Ochiul lenes sau ambliopia - cauze, simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Ce este ambliopia?
- Cauzele ambliopiei
- Simptomele ochiului lenes
- Diagnosticul de "ochi lenes"
- Tratament ambliopie
Copilul tau plange cand ii acoperi un ochi? Sau cu un ochi se uita la tine si cu celalalt dupa jucarii? Inseamna ca are o tulburare a vederii, posibil ambliopie care trebuie investigata si tratata cat mai curand.
Ce este ambliopia?
Ambliopia este o afectiune destul de comuna, care determina scaderea acuitatii vizuale, in conditiile in care ochiul este sanatos. Daca nu este tratata cu success in copilarie, ambliopia nu se vindeca si poate avea repercursiuni, fiind cea mai comuna cauza de scadere a acuitatii vizuale atat la copii cat si la adulti.
Ochiul este normal, insa nu este folosit in mod corespunzator de catre creier, care favorizeaza celalalt ochi. Aceasta conditie este cunoscuta si cu denumirea de ochi lenes. De obicei este afectat un singur ochi, insa exista posibilitatea ca ambii ochi sa fie afectati.
Incepand de la nastere, sistemul nervos este in continua dezvoltare pana la varsta de 5 - 6 ani, timp in care se realizeaza conexiuni intre celulele nervoase. Daca copilul are un ochi cu care nu vede bine (are strabism, cataracta congenitala sau diverse vicii de refractie) si care va transmite imagini neclare, sistemul nervos va folosi preferential ochiul sanatos. Ochii sunt in competitie unul cu celalalt,iar creierul il favorizeaza pe cel sanatos.
Cauzele ambliopiei
Ambliopia apare in copilarie secundar altei boli, care afecteaza formarea imaginii la nivel cerebral sau folosirea in conditii normale a ochiului.
Strabismul sau "ochii incrucisati" este cea mai comuna cauza a ambliopiei. Pentru a evita dubla viziune cauzata de alinierea deficitara a ochilor, creierul ignora imaginea provenita de la ochiul afectat de strabism, care nu va mai functiona in mod normal. Acest tip de ambliopie poarta numele de ambliopie strabismica.
Daca un ochi are o refractie diferita fata de celalalt, cu alte cuvinte ai un ochi normal si celalalt aste afectat de miopie, hipermetropie sau astigmatism, la nivelul creierului se vor forma doua imagini in loc de una singura, una clara provenita de la ochiul sanatos si una neclara provenita de la ochiul miop/hipermetrop/astigmat. Creierul va folosi imaginea clara si va ignora imaginile provenite de la ochiul lenes .
O alta cauza de ambliopie este incetosarea mediilor transparente, cea mai frecventa fiind cataracta congenitala. Aceasta cauza determina forma cea mai severa de ambliopie.
Simptomele ochiului lenes
Copiii nu constientizeaza ca vad mai bine cu un ochi decat cu celalalt, pentru nu stiu cat de bine sau mai putin bine ar trebui sa vada. Ca urmare, simptomele si semnele ambliopiei sunt greu de detectat si de aceea trebuie cautate cu mare atentie:
Semnele care ar putea sa indice ambliopie includ:
- copilul plange cand i se acopera un ochi;
- scaderea acuitatii vizuale la unul sau la ambii ochi;
- ochii nu se misca in aceeasi directie;
- copilul tine capul inclinat cand priveste cu atentie un obiect;
- copilul inchide un ochi cand priveste la televizor sau pe cartea de colorat;
- incapacitatea de a aproxima adancimea.
Copiii mici nu se plang de slabirea vederii, iar mamele pot fi induse in eroare de simptome, pentru ca un copil plange sau priveste in stanga sau in dreapta dintr-un million de motive. Cel mai indicat este sa mergi cu copilul la un consult oftalmologic inainte de inceperea scolii.
![]() |
Diagnosticul de "ochi lenes"
" Pacientul nu vede nimic si doctorul nu vede nimic" - Van Noorden and Campos.
Copilul poate sa nu fie constient ca are vederea mai slaba la un ochi. Daca nu prezinta "ochi incrucisati", sau alta afectiune evidenta, parintii nu au cum sa isi dea seama de prezenta bolii. Medicul oftalmolog va diagnostica ambliopia dupa detectarea scaderii acuitatii vizuale la un singur ochi in timpul unui examen oftalmologic complet, examen care va exclude celelalte cauze de slabire a vederii (inflamatii, tumori).
Tratament ambliopie
Tratamentul ambliopiei trebuie inceput cat mai curand de la stabilirea diagnosticului si va fi realizat de catre oftalmolog. Pentru a avea succes, tratamentul ochiului lenes trebuie sa abordeze atat ambliopia cat si cauza acestei si toate acestea inainte de varsta de 6-7 ani cand dezvoltarea vederii mai poate fi influentata.
Lentilele de contact protetice, special concepute, impiedica lumina sa intre in ochiul bun si astfel creierul va trebui sa foloseasca imaginile de la ochiul lenes. Nu afecteaza aspectul estetic. Ochelarii trebuie purtati zilnic si dupa 2-3 luni trebuie sa mergi la doctor la control. La majoritatea persoanelor, purtarea ochelarilor duce la imbunatatirea vederii.
O alta metoda de tratament a ambliopiei este patch-ul : ochiul cu vedere mai buna este acoperit 24 de ore pe zi timp de cateva saptamani asa ca ochiul ambliop poate sa lucreze. Patch-ul este un plasture adeziv sau plasture de culoare inchisa dintr-o banda elastica si prin acoperirea ochiului sanatos forteaza creierul sa-i acorde atentie ochiului lenes.
La copii, picaturile cu atropina sunt o varianta de tratament pentru formele usoare de ambliopie. Atropina estompeaza vederea ochiului bun si forteaza copilul sa foloseasca ochiul lenes mai mult . Un avantaj al picaturilor este ca nu trebuie sa-l supravegheati constant sa va asigurati ca poarta patch-ul.
Chirurgia este utilizata pentru a trata ambliopia cauzata de strabism, cataracta si alte blocaje pe cornee.


