Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament

Keratoza pilară este o afecțiune a pielii caracterizată prin apariția unor pete uscate, aspre și umflături mici, adesea pe partea superioară a brațelor, pe coapse, obraji sau fese. Poate apărea la orice vârstă, însă este mai comună la copii și adolescenți. Nu se poate vindeca, însă există tratamente care pot îmbunătăți aspectul pielii. Află care sunt cauzele și ce sfaturi îți oferă dermatologii pentru îngrijirea pielii cu keratoză pilară!
Cuprins
- Ce este keratoza pilară?
- Cauzele keratozei pilaris
- Simptomele keratozei pilaris
- Cum se diagnostichează keratoza pilară?
- Tratamentul pentru keratoza pilară
- Metode de tratament la domiciliu
- Când ar trebui să consulți un dermatolog?
- Tratamente medicale și proceduri disponibile
- Produse recomandate pentru keratoza pilară
- Sfaturi pentru îngrijirea pielii cu keratoza pilară
Ce este keratoza pilară?
Cunoscută și sub denumirea de ”piele de găină”, keratoza pilară este o afecțiune comună și inofensivă a pielii. Apare atunci când proteina numită cheratină blochează foliculii de păr, provocând umflături albe sau roșiatice pe piele. Umflăturile sunt uscate și aspre și apar pe partea superioară a brațelor, pe coapse, obraji și fese, însă nu dor și nu provoacă mâncărimi.
Ca și acneea, keratoza pilară este mai frecventă în timpul pubertății. Aspectul pielii se îmbunătățește pe măsura înaintării în vârstă și, în unele cazuri, afecțiunea dispare de la sine. În general, se înrăutățește pe timpul iernii.
Cauzele keratozei pilaris
Keratoza pilară este genetică. Ea nu este o infecție și nu este contagioasă.
De obicei, persoanele cele mai susceptibile de a avea keratoză pilară sunt cele care au:
- Piele deschisă la culoare
- Anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau ihtioza vulgară
- Astm
- Hipotiroidism
- Sindromul Cushing
- Diabet
- Sindromul Down
- Obezitate
Simptomele keratozei pilaris
Persoanele cu keratoză pilară vor observa pe pielea lor umflături minuscule, nedureroase, în jurul foliculilor de păr. În funcție de culoarea naturală a pielii, umflăturile pot fi de culoarea pielii, roșii, albe, maro, maro închis sau negre.
Acolo unde sunt umflăturile, pielea este uscată și aspră. Keratoza pilară se înrăutățește când schimbările sezoniere cauzează umiditate scăzută.
Cum se diagnostichează keratoza pilară?
Medicul dermatolog poate stabili diagnosticul de keratoză pilară doar observând pielea afectată. Nu sunt necesare alte teste sau investigații medicale pentru a confirma afecțiunea.
Tratamentul pentru keratoza pilară
De obicei, keratoza pilară trece de la sine. Cu toate acestea, există anumite creme care pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. În unele cazuri, medicul poate prescrie creme pe bază de medicamente, inclusiv:
Creme pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Cremele care conțin acid alfa hidroxi, acid lactic, acid salicilic sau uree ajută la slăbirea și îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. De asemenea, hidratează și catifelează pielea uscată. Aceste creme se numesc exfolianți topici și sunt disponibile pe bază de rețetă. Medicul îți va recomanda care este cea mai bună opțiune și cât de des trebuie s-o aplici. Acizii din aceste creme pot provoca inflamarea pielii sau usturime, deci nu sunt recomandate copiilor mici.
Creme pentru prevenirea foliculilor obturați. Cremele derivate din vitamina A se numesc retinoizi topici. Acestea funcționează prin promovarea regenerării celulare și prevenirea foliculilor de păr blocați. Aceste produse pot irita și usca pielea, de aceea este important să discuți cu medicul înainte de a le folosi. De asemenea, aceste creme nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează.
IMPORTANT DE ȘTIUT! Utilizarea regulată a cremei medicamentoase poate îmbunătăți aspectul pielii, însă atunci când tratamentul este oprit, starea revine. De asemenea, chiar și cu tratament keratoza pilară poate dura ani de zile.
Metode de tratament la domiciliu

Nu există remedii care să vindece definitiv keratoza pilară, însă există anumite lucruri pe care le poți face acasă pentru a reduce la minimum apariția umflăturilor. Totuși, înainte de a folosi aceste tratamente naturiste, este bine să consulți un medic dermatolog pentru a evita riscul de a dezvolta o reacție alergică.
Iată ce poți încerca:
Oțet de mere. Oțetul de mere conține acid malic, care este un acid alfa hidroxi. Alfa-hidroxiacizii exfoliază în mod natural pielea. Însă, dacă ai pielea sensibilă, oțetul de mere poate provoca uscăciune și iritație, astfel trebuie să-l amesteci cu o cantitate egală de apă. Aplică o cantitate mică de amestec pe un disc de bumbac și freacă-l ușor pe zonele afectate.
Bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este un exfoliant natural. Amestecă două lingurițe de bicarbonat de sodiu cu o cantitate mică de apă caldă pentru a face o pastă. Aplică pasta pe zonele afectate și freac-o ușor pe piele cu mișcări mici, circulare, timp de până la cinci minute. După aceea, clătește cu apă călduță.
Ulei de nucă de cocos. Uleiul de nucă de cocos este hidratant și are și proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene care ajută la reducerea roșeții și inflamației.
Apă. Pielea uscată poate agrava keratoza pilară, de aceea este important să bei apă și alte lichide pentru a menține pielea hidratată.
Pentru a preveni cicatricile sau infecțiile, nu trebuie să zgârii pielea sau să încerci să spargi micile umflături cauzate de keratoza pilară.
Când ar trebui să consulți un dermatolog?
Dacă pielea ta nu se îmbunătățește după ce ai urmat un regim simplu de curățare și hidratare, discută cu medicul dumneavoastră.
Tratamente medicale și proceduri disponibile
Pe lângă cremele medicamentoase recomandate de medicul dermatolog, se mai pot aplica tratamente cu laser. Acestea sunt în general folosite atunci când keratoza pilară irită foarte tare pielea.
Produse recomandate pentru keratoza pilară
Medicii recomandă creme ce conțin ingrediente precum retinoizi (vitamina A), uree, acid alfa-hidroxi, acid lactic sau acid salicilic. Acestea ajută la descompunerea excesului de cheratină și la îndepărtarea pielii moarte. Cu toate acestea, aceste substanțe chimice pot fi dure și pot provoca piele uscată și iritație, prin urmare nu sunt potrivite pentru copii.
Sfaturi pentru îngrijirea pielii cu keratoza pilară
Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea pielii cu keratoza pilară:

1. Folosește un produs de curățare blând, fără săpun, pe partea superioară a brațelor când faci duș sau baie.
2. Evită băile și dușurile fierbinți deoarece apa fierbinte îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, uscând-o și înrăutățind afecțiunea.
3. Aplică un gel sau un scrub exfoliant și masează cu mișcări ușoare, circulare, pentru a spăla zonele afectate ale pielii. Nu freca prea tare, deoarece pielea se poate irita și simptomele se pot agrava.
4. Aplică o cremă hidratantă ușoară de mai multe ori pe parcursul zilei. Cremele care conține lanolină, vaselină sau glicerină calmează pielea uscată și ajută la captarea umidității. Cremele hidratante care conțin acid lactic sau acid salicilic pot ajuta la înmuierea umflăturilor și la reducerea aspectului aspru
5. Folosește un umidificator în cameră deoarece umiditatea scăzută usucă pielea.
6. Evită purtarea de haine strâmte deoarece pielea poate fi afectată de frecarea cauzată de purtarea hainelor strânse.
În concluzie, keratoza pilară este o afecțiune inofensivă, care, de cele mai multe ori, dispare fără tratament. Ea nu provoacă deteriorarea pe termen lung a pielii. De obicei, se recomandă hidratarea foarte bună a pielii, iar în unele cazuri poate fi nevoie de creme pe bază de medicamente.
Citește și:13 întrebări despre acneea la adulți pe care toți cei care au această problemă și le pun



Surse foto: iStock.com, Pexels.com
Surse articol: Mayoclinic.org, My.clevelandclinic.org