Adenomul de prostata - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauzele aparitiei adenomului de prostata
- Semnele si simptomele adenomului de prostata
- Stabilirea diagnosticului adenomului de prostata
- Tratamentul adenomului de prostata
Cunoscut si sub denumirea de hiperplazie benigna de prostata, adenomul de prostata reprezinta o afectiune a sexului masculin, cu precadere la barbatii cu varste peste 50 de ani. Ea cauzeaza o marire anormala a prostatei, glanda situata sub vezica urinara si care inconjoara uretra. Modificarea de marime a prostatei este benigna. Formatiunile canceroase ale prostatei sunt situate de obicei in regiunea periferica a acesteia. Marirea in volum a prostatei va exercita presiune pe vezica urinara, facand mictiunile dificile.
Cauzele aparitiei adenomului de prostata
Prostata este responsabila de eliminarea toxinelor si a celulelor moarte. Sub actiunea diversilor factori, cum ar fi infectiile renale, bolile cu transmitere sexuala, sedentarismul, expunerea prelungita la temperaturi scazute, etc, caile prin care se elimina aceste substante si celule, sunt obstruate. Prostata isi va modifica forma si structura ca un rezultat al acestei obstructii.
Semnele si simptomele adenomului de prostata
Principalele semne ale adenomului de prostata sunt reprezentate de modificarile fluxului urinar, care se subtiaza, este intrerupt in repetate randuri, iar la sfarsitul mictiunii, urina este eliminata sub forma de picaturi. Urinatul este insotit de durere si senzatie de usturime.
Frecventa urinarilor creste in special in timpul noptii(nicturia). Nevoia de a urina devine din ce in ce mai puternica, fiind perceputa de pacient ca fiind imperioasa, unii barbati putand urina involuntar cantitati mici de urina. |
![]() |
Stabilirea diagnosticului adenomului de prostata
Una din investigatiile de prima intentie ale medicului urolog, dupa discutia cu un pacient care prezinta simptomele de mai sus, este tuseul rectal, prin care se apreciaza dimensiunile si caracteristicile prostatei, si in acelasi timp exclude alte afectiuni ale micului bazin.
Urmatorul pas este cel in care se recolteaza probe biologice, pentru evaluarea atat a functiei renale cat si a celorlate functii ale pacientului. Dozarea PSA(antigenul specific prostatic) este un test foarte important, care se efectueaza de fiecare data in suspiciunea de adenom. Se trece apoi la examinarea imagistica, reprezentata de obicei de ecografia prostatei pe cale transabdominala sau transrectala. Se mai pot efectua deasemenea :radiografia renala simpla, urografia intravenoasa cu cistografie pre si postmictionala, uretrografia retrograda, s.a.
Tratamentul adenomului de prostata
Tratamentele folosite pentru adenomul de prostata pot fi medicamentoase sau chirugicale.
Tratamentul medicamentos este bazat pe inhibitori sintetici de 5-alfa reductaza de tip finasterid si pe diferite medicamente din clasa antiandrogenilor, acest tip de tratament reusind doar sa amelioreze simptomatologia,fara vindecarea afectiunii.
Tratamentul chirurgical este singurul care asigura vindecarea si elimina riscul de malignizare sau de evolutie spre insuficienta renala. Este indicat in urmatoarele situatii: litiaza vezicala, retentie cronica de urina completa sau incompleta, diverticuloza vezicala, infectii repetate, esecul tratamentului medicamentos.
Operatia cea mai folosita este rezectia transuretrala si consta in ablatia(extirparea) adenoamelor mai mici de 60 grame.Se mai folosesc procedee de tipul :incizia transuretrala cervico-prostatica, adenomectomia transvezicala, s.a.
Adenomul de prostata nu progreseaza intotdeauna in timp. Comform unui studiu, simptomele usoare sau moderate ale adenomului se inrautatesc doar in 20% din cazuri odata cu trecerea timpului , in 20% din cazuri se imbunatatesc, restul neprezentand nicio modificare. Diagnosticata precoce, aceasta afectiune poate fi tratata cu usurinta, simplificand viata pacientului.
Bibliografie:
1.,,Advanced therapy of prostate disease'', autori:Martin I. Resnick, Ian Murchie Thompson, editura:B. C. Decker Inc.
2.,,Clinical Manual of Urology'', autor:Phillip Hanno, editura Mosby .


