Ce probleme ai dacă te confrunţi cu scurgeri maronii înainte de menstruaţie

Cuprins
Petele maronii de pe lenjeria intimă sau hârtia igienică dau fiori oricărei femei. În majoritatea cazurilor, primul gând care ne trece prin minte este terifiantul cancer, dar specialiștii țin să te liniștească. Chiar dacă cea mai temută boală a secolului este într-adevăr una dintre problemele cu care te poți confrunta atunci când ai scurgerii maronii în afara menstruației, cazurile sunt extrem de rare.
Descoperă în rândurile de mai jos care sunt afecțiunile de care poți suferi dacă sângerezi înainte de menstruație și când e cazul să mergi urgent la doctor!
Ce sunt scurgerile maronii
Scurgerile maronii de dinaintea menstruației sunt mai reduse ca intensitate decât sângerările menstruale: de cele mai multe ori, nu e vorba de mai mult de câteva picături. Le poți observa pe lenjeria intimă sau pot apărea doar atunci când folosești hârtia igienică. Deși la baza lor nu stă, în cea mai mare parte a cazurilor, o problemă de sănătate serioasă, scurgerile maronii din afara perioadei de menstruație sunt considerate anormale și necesită examinarea unei medic.
Dar cum faci diferența dintre scurgerile maronii și menstruație? Multe dintre femeile cu ciclu neregulat își pun, pe bună dreptate, această problemă. Scurgerile maronii sunt mai închise la culoare decât o sângerare normală, reduse cantitativ și nu durează mai mult de 1-2 zile. De asemenea, scurgerile nu au nevoie de utilizarea unui tampon sau a unui absorbant, putând fi ținute sub control și cu un protejslip. De acum încolo, nu mai ai motiv de dileme!
Cauzele scurgerilor maronii
Iată care sunt cele mai frecvente probleme cu care te poți confrunta dacă ai scurgeri maronii înainte de menstruație!
Utilizarea mijloacelor de contracepție
Bineînțeles, nu ne referim aici la prezervativ! Dacă încerci să previi o sarcină cu anticoncepţionale, plasturi contraceptivi, injecții sau inele contraceptive vaginale, poți cauza în corp unele schimbări hormonale care conduc inclusiv la apariția sângerărilor maronii.
Cele mai comune situații în care scurgerile sunt provocate de mijloacele de contracepție includ: utilizarea pentru prima dată a unei metode hormonale de prevenire a sarcinii, omiterea unei pilule sau utilizarea incorectă a anticoncepționalelor, schimbarea metodei de contracepție, utilizarea pe termen lung a contracepției hormonale.
Sunt și cazuri în care anticoncepționalele sunt folosite ca metodă de tratament a scurgerilor maronii, de aceea este extrem de important să discuți de fiecare dată cu medicul tău.
Ovulația
Studiile au ajuns la concluzia că 3% dintre femei experimentează sângerări în perioada de ovulație, respectiv în intervalul cuprins între a 11-a și a 21-a zi a ciclului menstrual. Aceste scurgeri au, în general, o culoare roz deschis sau roșie și nu reprezintă în majoritatea cazurilor un motiv de îngrijorare.
Cum îți dai seama că scurgerile maronii au legătură cu ovulația? Verifică următoarele semne:
- mucus cervical mai abundent;
- mucus cervical de consistența albușului;
- scăderea temperaturii corporale (cu câteva zile înainte de ovulație), urmată de creșterea ei:
- accelerarea libidoului;
- durere sau crampe resimțite pe o parte a abdomenului;
- sensibilitatea sânilor;
- balonare;
- intensificarea simțurilor (văz, gust, miros).
Sângerarea de implantare
Sângerările care au loc la implantare, unul dintre primele semne ale sarcinii, se produc atunci când un ovul fertilizat de către spermatozoid se transformă în embrion și se implantează pe uter. Aceste scurgeri sunt, în general, deschise la culoare și nu durează mai mult de câteva ore, deși pot ajunge și la 1-2 zile, ceea ce determină unele femei să le confunde cu menstruația.
De asemenea, alte simptome asociate cu acest fenomen sunt următoarele:
- dureri de cap;
- greață;
- schimbări bruște de dispoziție:
- crampe ușoare;
- sensibilitatea sânilor;
- dureri în zona lombară;
- oboseală.
Sarcina
Sângerările în timpul sarcinii nu ar trebui să te sperie, dacă sunt reduse cantitativ, deoarece se întâmplă unui în cazul a 15-25% dintre femei. Culoarea acestor scurgeri poate varia de la roz deschis la maro.
Consultă însă doctorul atunci când scurgerile devin abundente sau când te confrunți cu durere în zona pelvisului, deoarece pot reprezenta un simptom al avortului spontan.
Perimenopauza
Perioada de dinainte de menopauză poate fi și ea marcată de sângerări reduse cantitativ. Deși nu mai ovulezi, poți prezenta scurgeri maronii sau menstruații neregulate. Din nou, acest fenomen nu este îngrijorător.
Diverse traume
Agresarea vaginului sau a cervixului poate avea drept rezultat scurgerile maronii. La baza sa poate sta:
- un viol;
- sexul agresiv;
- inserarea forţată a unui tampon;
- o procedură dureroasă, așa cum este examinarea pelvină.
Polipii cervicali sau uterini
Polipii reprezintă excrescențe mici, roșii și moi, ce se pot dezvolta în mai multe locuri, inclusiv pe uter sau pe canalul cervical. În general, aceștia sunt benigni și nu se vor transforma în tumori canceroase.
Polipii cervicali sunt aproape inofensivi. Poți trăi cu ei fără a avea niciun simptom, deși pot ajunge uneori să provoace sângerări între menstruații, scurgeri maronii sau secreții vaginale abundente. Astfel de polipi sunt descoperiți de cele mai multe ori întâmplător, în cadrul vizitelor la ginecolog, iar cea mai mare parte nu necesită niciun tratament.
De partea cealaltă, polipii uterini sunt mai periculoși. O mică parte din ei devin canceroși, dar majoritatea dau simptome precum menstruații neregulate sau abundente, sângerări după menopauză sau infertilitate. Polipii uterini sunt cel mai adesea descoperiți la ecografie.
Boli cu transmitere sexuală
BTS-urile (cel mai adesea gonoreea și Chlamydia) pot cauza, printre altele, scurgerii maronii înainte sau după sex. Alte semne pot include:
- dureri sau usturime la urinare;
- secreții vaginale albicioase, galbene sau verzui;
- mâncărimi anale sau vaginale;
- dureri în zona pelvisului.
Anexită (boala inflamatorie pelvină)
Atunci când bacteriile migrează din vagin în uter, în trompele uterine sau în ovare, poți ajunge să suferi de anexită. Scurgerile maronii reprezintă unul dintre cel mai des întâlnite semne ale acestei afecțiuni, iar altele pot include:
- dureri în timpul actului sexual sau la urinare;
- durere în partea inferioară a abdomenului:
- febră;
- secreții vaginale abundente și/sau urât mirositoare.
Fibrom uterin
Fibromul este o masă celulară benignă ce se dezvoltă la nivelul uterului și reprezintă una dintre complicațiile cel mai des întâlnite la femeile aflate la vârsta reproductivă. Pe lângă scurgerile maronii, fibromul mai poate fi însoțit de:
- menstruații abundente și dureroase;
- durere pelvină;
- durere lombară;
- act sexual dureros;
- probleme la urinare.
Endometrioză
Cauzată de creșterea anormală a celulelor endometriale în afara uterului, această boală afectează tot mai multe femei, dar în multe cazuri este nedepistată, dat fiind faptul că este lipsită de simptome sau prezintă semne caracteristice mai multor boli.
Atunci când apar, iată care sunt cele mai comune simptome:
- dureri pelvine sau crampe;
- menstruații dureroase;
- act sexual dureros;
- infertilitate;
- disconfort la urinat;
- diaree, constipație, balonare;
- oboseală.
Sindromul ovarelor polichistice
O altă afecțiune care ne e mult prea familiară în societatea de azi, sindromul ovarelor polichistice este caracterizat de secreția prea multor hormoni masculini de către ovar.
Pe lângă vedetele noastre de azi, scurgerile maronii, boala mai poate presupune și următoarele semne:
- menstruații neregulate;
- durere pelvină;
- creștere în greutate;
- pilozitate corporală și facială în exces;
- infertilitate.
Stresul
Ne-am obișnuit să dăm vina pe stres pentru tot ceea ce ni se întâmplă, dar aceasta e realitatea contemporană. Stresul cauzează tot felul de schimbări în corp, printre acestea numărându-se și ciclul neregulat sau scurgerile maronii.
Diverse medicamente
Scurgerile maronii în afara menstruației pot fi cauzate și de anumite medicamente. Printre acestea se numără anticoagulantele, medicamentele pentru tiroidă sau terapia cu hormoni.
Probleme cu tiroida
Uneori, o tiroidă leneșă poate provoca și dereglări ale ciclului menstrual și, pe cale de consecință, scurgeri maronii. Iată ce alte semne pot indica hipotiroidismul:
- oboseală;
- creștere în greutate;
- constipație;
- piele uscată;
- sensibilitate la frig;
- răguşeală;
- cădere a părului;
- dureri de mușchi sau stare de slăbiciune;
- dureri de articulații;
- colesterol mărit;
- depresie;
- puls diminuat.
Cancer
Din păcate, am ajuns la capitolul cel mai puțin plăcut. Sunt și câteva forme de cancer ce pot fi caracterizate de scurgerile maronii dinainte de menstruație. Acestea includ: cancerul uterin, cancerul cervical (cancerul de col), cancerul ovarian, cancerul vaginal.
Dar nu vrem să te speriem: de cele mai multe ori, scurgerile maronii nu sunt semn de cancer, așa că nu ar trebui să te îngrijorezi.
Alte cauze ale scurgerilor maronii: unele boli precum diabetul, afecțiuni ale ficatului sau boli ale sângelui pot cauza aceste scurgeri îngrijorătoare.
Când trebuie neapărat să mergi la doctor
O mare parte din cauzele scurgerilor maronii nu reprezintă motive de îngrijorare, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să programezi o consultație la doctor. Dimpotrivă! Tocmai consultația medicului va face diferența dintre sângerări pe care le poți trece cu vederea și cele care îți pun viața în pericol.
Prin urmare, orice scurgere maronie care se află în afara perioadei de menstruație ar trebui să te îndrepte rapid către ginecolog. Însă ai nevoie de un consult de urgență în oricare dintre următoarele cazuri:
- febră;
- amețeală;
- vânătăi apărute din senin;
- dureri abdominale;
- sângerări abundente;
- durere pelvină.
De asemenea, e foarte important să îți informezi doctorul de prezența scurgerilor maronii dacă ai ajuns la menopauză, deoarece atunci riscul unei boli severe crește.
O igienă intimă riguroasă te va ține departe de multe probleme intime. Pe lângă consultul medicului, care este obligatoriu, îți recomandăm să ai întotdeauna grijă de cea mai delicată zonă a corpului tău.
![]() |
Multi-Gyn FemiWash e o spumă concentrată bio-activă, special concepută pentru igiena zilnică. Prin ce se remarcă? Nu conține săpun, parfum sau conservanți, curăță delicat fără a afecta sistemul natural de apărare al vaginului, previne proliferarea bacteriilor în această zonă sensibilă și alină disconfortul vaginal. Vei spune adio mâncărimilor, inflamațiilor, iritațiilor și te vei împăca de minune cu acest produs, disponibil la magazinvavianpharma.ro. |
Surse foto: iStock, Unsplash