Erizipelul - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Erizipelul - cauze, simptome, diagnostic si tratament
Paraschiv Teodora
Sâmbătă, 19.02.2011

Cuprins

Erizipelul este o infectie a pielii determinata de streptococii de grup A. Aceasta apare mai des la persoanele de peste 40 de ani si are tendinta la reaparitie dupa vindecare.

Are loc o reactie inflamatorie la nivelul pielii, prin mecanism infectios si  alergic, insotit de febra si stare toxica. Trebuie sa stii ca aceasta boala, in absenta tratamentului cu antibiotice are un prognostic grav. La persoanele in varsta poate fi chiar fatala.

Cauzele erizipelului

Erizipelul este cauzat de o bacterie care se poate gasi in nas si faringe. Aceasta poate migra la nivelul pielii, in rani si alte zone lezate.

Factorii ce te pot predispune la aceasta boala sunt:

- micoze cutanate sau ale unghiilor;
- ulcerul varicos;
- edemul dupa operatia de extirpare a sanului;
- diabetul zaharat.

Simptomele erizipelului

Trebuie sa stii ca poti face erizipel la aproximativ o saptamana dupa ce ai contactat aceasta bacterie. Boala debuteaza cu frisoane, febra (39-40 grade Celsius), dureri de cap si stare de rau generala.

Daca ai erizipel, pielea ta va fi rosie, cu supradenivelari si vezicule , leziunile fiind dureroase si fierbinti. In centru rana este mai palida, iar spre margini este rosiatica.

Aceasta infectie se poate localiza la nivelul fetei avand caracteristicile unei conjunctivite sau rinite. Initial poti observa ca este acoperita doar jumatate de fata, ulterior roseata extinzandu-se si la cealalta jumatate; in final leziunea capata aspect de fluture. Ti se pot umfla pleoapele, se poate inrosi si pielea fruntii, a scalpului si a pavilionului urechii. De asemenea ti se pot umfla ganglionii submaxilari si preauriculari.

Erizipelul membrelor inferioare este cel care da mai des complicatii, iar la nou nascut poate aparea erizipelul periombilical care poate da septicemie.

Aceasta afectiune poate da si alte complicatii grave, locale (flegmon, fasciita necrozanta, limfangita, elefantiazis) sau la distanta (bronhopneumonie, meningita, abces cerebral, glomerulonefrita).

erizipel

Stabilirea diagnosticului de erizipel

Medicul infectionist este cel care poate pune cel mai sigur diagnosticul de erizipel, dar si dermatologul sau medicul de familie pot recomanda o serie de teste ce obiectiveaza prezenta bolii.

In erizipel, la analizele de sange vei avea: VSH-ul accelerat, leucocitele crescute pe seama neutrofilelor. Ti se poate recolta lichid din vezicule, puroi din flegmon sau sange care va fi cultivat, astfel evidentiindu-se streptococul.

Tratamentul erizipelului

Tratamentul de electie este penicilina G timp de 10 zile apoi moldamin. In caz de alergie la aceste antibiotice se poate trata cu clindamicina, daptomicina sau macrolide. Local poti pune comprese cu solutii antiseptice.

Daca boala revine, trebuie sa reiei tratamentul timp de 14 zile, apoi vei face moldamin injectabil 3-6 luni asociat eventual cu anticoagulante.

Note de bibliografie:

  1. "Boli infectioase", Egidia Miftode, Junimea, Iasi 2008
  2. "Boli infectioase", Ileana Rebedea, Editura Medicala, Bucuresti 2000
  3. "Microbiologie medicala, ghid pentru studiul si practica medicinei, editia a IV-a", D.T.Buiuc, 2003, Editura Gr. T. Popa, Iasi
Vezi si
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 19.02.2011
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 19.02.2011
Articolul urmator »
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (226)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
mihaela (anonim)
29 martie 2012 12:12

vreau si eu imformatii despre persoane care au suferit de asa ce va (erizipel) si cum s-au vindecat

Ne găsești pe