Hernia hiatala - simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Dar ce este o hernie hiatala?
- Cauzele herniei hiatale
- Simptomele herniei hiatale
- Diagnosticul de hernie hiatala
- Tratamentul pentru hernie hiatala
- Complicatii in hernia hiatala
- Prognosticul in cazul herniei hiatale
Hernia? Auzim adesea in timpul unor conversatii ca cineva sufera din cauza unei hernii si imediat asociem acest cuvint cu un disconfort localizat in zona abdominala. Insa herniile se pot localiza nu doar la la nivel abdominal, ci si la nivel inghinal sau la nivel toracal asa cum se intampla in cazul herniei hiatale.
Dar ce este o hernie hiatala?
Hernia hiatala este o afectiune frecventa a tubului digestiv, existand un numar important de cazuri in care aceasta afectiune evolueaza fara prezenta vreunui simptom.
Herniile se produc atunci cand un organ paraseste pozitia sa anatomica normala si iese printr-un orificiu, astfel in cazul herniei hiatale are loc trecerea permanenta sau intermitenta a unei portiuni a stomacului printr-un orificiu - hiatusul diafragmatic - in torace.
Cauzele herniei hiatale
Diafragmul este cel ce separa toracele de abdomen, iar la nivelul lui exista un orificiu numit hiatus prin care trece esofagul. Astfel hernia hiatala se poate produce atunci cand musculatura din jurul hiatusului este slabita. O alta cauza a herniei hiatale este alunecarea unei portiuni din stomac deasupra hiatusului diafragmatic.
Exista mai multe tipuri de hernii hiatale:
- axiale (prin alunecare): acest tip este intalnit cel mai frecvent si apare datorita largirii hiatusului esofagian;
- paraesofagiene (prin rostogolire): o portiune din stomac herniaza prin hiatus, ruland lateral fata de esofag si ajungand la nivelul toracelui;
- mixte: prezinta caracteristicile atat ale herniilor axiale cat si ale celor paraesofagiene.
Factorul declansator este reprezentat de cresterea presiunii intrabdominale asa cum se intampla in:
- obezitate;
- tumori abdominale;
- ascita in cantitate mare;
- sarcina.
De asemenea, hernia hiatala se poate instala si dupa un traumatism, insa aceste cazuri sunt rare si dificil de probat. Diverse interventii chirurgicale pot sta la originea unei hernii hiatale, ca de exemplu o rezectie gastrica proximala sau o vagotomie (sectionarea nervului vag).
Factorii de risc:
- hiatus esofagian larg;
- esofag scurt (congenital sau dobandit);
- sexul feminin;
- varsta inaintata (peste 50 de ani) - Hernia hiatala se poate intalni la toate varstele, dar a fost observata mai frecvent la femeile de peste 50 de ani;
- ridicarea de greutati ;
- tusea severa si persistenta.
Simptomele herniei hiatale
Simptomele herniei hiatale depind de mecanismul de producere al herniei.
Hernia axiala care se produce prin alunecare, poate evolua si
asimptomatic, sau prezinta caracteristici ce sunt legate de refluxul
gastro-esofagian. Simptomele prezente pot fi: greata,
varsaturi, disfagie (dificultatea de a inghiti), durere toracica,
scadere ponderala, pirozis (arsura in spatele sternului datorata
ascensionarii continutului gastric la nivelul esofagului),
regurgitatii.
Hernia hiatala produsa prin rostogolire prezinta simptome legate de compresiunea exercitata de hiatusul esofagian asupra stomacului. Durerea poate sa apara sau sa se agraveze atunci cand bolnavul se apleaca. Alte simptome prezente sunt: senzatia de compresiune toracica, palpitatii, pirozis. |
![]() |
Atunci cand stomacul este prezent in intregime in torace acest lucru poate ameninta viata bolnavului, moartea se poate instala atunci cand apare volvusul gastric (torsiunea stomacului), obstructia sau perforatia.
Diagnosticul de hernie hiatala
Hernia hiatala este de cele mai multe ori recunoscuta la examenul radiologic, o simpla radiografie toracica putand ajuta la stabilirea diagnosticului. Endoscopia este de asemenea utila in stabilirea diagnosticului, evidentiind pozitia intratoracica a stomacului. Tot prin intermediul endoscopiei se pot evolua in mod fidel complicatiile ce apar datorita refluxului gastro-esofagian: esofagite, ulcere la nivelul pungii herniare, stenoze esofagiene. Manometria este folosita pentru recunoasterea herniei hiatale voluminoase.
Pentru diagnosticul herniilor axiale se mai pot folosi urmatoarele metode: ph-metria, esofagoscopia cu biopsie, testul Berstein.
Tratamentul pentru hernie hiatala
Tratamentul este diferit in functie de tipul herniei, de gradul si de simptomele pe care aceasta le determina. Astfel, este imperios necesar sa mergeti la medic daca prezentati unele din simptomele herniei hiatale. In cazurile asimptomatice tratamentul nu este necesar pentru ca se considera ca boala nu este instalata.
Tratamentul herniilor produse prin alunecare poate fi medical sau chirurgical.
Tratamentul medical consta in administrarea de medicamente pentru tratarea refluxului gastro-esofagian, ca de exemplu omeprazolul sau metoclopramidul.
Tratamentul chirurgical se face prin coborarea stomacului in abdomen si aducerea hiatusului diafragmatic cat mai aproape de dimensiunile normale. Tot chirurgical se vor trata si unele complicatii ale herniei hiatale, putandu-se efectua in acest scop esofagoplastia, dilatarea stricturilor esofagiene, antrectomii (in caz de ulcere).
Momentul interventiei chirurgicale depinde foarte mult si de factorii de risc asociati astfel incat odata cu inaintarea in varsta riscurile devin mai mari.
Complicatii in hernia hiatala
In hernia axiala complicatiile apar datorita refluxului gastro-esofagian, si pot fi urmatoarele: esofagita de reflux, stenoza esofagiana, hemoragie, esofag Barrett (modificare precanceroasa a mucoasei esofagiene).
In hernia paraesofagiana complicatiile posibile sunt: ulcer la nivelul pungii herniare, obstructie digestiva inalta, torsiune gastrica si strangulare gastrica.
Prognosticul in cazul herniei hiatale
Prognosticul herniei axiale asimptomatice este excelent. Din contra, prognoticul herniei paraesofagiene este sever datorita posibilitatii de aparitie a unei complicatii letale.
ATENTIE! In cazul aparitiei unor simptome ce se regasesc printre manifestarile herniei hiatale, nu ezita sa mergi la medic!
Bibliografie:
1. Tratat de hepatogastroenterologie - L.Buligescu
2. Semiologie medicala - C.Stanciu, A.Trifan, D.L.Ionescu
3. Suport de curs - Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" Iasi


