Oxiuraza - cauze, simptome, dignostic si tratament

Cuprins
Oxiuraza reprezinta infectia cu Oxyurisvermicularis, un parazit cosmopolit, strict uman, frecvent prezent la copii. Aceasta boala evolueaza de regula sub forma de epidemii scolare sau familiale, datorita modului de transmitere fecal-orala.Oxyurisvermicularis este un parazit, se localizeaza in intestin, la limita dintre ileon (portiunea terminala a intestinului subtire) si cec (portiunea initiala a intestinului gros).
Calea de transmisie este fecal-orala, copilul ingera parazitul dupa ce intra in contact cu o persoana sau cu un obiect contaminat. Ulterior infectia este sustinuta pentru ca cel mic se autocontamineaza, prin ingestia oualelor parazitului eliminate la nivelul anusului.Simptomele oxiurazei
Copilul tau poate avea oxiuri chiar daca nu prezinta niciunul din semnele caracteristice, pentru ca majoritatea infectiilor cu acest parazit sunt asimptomatice.
Semnul principal in aceasta boala sunt mancarimile perianale, in special in timpul noptii. Acestea pot da leziuni de grataj si excoriatii (rani datorate scarpinatului) si suprainfectiei bacteriene. Daca infectia este intensa, poti observa cum copilul scade in greutate, are dureri abdominale si diaree. Alte manifestari sunt cele din sfera neurologica: insomnie, tulburari de comportament si cosmaruri. Foarte rar, la fetite, O. vermicularis poate invada tractul genital, determinand vulvovaginite si granuloame pelvice peritoneale. Patrunderea parazitilor in apendice poate determina apendicita acuta sau cronica. |
![]() |
Stabilirea diagnosticului de oxiuraza
Trebuie sa stii ca singura poti stabili acest diagnostic, daca vezi parazitii prezenti in scaun. In acest caz trebuie sa te prezinti la medicul de familie, medicul infectionist sau parazitolog care va recomanda analiza fecalelor si analize de sange.
La testele de laborator, in fecale se pot evidentia viermii adulti sau ouale caracteristice parazitului. La analiza sangelui se va observa cresterea usoara a leucocitelor pe seama eozinofilelor.
Tratamentul oxiurazei
Trebuie sa stii ca toata familia va primi tratament pentru aceasta parazitoza, pentru a elimina in totalitate sursa infectiei. Se vor administra fie Pamoatde pyrantel, Mebendazol ori Albendazol o doza unica, ce se repeta dupa 2 saptamani.
Poti preveni foarte usor infectia prin respectarea normelor de igiena: pastrarea unghiilor taiate scurt, spalarea frecventa a mainilor si spalarea frecventa a pijamalelor si a lenjeriei.
Note de bibliografie:
1. "Parazitologie si Micologie Medicala", Prof.Dr. Mariana Luca, ed. a III-a, Editura Gr. T. Popa, UMF Iasi, 2005
2. Harrison -Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limbaromana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D.L. Kasper S. L. Hauser D. L.


