Vitamina D3, esentiala pentru sanatatea feminina
Te-ai gandit vreodata ca o singura raza de soare poate sa fie cel mai bun remediu de sanatate? Atunci cand faci o plimbare scurta prin parc nu doar starea de buna dispozitie dupa care tanjeai iti este redata, ci in acel moment pielea ta este ocupata sa absoarba razele soarelui pe care le transforma in Vitamina D,un hormon cu un rol deosebit de important pentru sanatatea femeilor.
Dar ce ne facem atunci cand vremea rea se apropie cu pasi rapizi si suntem nevoite sa ne luam la revedere de la soare pentru cateva luni de zile? Citeste mai departe ca sa afli tot ceea ce trebuie sa stii despre vitamina D3.
Industrializarea masiva din urma cu cateva secole a atras dupa sine si o deficienta a vitaminei D la persoanele din mediul urban. Abandonarea muncii campului, retragerea in fabrici si poluarea care acoperea cerul insorit cu smog, a pus populatia fata in fata cu o afectiune care a luat amploare de proportii: rahitismul. Abia in 1920 s-a constatat ca in tarile nordice, acolo unde consumul de ulei de ficat de cod era crescut, rahitismul era aproape absent. De aici si pana la descoperirea vitaminei D si inceputul suplimentarii dietei cu „vitamina soarelui” nu a mai fost decat un pas.
D3 este singura vitamina care poate fi sintetizata de organism prin lumina directa a soarelui pe piele. In zonele urbane si poluate, lumina UV cu lungimea de unda de 290-300 nm este filtrata; prin urmare, este posibil ca pielea sa nu obtina suficienta lumina, existand o rata ridicata a deficitului de Vit D chiar si in randul populatiei urbane.
Deficienta poate aparea din cauza malabsorbtiei, a utilizarii anticonvulsivelor, a bolilor cronice de rinichi, a obezitatii si este observata la grupurile cu risc ridicat precum femeile in varsta, persoanele cu pielea inchisa la culoare, persoanele din zonele cu un strat gros de ozon, femeile care folosesc lotiuni de protectie solara, si oameni din mediul urban care si desfasoara activitati in interior. Chirurgia gastro-intestinala, cum ar fi bypassul gastric, face dificila absorbtia vitaminei D3.
Simptomele deficitului de vitamina D pot include slabiciune musculara, durere musculara, oboseala si depresie.
Ce trebuie sa stim despre ”vitamina soarelui”?
Desi exista cinci tipuri de vitamina D, organismul nostru foloseste in principal vitamina D2 pe baza de plante (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol), care se gaseste in produsele de origine animala. In timp ce ambele forme ale vitaminei trebuie sa treaca printr-o conversie in organism pentru a fi absorbite, D3 este mult mai eficienta.
Cunoastem de mult timp rolul vitaminei D in sanatatea oaselor, dar mai recent, specialistii au descoperit rolul important pe care vitamina D3 o are in imunitate, boli de inima, cancer, inflamatii si boala autoimuna.
- Vitamina D3 si oasele
Atunci cand vitamina D3 se metabolizeaza intr-o forma activa in organism, aceasta este utilizata pentru fixarea fosforului si calciului in fluxul sanguin. D3 ajuta la protejarea impotriva fracturilor, a osteoporozei si previne osteomalacia.
- Vitamina D3 si pielea
Un deficit de vitamina D3 poate afecta si pielea. Nivelurile sanatoase de vitamina D ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii, reinnoirea celulara si cresterea foliculilor de par.
- Vitamina D3 si imunitatea
Vitamina D este necesara pentru buna functionare a sistemului imunitar, prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor si bolilor. Aceasta vitamina joaca un rol critic in promovarea raspunsului imun. Studiile recente au constatat ca nivelurile ridicate de vitamina D sunt asociate cu un risc mai mic de infectii ale tractului respirator superior. S-a confirmat ca suplimentarea cu vitamina D3 de 4000 UI / zi a crescut semnificativ imunitatea organismului in fata racelilor si gripelor.
- Vitamina D3 si starea de spirit
Vitamina D este acum cunoscuta ca fiind importanta in dezvoltarea creierului si functiile cerebrale. Exista o distributie larga a receptorilor de vitamina D in creier si multi sunt implicati direct in invatare si memorare, precum si in controlul motor.
Cercetarile au aratat ca vitamina D3 joaca un rol important in reglarea starii de spirit si evitarea depresiei. Intr-un studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu depresie care au primit suplimente de vitamina D3 au observat o imbunatatire a simptomelor.
- Vitamina D3 si afectiunile cardio-vasculare
Cercetarile in acest domeniu au constatat ca persoanele cu niveluri scazute de vitamina D prezinta un risc mai mare de atac de cord, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, diabet sau hipertensiune arteriala mai tarziu in viata. La femeile gravide, nivelurile scazute de vitamina D sunt corelate cu preeclampsie si diabet gestational.
Cand trebuie sa luam un supliment de Vitamina D3?
Daca nivelul de vitamina D din sange este mai mic de 20 nanograme pe mililitru, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati un supliment. Multe femei iau deja suplimente de calciu si vitamina D pentru sanatatea oaselor.
Care este cantitatea ideala de vitamina D3?
Limita superioara tolerabila este de 4.000 de unitati internationale (UI) zilnic, iar cantitatea recomandata pentru femeile de la 14 la 70 este de 600 UI pe zi. Femeile de 71 de ani si peste trebuie sa ajunga pana la la 800-2000 UI/zi.
Supradozele de vitamina D sunt extrem de rare, iar acestea rezulta din administrarea unor cantitati foarte mari de suplimente de vitamina D.
Imunitate D3 fier! Vitamina D3 4000 UI de la COSMO PHARM® este o vitamina liposolubila, usor absorbabila de catre organism, care:
- intareste sistem imunitar
- protejeaza organismul in fata infectiilor gripale si virale
- fortifica tractul respirator si plamanii
- are efect antiinflamator
- ajuta la intarirea sistemului osteo-articular
- previne pierdera densitatii oasoase
- mareste gradul de absorbtie al calciului si fosforului
- vitala pentru sanatatea creierului, imbunatatind functiile cognitive
- mentine sanatatea creierului la varste inaintate
- ajuta la prevenirea bolilor degenerative grave precum Alzheimer, Schizofrenie
- protejeaza sistemul cardiovascular
- reduce hipertensiunea arteriala
- ajuta la prevenirea afectiunilor miocardice
- regleaza nivelul insulinei
- sustine sanatatea si elasticitatea pielii
- contribuie la refacerea si regenerarea tesuturilor
Sfatul specialistului: faceti des miscare in aer liber pentru a mentine o greutate normala, expuneti-va la soare (10 pana la 15 minute de expunere la soare pe zi), consumati o dieta sanatoasa care sa va aduca un plus de calciu in organism.