Înțepături în ochi: cauze și tratament

Înțepături în ochi: cauze și tratament
Redactor Raluca Margean
Marţi, 11.03.2025

Senzația de înțepături în ochi este un simptom comun, care poate fi cauzat de factori variați, de la oboseala oculară și uscăciunea ochilor, până la alergii, infecții sau expunerea la factori iritanți din mediu. Disconfortul resimțit poate varia de la o senzație ușoară de iritație până la durere accentuată, afectând calitatea vieții și performanța zilnică. În acest articol, vom analiza principalele cauze ale înțepăturilor în ochi, modalitățile de prevenire și tratamentele eficiente pentru a menține sănătatea oculară.

Cuprins

De ce apar înțepăturile în ochi

Senzațiile de înțepătură la nivelul ochilor reprezintă manifestări clinice frecvent întâlnite, având diverse cauze ce acoperă un spectru larg de afecțiuni, de la tulburări minore până la patologii oculare complexe. Aceste senzații particulare se pot manifesta izolat sau, de cele mai multe ori, în asociere cu alte simptome ce pot include: senzație de arsură, prurit ocular, durere de intensitate variabilă, hiperlacrimație sau secreții oculare anormale.

Cel mai frecvent, înțepăturile ochilor sunt cauzate de influențe inevitabile ale mediului, cum ar fi vânturile puternice sau o cantitate mare de polen. De asemenea, poate fi vorba de anumite substanțe chimice care intră din greșeală în ochi, de exemplu ingrediente din șampon, clorul de la o piscină sau cremă de protecție solară. Alți iritanti obișnuiți care îți pot determina ochii să ardă includ machiajul, cremele hidratante pentru piele, săpunul și produsele de curățare.

Alte cauze ale iritării ochilor și provocării senzației de înțepătură pot include:

Purtarea lentilelor de contact pentru perioade lungi de timp. Lentilele de contact reduc cantitatea de oxigen care ajunge la cornee și pot împiedica distribuția uniformă a lacrimilor, ducând la uscăciune oculară, iritație și senzație de arsură.

Iritanți de mediu, cum ar fi smogul, fumul, praful, mucegaiul, polenul sau părul de animale. Aceste substanțe provoacă probleme la nivelul ochilor în special persoanelor alergice. Chiar și aerul „curat” poate provoca senzația de arsură a ochilor, mai ales când sunt temperaturi extreme (fie deosebit de cald, fie prea rece sau prea uscat).

Afecțiune oculară. De exemplu, afecțiuni precum rozaceea oculară, uscarea ochilor și blefarita pot provoca simptome precum arsură la ochi.
Orice provoacă inflamație poate crea o senzație de arsură în ochi. Alergiile oculare, precum și infecțiile oculare bacteriene și virale, pot provoca inflamații care duc la arsuri ale ochilor. Chiar și o răceală obișnuită sau gripa poate provoca senzația de înțepătură în ochi.

În cazuri rare, arsura la ochi poate fi un semn al unei afecțiuni grave care pune în pericol vederea sau viața. De exemplu, poate fi vorba de uveita sau celulita orbitală . Uveita este o infecție bruscă a țesuturilor care înconjoară imediat ochiul, ducând la durere, umflare, disconfort la mișcarea ochilor și scăderea vederii. Celulita orbitală este o infecție bacteriană severă care afectează țesuturile din jurul ochiului, inclusiv pleoapele, globul ocular si țesuturile din cavitatea orbitară. Ea necesită un tratament medical de urgență pentru a nu pierde vederea.

Este important de știut că înțepăturile în ochi apar, de obicei, alături de alte simptome care pot oferi medicului oftalmolog indicii despre cauza principală a disconfortului. De exemplu, atunci când înțepăturile sunt insotite de mâncărime, acest lucru poate semnala alergii. În schimb, dacă există, pe lângă înțepături și scurgeri oculare, ar putea fi vorba de o infecție.

Înțepăturile în ochi și COVID-19

Conform studiilor, COVID-19 provoacă la unii oameni conjunctivită, care provoacă o senzație de intepatura sau usturime în ochi. Dar acest tip de infecție cu coronavirus vine aproape întotdeauna cu alte simptome.

Simptomele conjunctivitei virale pot include:

  • Arsură și înțepătură în ochi
  • Înroșirea ochilor
  • Secreții oculare
  • Ochi lăcrimați
  • Sensibilitate ușoară la lumină
  • Senzația că ai ceva în ochi

Acest tip de conjunctivită poate afecta unul sau ambii ochi.

IMPORTANT!

Dacă observi scurgeri groase și/sau colorate, este posibil să fie o conjunctivită cauzată de o bacterie, nu de un virus - care include coronavirusul.

Ce faci dacă ai înțepături în ochi

Bărbat care-și pune picaturi in ochi
Sursa foto: Vecteezy.com

În cazul contactului ocular accidental cu un produs de uz casnic care determină o senzație de arsură, prima măsură esențială este spălarea abundentă a ochilor cu apă curată, la temperatura camerei.

În cazul persoanelor cu predispoziție alergică, senzațiile de înțepături în ochi pot constitui o manifestare frecventă, în special în perioadele cu concentrație crescută de alergeni ambientali. În aceste situații, medicul specialist poate recomanda administrarea de substanțe oftalmice cu acțiune antialergică, specifice pentru reducerea simptomatologiei oculare.

Este important de menționat faptul că medicația antialergică administrată pe cale orală diferă semnificativ de preparatele oftalmice, putând chiar, în anumite situații, să exacerbeze senzația de arsură oculară prin efectul de reducere a secreției lacrimale și inducerea sindromului de ochi uscat.

În ceea ce privește pacienții care urmează tratamente medicamentoase și prezintă senzații de înțepătură și arsură oculară, este esențială consultarea medicului pentru ajustarea schemei de tratament sau înlocuirea preparatului. Sub nicio formă nu se recomandă întreruperea unilaterală a medicației fără consultarea prealabilă a medicului curant.

Înțepăturile ochilor cauzate de o afecțiune a ochiului uscat pot fi de obicei ameliorate prin utilizarea frecventă a picăturilor pentru ochi lubrifiante (numite și lacrimi artificiale). Dacă disconfortul persistă, cel mai bine este să consulți un medic.

Compresele răcoritoare aplicate ușor peste pleoapele închise pot ajuta, de asemenea, la calmarea ochilor.

O atenție deosebită ar trebui avută în vedere atunci când aplici cremele de protecție solară deoarece acestea pot provoca senzații de arsură și înțepături în ochi. Persoanele care poartă lentile de contact ar trebui să-și îndepărteze lentilele atunci când aplică protecție solară. Apoi, ar trebui clătiți ochii cu o picătură de ochi lubrifiantă sau lacrimă artificială.

ATENTIE!

Dacă senzația de înțepături în ochi este însoțită de durere, sensibilitate excesivă la lumină sau simptome precum secreții oculare, vedere încețoșată, fulgerări de lumină, vedere dublă sau altele, este recomandat să consulți imediat medicul oftalmolog.

De asemenea, chiar dacă niciunul dintre aceste simptome suplimentare nu apare, dar înțepăturile în ochi persistă mai mult de câteva zile, ar trebui să mergi la doctor.

În concluzie, înțepăturile în ochi pot avea multiple cauze, de la factori externi, cum ar fi aerul uscat și utilizarea excesivă a ecranelor, până la probleme medicale mai serioase, precum infecțiile oculare sau afecțiunile inflamatorii. Pentru a preveni și trata acest disconfort, este esențial să adoptăm măsuri de protecție, cum ar fi hidratarea ochilor, evitarea factorilor iritanți și consultarea unui specialist atunci când simptomele persistă. Menținerea unei bune igiene oculare și a unor obiceiuri sănătoase va contribui la confortul și sănătatea ochilor pe termen lung.

Hipopion: cauze, simptome și tratament

Vezi si
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 11.03.2025
Buze amortite: cauze și tratament
Buze amortite: cauze și tratament
Raluca Margean | Marţi, 11.03.2025

Surse foto: Vecteezy.com. Unsplash.com

Surse articol: Allaboutvision.com

Articolul urmator »
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024

Ne găsești pe