Cum e corect: a-și prezenta scuzele sau a-și cere scuze?

Chiar dacă obișnuim să „ne cerem scuze” atunci când nimerim într-un moment nepotrivit sau greșim cu ceva în fața cuiva, această exprimare este complet greșită, dar văzută în continuare ca fiind normală, poate și pentru că este atât de des folosită.
La o primă căutare în dicționare, nu vei găsi mare lucru legat de dilema „a-și prezenta scuzele sau a-și cere scuze”, nefiind nicio recomandare sau mențiune privind caracterul incorect sau nerecomandat.
Însă, așa cum logica ne salvează de multe ori din încurcătură, nu e greu de dedus că scuzele le prezintă cel care a greșit, nu cel care iartă.
Așadar, nu poți cere ceva ce tu trebuie să dai, respectiv „scuzele”. Iar cu asta cred că am rezolvat dilema „a-și prezenta scuzele versus a-și cere scuze”.
Răspunsul corect este, evident, „a-și prezenta scuzele” sau, dacă vă este mai simplu, „a-și cere iertare”. De altfel, expresia ilogică „a-și cere scuze” își are rădăcinile în „a-și cere iertare”. Pare-se că unii vorbitori au confundat expresia „a cere iertare” cu „a prezenta scuze” (împrumutată din limba franceză), apoi au avut impresia că în loc de iertare e mai frumos să spui scuze, rezultând astfel un hibrid: a cere scuze.
Chiar dacă e cam târziu acum să reparăm o expresie propagată în toate mediile și încetățenită în limbajul majorității oamenilor, nu strică să facem un mic exercițiu de voință și să încercăm să folosim mai des varianta corectă.
Iată câteva exemple de așa da și așa nu:
Așa da
Mi-am prezentat scuzele pentru greșeala făcută.
Îmi cer iertare pentru modul în care m-am comportat.
Așa nu
Îmi cer scuze dacă te-am rănit.
Ana și-a cerut scuze pentru că a întârziat la ora de matematică.
A-și prezenta scuzele sau a-și cere scuze? Acum știi răspunsul! Află și cum e corect: repercursiuni sau repercusiuni?


