procedură, chirurgul îți va spune tot ce trebuie să știi, inclusiv ce presupune și ce să faci după intervenția chirurgicală. Trebuie să știi că operația în sine nu este dureroasă, deoarece se va folosi un anestezic. După procedură, se poate să ai vânătăi, un disconfort la nivelul pielii și inflamație. După operație, locul afectat este mai sensibil sau puțin dureros.
În ceea ce privește instrucțiunile preoperatorii, este important să urmezi aceste sfaturi:
1. Renunță la fumat cu cel puțin șase săptămâni înainte de operație.
2. Limitează consumul de alcool.
3. Evită să iei anumite medicamente, de exemplu aspirină.
4. Lasă-ți părul să crească pentru a-ți acoperi cicatricile.
Riscurile liftingului de sprâncene
În timp ce există nenumărate avantaje ale obținerii unui lifting de sprâncene, este important de precizat faptul că sunt și riscuri potențiale, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale.
Acestea includ:
- Cicatrici
- Mișcare limitată a sprâncenelor
- Mâncărime intensă a scalpului
- Durere
- Căderea foliculilor de păr în jurul inciziilor
- Amorţeală
- Sângerare
De asemenea, pot apărea asimetrii ale feței și infecții.
ATENȚIE!
Liftingul de sprâncene provoacă cicatrici. Chirurgul va face tot posibilul pentru a ascunde cicatricile la linia părului, însă trebuie să știi că acestea vor exista. Dacă nu vrei să rămâi cu cicatrici, cel mai bine ar fi să optezi pentru un tip neinvaziv de lifting a sprâncenelor.
Întrebări frecvente cu privire la liftingul de sprâncene
Iată cîteva dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la operație de lifting a sprâncenelor.
Care este timpul de recuperare pentru un lifting de sprancene?
Majoritatea persoanelor se recuperează în decurs de 10 - 14 zile, însă acest termen variază și depinde de tipul de procedură pe care ai avut-o. În primele 48-72 de ore se recomandă aplicarea de comprese reci, evitarea expunerii la soare și administrarea de medicamente recomandate de medic. Apoi, în timpul recuperării, ar trebui să se evite ridicarea greutăților și activitățile fizice intense timp de câteva săptămâni după operație.
În cât timp se văd rezultatele unui lifting de sprâncene?
Vindecarea completă și stabilizarea rezultatului final se realizează în aproximativ 4-6 săptămâni, moment în care efectele lifting-ului vor fi complet vizibile și naturale.
Cât durează efectele unui lifting de sprâncene?
Un lifting de sprancene este o procedură cosmetică permanentă și rezultatele ar putea dura toată viața. Însă este posibil să vezi că rezultatele liftingului sprâncenelor se estompează pe măsură ce îmbătrânești. Acest lucru se întâmplă deoarece pielea ta își pierde rezistența și elasticitatea pe măsură ce îmbătrânești, ceea ce face ca ridurile să reapară. După un lifting de sprâncene, ridurile tale pot reveni, dar nu vor fi la fel de profunde sau severe.
Poți îmbunătăți longevitatea liftingului sprâncenelor purtând protecție solară pentru a-ți proteja pielea de razele ultraviolete ale soarelui, care deteriorează pielea și provoacă riduri.
În concluzie, liftingul de sprâncene este o procedură estetică eficientă, menită să redea prospețimea și expresivitatea chipului, corectând semnele de îmbătrânire și oboseală de la nivelul frunții și sprâncenelor. Indiferent că alegi varianta clasică sau tehnica endoscopică, această intervenție poate avea un impact semnificativ asupra aspectului și încrederii în sine. Este important să te informezi corect, să discuți cu un specialist și să alegi soluția potrivită nevoilor tale, pentru a obține un rezultat armonios și natural.
Lifting facial lichid: ce este și ce beneficii are



Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Clevelandclinic.org