Seminte de canepa: proprietati si beneficii

Marţi, 01.09.2015
Cuprins
Canepa este destul de putin cunoscuta, cel putin la noi in tara, pentru beneficiile sale nutritionale si asta parte din cauza ca a capatat o reputatie indoielnica odata ce a fost asociata cu marijuana. Canepa (Cannabis sativa ssp.sativa) este o subspecie a speciei Cannabis sativa, care face parte din genul Cannabis, familia Cannabaceae, insa efectele semintelor de canepa asupra organismului nu au nimic de-a face cu cele ale cannabisului.


Canepa vs cannabis
Canepa este cultivata pentru fibrele sale, dar si pentru seminte, care pot fi prajite, sterilizate sau presate pentru a obtine ulei de canepa. Desi fac parte din aceeasi familie, canepa si marijuana sunt foarte diferite, iar cea mai semnificativa diferenta sta in concentratia de substanta psihoactiva THC sau delta-9-tetrahidrocannabinol. Canepa contine mai putin de 1%, in timp ce marijuana (sau cannabisul) contine pana la 20% sau chiar mai mult. Pentru ca plantele sunt foarte asemanatoare, insa, si imposibil de distins cu ochiul liber, in Statele Unite cultivarea canepei a fost interzisa inca din anii '50 si a dobandit o reputatie proasta in intreaga lume.
Semintele de canepa sau uleiul de canepa contin cantitati foarte mici, aproape nesemnificative, de THC si, mai mult, contin o substanta care ii contracareaza efectele. Nu te poti droga cu seminte de canepa, asadar ai liber la consum si la a profita de toate beneficiile acestora pentru sanatate.
Seminte de canepa: proprietati si beneficii
Bogate in aminoacizi esentiali
Peste 20 de tipuri diferite de aminoacizi se gasesc in semintele de canepa si toti cei noua aminoacizi esentiali.
Bogate in grasimi bune
Semintele de canepa sunt sus in lista alimentelor cu cea mai mare cantitate de acizi grasi esentiali, deasupra semintelor de in, a nucilor si a altor seminte bogate in uleiuri.
Bogate in proteine usor digerabile
Semintele de canepa contin 30% proteine, dintre care 65% este edestina, un tip de proteina intr-o formula similara cu cea gasita deja in plasma din organism si deci, foarte usor asimilabila.
Contin cantitati mari de magneziu
Magneziul este un mineral esential pentru reducerea stresului si combaterea anxietatii. Semintele de canepa sunt foarte bogate in magneziu, ce completeaza depozitele din organism.
Bogate in vitamine din gama B
Vitaminele din gama B stimuleaza metabolismul, regleaza hormonii de stres si sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Semintele de canepa contin B1, B2, B3, B5 si B6.
Bogate in vitamina E
Vitamina e protejeaza sanatatea pielii, previne inflamatiile si afectiunile cognitive. 3 linguri de seminte de canepa contin aproximativ 10% din necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult.
Bogate in fier
Fierul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului si pentru prevenirea unei game largi de afectiuni. 15% din necesarul zilnic de fier pentru un adult se gaseste in doar 3 linguri de seminte de canepa.
Bogate in zinc
Zincul regleaza metabolismul carbohidratilor, previne inflamatiile si combate efectele radicalilor liberi care pot slabi sistemul imunitar si optimizeaza nivelul de hormoni care tin stresul sub control. Doar 3 linguri de seminte de canepa contin 30% din necesarul zilnic de zinc al unui adult!
Intaresc sistemul imunitar
In compozitia semintelor de canepa se gaseste un procent ridicat de proteine care intaresc sistemul imunitar si ajuta la eliminarea toxinelor.
Bogate in fitonutrienti
Semintele de in contin cantitati semnificative de fitonutrienti, care protejeaza sistemul imunitar, celulele, tesuturile, organele si mitocondriile.
Alte beneficii ale consumului de seminte de canepa:
- reduc inflamatiile si sunt recomandate in dieta persoanelor care sufera de artrita, de boli cardiovasculare, de afectiuni inflamatorii si autoimune, de psoriazis;
- semintele de canepa contin steroli (a nu se confunda cu steroizi!) care pot reduce riscul de cancer de colon si cancer de prostata;
- reduc nivelul de colesterol;
- sustin recuperarea dupa diverse boli;
- imbunatatesc circulatia si sunt benefice pentru diabetici.
Descopera si tu semintele de canepa si adu un aport de gust si sanatate dietei tale!
Vezi si

Miere de salcâm: beneficii, proprietăți și riscuri
Raluca Margean |
Marţi, 01.09.2015

Traista ciobanului: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean |
Marţi, 01.09.2015

Feijoa: beneficii și idei de consum
Raluca Margean |
Marţi, 01.09.2015