De ce se dau prosoape la înmormântare? Află semnificația acestui obicei

Fiecare eveniment important din viața oamenilor este marcat așa cum se cuvine și de anumite tradiții, pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. În cazul înmormântărilor, familia defunctului se străduiește să nu rateze niciun obicei, pentru ca sufletul acestuia să ajungă împăcat pe lumea cealaltă, așa cum se spune în popor.
Împărțitul prosoapelor în ziua înmormântării se numără printre nelipsitele tradiții, pe lângă oferitul batistelor cu bănuț și/sau lumânare (în funcție de zonă) și prinsul „doliului” în piept sau la oglinzile mașinilor care fac parte din cortegiul funerar. Te-ai întrebat vreodată ce legătură au prosoapele cu acest eveniment trist care marchează sfârșitul vieții cuiva?
Unul dintre motive este încercarea de a păstra amintirea răposatului vie pentru cât mai mult timp. Se spune că oamenii care primesc prosop la înmormântare îl vor folosi ulterior și astfel nu vor uita de persoana care nu mai este.
De cele mai multe ori, prosoapele oferite de familia celui decedat sunt albe. De ce? Acestea, la fel ca batistele cu bănuț și lumânare, sunt un simbol al luminii ce are puterea de a călăuzi sufletul celui adormit pe calea spre veșnicie. Se spune că, prin intermediul acestor obiecte albe, se risipește întunericul morții, iar sufletul decedatului se poate apropia mai ușor de Hristos.
Atât prosopul, cât și batista simbolizează tristețe și lacrimi, iar lumânarea aprinsă este simbolul credinței și al speranței. De asemenea, cele două obiecte sunt menite să-i aline pe apropiații care suferă și să le dea putere să meargă mai departe după ce își șterg lacrimile.
Ce se face cu aceste obiecte primite la înmormântare?
Nu există o regulă creștină care să indice modul de folosire al prosoapelor sau batistelor primite. Fiecare este liber să le ofere mai departe dacă nu vrea să le folosească.
În alte culturi, batistele se aruncă la finalul evenimentului, din cauza unei superstiții care spune că acest obiect poate aduce lacrimi în casă. Se pare că participanții le folosesc doar pentru a-și șterge lacrimile în timpul ceremoniei de înmormântare.
Câte prosoape se împart la înmormântare
Potrivit site-ului funerareservicii.ro, nu există un număr exact de prosoape care trebuie împărțite, dar, de obicei, se dau minimum opt.
Două prosoape mari ajung la preot și la dascăl și încă șase la persoanele care duc sicriul spre groapă (pot fi rude sau prieteni apropiați ai decedatului și de cele mai multe ori sunt bărbați).
Se mai pot împărți prosoape și altor rude apropiate care participă la ceremonie, dar numărul acestora este decis de cei din familie. Există și posibilitatea ca apropiații să dea de pomană doar opt prosoape, iar celorlalți să le ofere doar o batistă și celebrul „doliu” din piept.
De ce se spune "bogdaproste" când primim de pomană?



Surse foto: iStock, Freepik
Surse articol: Funerare-servicii, Redactia, Servicii-funerare, Conforter, Spynews, Doxologia