Cum e corect: şti sau ştii?

Cuprins
Fiecare om, chiar dacă se poate lăuda că este „tobă de carte”, s-a confruntat măcar o dată în viaţă cu o dilemă gramaticală. Important este că a căutat răspunsul, asigurându-se astfel că nu răneşte frumoasa limbă română.
Dacă te-ai întrebat şi tu care dintre cele două forme „şti” sau „ştii” este cea corectă, găseşte răspunsul în rândurile de mai jos!
Ştii- forma corectă a verbului „a şti”, la persoana a doua
Răspunsul corect este: „ştii”. Această formă este valabilă întotdeauna pentru persoana a doua, timpurile indicativ prezent (tu ştii) şi conjunctiv (să ştii). Nu va trebui să îţi faci griji în ceea ce priveşte prezenţa unei negaţii: atât la afirmativ, cât şi la negativ, „ştii” îşi păstrează cei doi „i” obligatorii!
Explicaţia este că fiecare dintre cele două vocale îşi are rolul ei bine delimitat: primul „i” provine din rădăcina verbului „a şti”, iar cel de-ai doilea face parte din terminaţia conjugării la persoana a doua.
Conjugarea verbului ”a ști”
Eu știu
Tu știi
El/Ea știe
Noi știm
Voi știți
Ei/Ele știu
Atenţie însă: deşi formele de infinitiv (a şti) şi timpurile care se formează din acest mod (viitor - vei şti, condiţional - ai şti) au un singur "i", excepţia o reprezintă a doua formă a viitorului, care pleacă de la conjunctiv: corect este "o să ştii"!
Descoperă mai jos exemplele „aşa da” şi „aşa nu”:
Corect:
Tu ştii / tu nu ştii
Tu să ştii / tu să nu ştii
Tu o să ştii / tu nu o să ştii
Tu vei şti / tu nu vei şti
Incorect
Tu şti / tu nu şti
Tu să şti / tu să nu şti
Tu o să şti / tu nu o să şti
Tu vei ştii / tu nu vei ştii
Ști sau știi: alte exemple edificatoare
Ca să fii sigur că nu mai faci nicio greșeală de vorbire sau scriere în ceea ce privește forma ”știi” sau ”ști”, iată alte exemple care te vor lămuri mai bine:
- ”Poate ști” sau ”poate știi”?
Forma corectă în acest caz este, bineînțeles, ”poate știi”. De exemplu- ”Poate știi că Ioana este bolnavă, dar eu m-am gândit că ar trebui să-ți spun”.
- ”Nu ști să scrii” sau ”nu știi să scrii”?
Forma corectă este ”nu știi să scrii”. Un exemplu edificator este acesta: ”Ai primit nota mică la test pentru că nu știi să scrii corect gramatical”.
Iată și alte exemple:
”Eu știu că tu știi, dar nu vrei să-mi spui”.
”Îți place să știi tot, dar acesta este un secret pe care nu ți-l spun”.
Dacă ai înțeles acum când se scrie cu doi de ”i”, iată câteva exemple când se scrie cu un singur ”i” (la timpul viitor și condițional):
Viitor – Vei ști să scrii corect doar dacă înveți regulile gramaticale.
Condițional – Dacă mi-ai spune ce am greșit, aș ști să nu mai fac data viitoare.
Așadar, sperăm că ți-a fost utilă lecţia noastră de gramatică și de-acum înainte nu vei mai face greșeli! Află de aici şi cum se scrie corect: „tu scrii” sau „tu scri”?



Surse foto: pexels.com