Psoriazis scalp: cauze, simptome și tratament

Cuprins
- Simptomele psoriazisului la nivelul scalpului
- Psoriazul scalpului: cauze și factori de risc
- Tratamente eficiente pentru psoriazisul scalpului
Psoriazisul scalpului este o afecțiune dermatologică netransmisibilă, care apare la aproximativ jumătate dintre bolnavii de psoriazis, arată datele Academiei Americane de Dermatologie. Cauzele acestei probleme de piele nu sunt pe deplin cunoscute, însă medicii sunt de părere că o parte de vină aparține răspunsului fals al sistemului imunitar, care determină multiplicarea excesivă a celulelor pielii. Acest lucru duce la apariția unor pete roșii pe scalp, acoperite de cruste dureroase sau care creează senzația de mâncărime intensă. Acestea se pot extinde pe frunte, ceafă sau în spatele urechilor.
Aceste simptome pot perturba programul de somn, afectând calitatea vieții bolnavului, dar pot favoriza și apariția unor complicații, precum infecții ale pielii sau căderea părului.
Află mai jos care sunt cauzele și factorii ce pot duce la psoriazis pe scalp, cum se manifestă această afecțiune dermatologică, dar și metodele de tratament eficiente care pot ameliora simptomele!
Simptomele psoriazisului la nivelul scalpului
Psoriazisul scalpului poate da simptome mai ușoare sau mai severe, în funcție de organismul fiecărei persoane, dar și de anumiți factori de risc, precum stresul, frigul sau aerul uscat.
Iată care sunt simptomele ce pot indica faptul că suferi de psoriazis pe scalp:
- una sau mai multe pete roșii sau albe pe scalp, umflate și îngroșate, cu margini bine delimitate, care se pot rupe și sângera ușor;
- cojițe uscate cu aspect de mătreață, de nuanță argintie;
- piele foarte uscată pe scalp, care se crapă și sângerează;
- mâncărime intensă și permanentă;
- sângerări cauzate de scărpinatul excesiv;
- senzație de arsură și durere;
- pierderea temporară a părului.
Dacă ai astfel de simptome, nu ezita să mergi la medicul dermatolog! Examenul fizic și o biopsie cutanată pot exclude alte afecțiuni dermatologice care se manifestă similar, precum dermatita seboreică sau tricofiția (pecinginea). Spre deosebire de psoriazis, dermatita seboreică duce la apariția de pete și cruste cu aspect gras, nu uscate și descuamate, iar tricofiția se remarcă prin forma rotundă a iritațiilor apărute pe scalp.
Psoriazul scalpului: cauze și factori de risc
Statisticile arată că cel puțin jumătate dintre bolnavii care suferă de psoriazis prezintă simptome la nivelul scalpului, iar cauza principală este reprezentată de semnalele false pe care le primește sistemul imunitar, ceea ce duce la creșterea rapidă a celulelor pielii.
În mod normal, celulele se dezvoltă în decursul a câteva săptămâni, însă, în cazul bolnavilor de psoriazis, acestea iau naștere în doar câteva zile, iar corpul nu le poate elimina pe cele în exces. Astfel, celulele se acumulează la suprafața pielii, favorizând apariția unor pete sau cruste roșii ori albe, scrie medicalnewstoday.com.
Chiar dacă nu se cunosc cu certitudine factorii de risc ce pot favoriza psoriazisul la nivelul scalpului, se pare că există o componentă genetică ce poate determina apariția acestei afecțiuni dermatologice. Medicii au descoperit că persoanele care au în familie cazuri de psoriazis sunt mai expuse riscului de a dezvolta această afecțiune.
De asemenea, anumiți factori pot crește riscul de agravare a simptomelor, cum ar fi traumatismele la nivelul capului (arsuri, răni, tăieturi etc.), infecțiile cu streptococi, stresul, anumite medicamente destinate tratamentului artritei sau bolilor cardiace, frigul sau aerul foarte uscat.
Tratamente eficiente pentru psoriazisul scalpului
În prezent nu există niciun tratament care să vindece psoriazisul scalpului, dar sunt disponibile medicamente, șampoane sau unguente care pot ameliora semnificativ simptomele neplăcute. Acestea sunt recomandate doar de medic și depind de gravitatea simptomelor.
De exemplu, săpunul cu gudron de cărbune are efecte antiinflamatoare și antiseptice, promovând regenerarea pielii afectate. Un amestec de oțet din cidru de vin cu ulei din arbore de ceai adăugat în șamponul obișnuit poate ajuta la îndepărtarea mâncărimilor pielii și la calmarea iritațiilor.
Loțiunile care conțin acid salicilic ajută la exfolierea blândă a pielii și regenerează tegumentul. Trebuie avut însă grijă la produsele care au în compoziție concentrații ridicate de acid glicolic sau acid lactic, deoarece pot irita pielea.
Un alt ingredient cu puternic efect antifungic este ketoconazolul, care tratează pielea uscată și descuamată. Șampoanele care conțin ketoconazol ajută la îndepărtarea mătreții uscate și a crustelor, prevenind în același timp infecțiile.
De asemenea, există injecții pe bază de steroizi destinate tratamentului psoriazisului scalpului, care ameliorează simptomele deranjante, cum ar fi mâncărimile intense.
O altă variantă de tratament pentru psoriazisul scalpului sunt medicamentele administrate oral sau injectabil, dar numai la recomandarea și sub supravegherea medicului, deoarece acestea prezintă anumite riscuri, cum ar fi slăbirea sistemului imunitar, afectarea funcțiilor hepatice și predispoziția pentru infecții.
Potrivit webmd.com, noile medicamente aprobate de FDA pentru tratamentul psoriazisului la nivelul scalpului s-au dovedit foarte eficiente și mult mai sigure. Acestea inhibă dezvoltarea excesivă a celulor pielii și conțin substanțe active precum adalimumab, etanercept sau guselkumab.
În cazul în care toate aceste tratamente nu dau rezultatele dorite, se poate apela la fototerapie cu sau fără laser, care țintește zonele cu probleme. Expunerea controlată la razele ultraviolete poate ameliora simptomele psoriazisului. În schimb, nu este recomandat solarul, deoarece pielea este expusă unor cantități mari de radiații, care sunt periculoase pentru piele și pot chiar să agraveze simptomele.
Pentru a evita apariția complicațiilor, este indicat să urmezi întocmai tratamentul recomandat de medic și să nu te scarpini, deoarece există riscul de sângerări sau infecții. De asemenea, monitorizează-ți obiceiurile și încearcă să identifici ce anume din ceea ce faci îți înrăutățește simptomele. Stresul, spălatul pe cap prea agresiv și prea des, șampoanele foarte parfumate și aerul uscat sunt doar câțiva dintre factorii ce pot favoriza dezvoltarea psorizisului pe scalp.
Descoperă și câteva tratamente naturiste care pot ameliora simptomele psoriazisului!



Surse foto: iStock