Traista ciobanului: beneficii și mod de administrare

Traista ciobanului: beneficii și mod de administrare
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 25.12.2024

Traista ciobanului este o plantă care își datorează numele fructului în formă de săculeț ce adăpostește semințele. Este cunoscută din vechime pentru proprietățile sale hemostatice, antiinflamatoare și tonice, fiind utilizată în special pentru stoparea sângerărilor și ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare. Află din acest articol toate proprietățile curative și utilizările acestei plante uimitoare, dar și modul său de utilizare.

Cuprins

Ce este traista ciobanului

Cu denumirea științifică de Capsella bursa-pastoris, traista ciobanului este o plantă erbacee din familia Brassicaceae. Originară din Europa, traista ciobanului este răspândită în prezent pe tot globul, în special în regiunile cu climă temperată. Este o plantă anuală sau bianuală, crește pe marginea drumurilor, dar și în grădini, pajiști, terenuri cultivate sau necultivate, în soluri bogate în substanțe nutritive. Datorită capacității sale ridicate de a se înmulți și răspândi, poate deveni invazivă în grădini și culturi agricole, fiind adesea considerată buruiană de către agricultori.

Traista ciobanului se dezvoltă bine în zonele cu umiditate moderată și luminozitate mare, preferând expunerea la soare. Este o plantă de talie mică, înaltă de maxim 20 cm, cu ramificații fine distribuite de-a lungul tulpinii. Frunzele de la bază au formă lanceolată și margini dințate, iar florile albe, simetric radiale și cu patru petale, sunt dispuse în inflorescențe de tip racem. Capsulele cu semințe, atașate de ramurile superioare, au o formă caracteristică triunghiulară, plată, asemănătoare unei inimi.

O particularitate interesantă a acestei plante este producerea unei substanțe lipicioase de către semințe atunci când intră în contact cu apa. Această proprietate face planta utilă în controlul populațiilor de țânțari, deoarece substanța lipicioasă captează și ucide larvele acestora.

Ce beneficii are traista ciobanului

Traista-ciobanului are diverse utilizări medicinale, fiind adesea folosită ca remediu hemostatic. Iată care sunt toate proprietățile sale terapeutice:

Ajută la controlul sângerării

Una dintre principalele utilizări ale plantei traista ciobanului în medicina tradițională este pentru controlul sângerării. Planta conține compuși precum flavonoide, glicozide și taninuri, care au proprietăți astringente și coagulante. Aceste proprietăți fac traista ciobanului eficientă în oprirea sângerărilor nazale, reducerea sângerărilor menstruale abundente și tratarea tăieturilor și rănilor minore. O simplă infuzie din planta uscată poate fi aplicată local sau administrată intern pentru a ajuta la controlul sângerării.

Are efecte antiinflamatorii și păstrează sănătatea inimii

Traista ciobanului este cunoscută și pentru efectele sale antiinflamatorii. Conform studiilor, această plantă poate să reducă producția de compuși nocivi în organism și, de asemenea, să oprească anumite procese inflamatorii.

În plus, cercetătorii au descoperit că traista ciobanului poate ajuta la reducerea daunelor cardiace cauzate de medicamentul chimioterapic doxorubicină. Studiile au constatat că planta poate ajuta prin reducerea stresului oxidativ, care poate fi legat de inflamație.

PLanta traista ciobanului pe câmp
Sursa foto: Pixabay.com

Alte beneficii

Traista ciobanului poate avea și alte utilizări medicinale, inclusiv:

  • ajută la tratarea cataractei sau a infecțiilor oculare
  • ajută la reducerea hemoroizilor
  • contribuie la scăderea colesterolului
  • ajută la reducerea grăsimii hepatice
  • ajută la tratarea infecțiilor tractului urinar

Este important de menționat că aceste beneficii sunt bazate pe studii în eprubete sau pe animale, prin urmare oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pe subiecți umani pentru a verifica aceste proprietăți terapeutice.

Cum consumi traista ciobanului

Pe lângă utilizările sale medicinale, traista ciobanului este comestibilă și poate fi folosită ca adaos nutritiv la dietă. Frunzele tinere și lăstarii fragezi pot fi consumați cruzi în salate sau gătite precum spanacul. Au un gust ușor amar/picant, asemănător cu rucola. Semințele pot fi, de asemenea, folosite ca și condiment pentru a adăuga o aromă picantă mâncărurilor. Rădăcinile se pot consuma fierte sau prăjite, având un gust similar hreanului. 

Traista ciobanului poate fi utilizată sub formă de ceai sau tinctură.

Pentru a face ceai, se folosește planta uscată (frunze, flori și tulpini). Se adaugă o lingură de plantă la 250ml apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, apoi se strecoară și se bea lichidul. Ca mod de administrare, se recomandă 2-3 căni pe zi, între mese.

Pentru a face tinctură, se toacă fin planta întreagă, proaspătă, culeasă în perioada înfloririi. Se pune apoi într-un borcan până acesta se umple la 3/4 din volumul său. Se toarnă alcool (vodcă sau coniac) până se acoperă planta, se închide și se lasă la macerat timp de 4 săptămâni. În prima săptămână se agită o dată pe zi, apoi se lasă deoparte într-un loc întunecat restul de trei săptămâni. După această perioadă, se strecoară și se toarnă lichidul în sticle cu picurătoare.

Nu există un dozaj strict recomandat, însă în mod uzual se pot folosi 10-20 de picături pe zi, diluate în apă.

Efectele adverse ale consumului de traista ciobanului

Cercetările pe șoareci au descoperit că efectele secundare ale plantei traista ciobanului pot include somnolență, dificultăți de respirație și mărirea pupilei. Însă, deoarece nu există studii pe oameni cu privire la siguranța și eficacitatea plantei, este posibil să apară și alte reacții adverse.

De asemenea, planta ar putea interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, în combinație cu sedative precum barbituricele, benzodiazepinele sau anumite analgezice ar putea agrava somnolența și dificultățile de respirație.

În plus, având în vedere că traista ciobanului poate afecta coagularea sângelui, cel mai bine este să o eviți dacă iei diluanți de sânge, dacă ai probleme circulatorii sau dacă urmează ca în 2-3 săptămâni să ai o intervenție chirurgicală.

De asemenea, se recomandă evitarea plantei dacă ai probleme cu tiroida, dacă ești însărcinată sau alăptezi.

În concluzie, traista ciobanului are o istorie îndelungată în medicina tradițională, fiind utilizată pentru a trata diverse afecțiuni. Cu toate acestea, există puține studii științifice care să susțină eficacitatea plantei, de aceea trebuie folosită cu precauție.

Vezi si
Roinița: beneficii și mod de administrare
Roinița: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Miercuri, 25.12.2024
Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare
Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Miercuri, 25.12.2024
Ulei de batană: beneficii și mod de utilizare
Ulei de batană: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Miercuri, 25.12.2024

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Surse articol: Healthline.comWomensheritage.com

Articolul urmator »
Angelica: beneficii și mod de utilizare
Angelica: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Joi, 13.02.2025
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Oxid nitric: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.10.2024
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Luni, 26.08.2024

Ne găsești pe