Muscatura de paianjen: Simptome si tratament

Cuprins
Vara se apropie, iar odata cu aceasta isi vor face aparitia multe vietati care de obicei stau ascunse. De aceasta data data, vorbim despre paianjeni. Cu toate ca multi ii considera ca facand parte din clasa insectelor, paianjenii intra, de fapt, intr-o cu totul alta clasa, cea a arahnidelor. Este bine de stiut ca la noi in tara nu exista multe specii veninoase, insa cum paza buna trece primejdia rea, nu trebuie sa excludem improbabilul, care poate aparea in viata noastra oricand. Asadar, iata care sunt simptomele muscaturii de paianjen si ce tratament necesita aceasta.
Despre paianjeni
Arahnidele au aparut in urma cu peste 400 de milioane de ani si se impart in mai multe ordine taxonomice. Dintre acestea, cel mai cunoscut este Araneae, reprezentantii sai fiind denumiti, in mod comun, paianjeni. Numarul speciilor acestora este de peste 40 000 in intreaga lume, iar dimensiunile si aspectul lor difera foarte mult. De asemenea, veninul unora este foarte periculos, putand provoca paralizia si, in final, moartea victimei.
In Romania, nu exista multi paianjeni care sa le provoace neplaceri oamenilor prin muscatura , speciile prezente la noi in tara fiind vaduva neagra (Latrodectus mactans), tarantula romaneasca (Lycosa singoriensis) si paianjenul de casa (Tegenaria atrica). Pentru a-i deosebi, tine cont de urmatoarele aspecte:
- vaduva neagra este un paianjen de culoare inchisa, cu un semn rosu pe abdomen. De obicei, femelele sunt cele care musca. Vaduva neagra a fost identificata in Delta Dunarii;
- tarantula romaneasca are o culoare cafeniu deschisa in partea dorsala, iar cefalotoracele este brun. Pe abdomen, se poate observa o pata neagra si cateva puncte albe;
- paianjenul de casa traieste in locuinte, in spatele mobilei sau in locurile pline de praf , si se distinge prin culoarea sa brun inchisa si prin semnul mai deschis la culoare pe care il are pe torace.
Care sunt simptomele muscaturii de paianjen
Muscatura de paianjen poate fi periculoasa mai ales in cazul celor care sunt alergici la venin, pentru ca poate aparea socul anafilactic.
In general, simptomele muscaturilor constau in:
-eritemul si tumefierea zonei afectate;
-dureri locale si dureri abdominale;
-alterarea starii generale si instalarea somnolentei;
-o usoara dispnee.
Copiii, batranii si persoanele bolnav pot resimti mai acut simptomele.
Cum se trateaza muscatura de paianjen
Daca te confrunti cu o asemenea problema, in primul rand, nu trebuie sa intri in panica. Incearca sa identifici tipul de paianjen care te-a muscat. Apoi, curata zona afectata cu apa si sapun si foloseste cuburi de gheata, pentru a impiedica tumefierea zonei si pentru a diminua senzatia de durere.
Daca muscatura este pe unul dintre membre, aplica un bandaj si tine mana sau piciorul cat mai ridicat pe orizontala, astfel inflamatia sa nu evolueze.
Pe langa toate acestea, este indicat sa iei o aspirina sau un paracetamol o data la sase ore.
In cazul in care observi ca simptomele se agraveaza in urmatoarele 24 de ore, apeleaza de urgenta la un medic. De asemenea, trebuie sa te prezinti la camera de garda daca in primele minute de dupa provocarea leziunii apar semnele unui soc anafilactic, care constau in frisoane, scaderea presiunii arteriale si ingreunarea respiratiei.
Muscatura de paianjen veninos trebuie tratata cu atentie, insa cel mai bine este sa o previi. In acest scop, nu te aventura in zonele in care traiesc arahnide, iar daca acest lucru este necesar, fii intotdeauna cu bagare de seama. De asemenea, pastreaza intotdeauna curatenia in locuinta, chiar si in spatele obiectelor de mobilier, unde se pot ascunde paianjeni.


