Urina verde: cauze și tratament

Urina verde: cauze și tratament
Redactor Raluca Margean
Sâmbătă, 20.07.2024

Dacă ai urina verde, cel mai probabil te vei îngrijora, însă, de cele mai multe ori, nu ar trebui să faci asta. În majoritatea cazurilor, problema este inofensivă și poate fi cauzată de ceva ce ai băut sau mâncat, inclusiv de medicamente. Totuși, în unele situații rare, urina verde poate fi un semn al unei infecții urinare sau a unei boli hepatice. În acest articol vom vorbi despre cauzele urinei de culoare verde și simptomele care justifică o investigație medicală mai amănunțită.

Cuprins

De ce apare urina verde?

Urina are de obicei o culoare galben deschis, însă anumite substanțe pot determina schimbarea culorii în verde, de obicei pentru o perioadă scurtă de timp. În cele mai multe cazuri, urina verde este cauzată de anumite alimente și coloranți alimentari și nu constituie o problemă de sănătate.

Însă, atunci când schimbarea culorii este persistentă sau este însoțită de alte semne și simptome neobișnuite, cel mai probabil este vorba de o afecțiune medicală și trebuie să consulți un medic.

Iată care sunt principalele cauze ale unei urine de culoare verde:

Alimente și coloranți alimentari

De exemplu, legumele cu frunze verzi închise, precum spanacul și varza kale, pot da urinei o nuanță verzuie dacă sunt consumate în cantități mari. Acest lucru se datorează clorofilei, compusul organic care face plantele verzi.

Totuși, este mai probabil ca nu legumele să fie de vină, ci anumiți coloranți alimentari artificiali din produsele pe care le consumi. Aceștia pot fi:

1. Trifenilmetan - colorant verde care se găsește în budinci, deserturi, înghețată, gelatină, vată de zahăr, bomboane și băuturi îndulcite, precum și în mazăre conservată, legume procesate și chiar în anumite pește procesat.

2. Indigotină - colorant albastru care se găsește în cerealele pentru micul dejun, băuturi, înghețată, bomboane și alte alimente.

Consumul unor cantități semnificative din acești coloranți poate duce la urina verde, de obicei în decurs de șase ore. În general, decolorarea dispare la următoarea urinare.

Medicamente

Anumite medicamente conțin coloranți care pot cauza urina verde, mai ales dacă sunt luate pe stomacul gol în timpul unei perioade prelungite de post. Aceste medicamente includ:

Doxil (doxorubicină): un medicament pentru chimioterapie utilizat pentru cancerul de sân

Direniu (triamteren): un diuretic utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială

Elavil (amitriptilina): un antidepresiv

Indocin (indometacin): un medicament antiinflamator utilizat pentru artrită

Phenergan (prometazină): un antihistaminic folosit pentru alergii și rău de mișcare

Rinsapin: un antibiotic utilizat pentru infecțiile cu stafilococ

Tagamet (cimetidină): un blocant H2 utilizat pentru arsuri la stomac

Viagra (sildenafil): un medicament pentru disfuncția erectilă

Vitamina B: se găsește frecvent în multivitamine

Infecții ale tractului urinar

Persoană care se ține de burtă în baie
Sursa foto: iStock.com

Urina verde este un semn mai puțin frecvent al infecției tractului urinar. Cu toate acestea, există un tip de bacterie numită Pseudomonas aeruginosa care poate fi responsabilă pentru urina verde.  Ea produce un compus albastru-verde numit piocianină care se poate infiltra în fluidele corpului, inclusiv în urină. Dacă pielea este afectată, poate provoca chiar puroi albastru.

P. aeruginosa este o bacterie care se găsește în sol, apă și plante și poate provoca diferite tipuri de infecții. Bacteria se transmite prin mâini contaminate, apă, alimente și echipamente medicale, iar cel mai mare risc de contaminare îl au persoanele cu un sistem imunitar compromis.

Alte simptome ale infecției tractului urinar includ:

  • Urinare frecventă, însă în cantități mici
  • Senzație de arsură la urinare
  • Urina tulbure
  • Urina cu miros puternic

Hipercalcemie benignă familială

Aceasta este o afecțiune moștenită, în care rinichii rețin prea mult calciu. De obicei, persoanele cu hipercalcemie benignă familială nu au simptome și sunt adesea diagnosticate întâmplător în timpul analizelor de sânge de rutină.

Când apar simptome, acestea pot fi sub formă de urină verzuie. Calciul ridicat în fluxul sanguin crește producția unui compus albastru natural numit indican. Pe măsură ce excesul de indican trece prin rinichi, urina poate căpăta o nuanță albastru-verde.

La bebeluși, afecțiunea este uneori denumită „sindromul scutecului albastru” din cauza culorii anormale a urinei.

Afecțiunea este relativ benignă, dar poate provoca slăbiciune, oboseală, probleme de concentrare și sete excesivă.

Hepatită

Hepatita este de fapt inflamația ficatului și se caracterizează prin acumularea unui compus gălbui numit bilirubină. Pe măsură ce ficatul își pierde din capacitatea de a filtra sângele, bilirubina se acumulează în fluxul sanguin, determinând pielea și ochii să se îngălbenească (o afecțiune cunoscută sub numele de icter).

Excesul de bilirubină este excretat în urină, iar acest proces poate determina schimbarea culorii urinei. La început, urina este verde, dar apoi, pe măsură ce simptomele hepatitei se agravează, culoarea se poate schimba de la verde la o culoare închisă de maro.

Alte simptome ale hepatitei includ:

  • Oboseală extremă
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Umflarea abdomenului din partea stânga sus
  • Greață și vărsături
  • Scaune palide

Hepatita este cel mai adesea cauzată de un virus, dar și de consumul excesiv de alcool și a anumitor medicamente.

Ce faci dacă urina este verde?

Dacă urina este verde o perioadă scurtă de timp, cel mai probabil nu există niciun motiv de îngrijorare.

Totuși, dacă urina verde persistă mai mult de o zi sau este însoțită și de alte simptome, ar trebui să consulți un medic. Semnalele de avertizare includ:

  • Arsură la urinare, durere, urinare frecventă sau dificultăți la urinare
  • Icter, slăbiciune extremă și scaune palide
  • Orice alte simptome anormale

Tratament în caz de urină verde

Doctor care arată cum funcționează vezica urinară
Sursa foto: iStock.com

Tratamentul depinde de cauza problemei. Așa cum am menționat mai sus, în cele mai multe cazuri, urina verde nu este ceva ce ar trebui să te îngrijoreze. De multe ori, ea trece de la sine, fără să fie nevoie de niciun tratament.

Totuși, dacă urina verde este cauzată de o infecție urinară sau alte probleme medicale, doctorul îți va recomanda tratamentul adecvat situației tale specifice. Infecția urinară se tratează de obicei cu antibiotice, în timp ce hepatita necesită un tratament mai complex.

Cum previi urina verde?

Ca să previi urina verde, este important să fii atentă la alimentație. Bea suficiente lichide zilnic pentru a menține un flux urinar sănătos și pentru a dilua pigmenții alimentari. Infecțiile urinare pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare, iar hepatita printr-o dietă și un stil de viață sănătos.

Așadar, de cele mai multe ori, urina verde nu reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind în principal cauzată de coloranții alimentari din  produsele consumate. Cu toate acestea, în cazuri rare, poate fi un semn al unei afecțiuni mai serioase, de aceea este important să consulți un medic dacă urina verde persistă și este însoțită și de alte simptome.

Vezi si
Care este diferența dintre sumar de urină și urocultură
Care este diferența dintre sumar de urină și urocultură
Andreea Baluteanu | Sâmbătă, 20.07.2024
Înțepături în ochi: cauze și tratament
Înțepături în ochi: cauze și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Verywellhealth.com

Articolul urmator »
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025
Buze amortite: cauze și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 26.03.2025

Ne găsești pe