Neuropatia periferica- simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauzele neuropatiei periferice
- Simptomele neuropatiei periferice
- Diagnosticul neuropatiei periferice
- Tratamentul neuropatiei periferice
Manifestarile caracteristice acestei afectiuni sunt paresteziile si durerile cronice aparute la nivelul mainilor si al picioarelor. Neuropatia periferica este relativ frecventa, in special la pacientii cu patologii sistemice ce au trecut de varsta de 55 de ani. Aproximativ 4% din pacientii din acest grup au semnele si simptomele acestei afectiuni.
Cauzele neuropatiei periferice
Una din cauzele neuropatiei periferice este reprezentata de traumatismele fizice, cel mai adesea accidente sau aplicarea unei presiuni constant ridicate asupra nervului, care duce in final la alterarea stratului protector al nervului.
Cand sunt afectati un numar mai mare de nervi, aceasta se datoreaza expunerii la toxine, dezechilibre metabolice si vitaminice sau in cadrul complicatiilor unor boli sistemice (cancer, insuficienta renala).
Alte cauze de aparitie a neuropatiilor periferice sunt:
-diabet zaharat
-alcoolism cronic
-HIV/SIDA
-hepatita
-reactii adverse medicamentoase
-compresii nervoase produse de aparate ghipsate, proteze, carje
Simptomele neuropatiei periferice
In general, simptomele neuropatiei periferice depind in functie de tipul de nerv afectat. Astfel, manifestarile sunt clasificate in simptome motorii, senzoriale si vegetative, insa adesea sunt mixte.
Simptomele de natura senzitiva se caracterizeaza prin modificarea perceptiilor dureroase, tactile, termice, cu aparitia:
-paresteziilor (furnicaturi)
-incapacitatea de a discrimina intre stimulii tactili
-incapacitatea de a determina pozitia articulatiilor in spatiu
-hiperestezii (pacientii nu pot atinge nici cele mai delicate materiale)
Simptomele motorii sunt reprezentate de slabiciune musculara, hipotrofie musculara si pierderea dexteritatii. Ele apar ca urmare a lezarii functiei si chiar structurii fibrelor nervoase motorii. Intensitatea acestor manifestari variaza foarte mult, uneori putand fi vorba doar de crampe musculare.
Diagnosticul neuropatiei periferice
Foarte multi pacienti ignora simptome precum o amorteala sau o durere locala. In momentul in care apar primele semne ale unei neuropatii periferice, pacientul ar trebui sa ceara sfatul unui specialist. Investigatiile de specialitate pot sa determine care este starea generala de sanate a bolnavului, pot releva cauza de aparitie a bolii si pot ajuta medicul in realizarea schemelor de tratament si in aprecierea prognosticului. |
![]() |
In diagnosticarea neuropatiei periferice, un rol foarte important il are investigatia denumita electromiografie sau electroneurografie, care stabileste locul unde a fost afectat nervul, uneori putand indica si prognosticul pacientului.
Tratamentul neuropatiei periferice
Nervul periferic are o putere de recuperare, in medie, de 2 mm pe zi. In functie de boala de baza, de gravitatea leziunii, de momentul in care s-a ajuns la medic, sansele de recuperare in cazul unei neuropatii periferice sunt de la 0 la 100%.
Tratamentul de specialitate in cazul neuropatiei periferice include administrarea diverselor medicamente si recuperarea functiilor motorii ale pacientului.
Terapia medicamentoasa include administrarea unor substante cu actiune pe sistemul nervos central. In cazul in care durerea este moderata, se pot indica preparate antialgice obisnuite, de tipul ibuprofen sau acetaminofen.
Tratamentul neuropatiei periferice cuprinde si o igiena a vietii de zi cu zi, o igiena a alimentatiei si un suport psihologic. Pe langa o viata sanatoasa, in centrele de recuperare se efectueaza pentru terapia neuropatiei periferice o serie de proceduri precum masaj, hidroterapie, electroterapie.
Prognosticul pacientilor diagnosticati cu neuropatie periferica depinde foarte mult de cauza de fond a bolii. Daca aceasta cauza poate fi identificata cat mai precoce si tratata corespunzator, prognosticul pacientilor este foarte bun.


