Tot ce trebuie să știi despre slujba de sfeștanie: cum și când trebuie făcută și ce beneficii aduce

Sfeștania este cunoscută și sub numele de „slujba aghiasmei mici”, iar ea se poate face atât în locuințele credincioșilor cât și în biserică. În cadrul acestei slujbe se stropesc încăperile casei și oamenii cu apa sfințită de preot. De asemenea, se citesc și rugăciuni pentru ca toți cei din locuință să fie sănătoși și să aibă noroc în toate.
Ce alte beneficii aduce sfeștania celor care cheamă preotul să țină această slujbă pentru ei? Aflăm tot ce vrem să știm despre acest obicei religios chiar din cartea care cuprinde slujba sfințirii casei, numită Agheazmatar.
„Această apă sfințită, pe care Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoților, o sfințește, are multe feluri de lucrări, precum însăși ectenia sfințirii și rugăciunea mărturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă și păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavolești și gândurile cele rele; mintea se curățește de lucrurile cele spurcate și se îndreaptă spre rugăciune; bolile le alungă și dă sănătate sufletească și trupească... Toți cei ce o primesc cu credință iau sfințenie și binecuvântare.”, scrie în Agheazmatar.
În această carte bisericească întâlnim două feluri de rugăciuni: „Rugăciune la începerea temeliei casei” și „Rânduiala binecuvântării casei noi”. Unii oameni cred că sfeștania se face doar în luna martie, la începutul primăverii, care semnifică un nou început. Dar această slujbă se poate oficia oricând simți nevoia, mai ales că în trecut preoții mergeau lunar în locuințele credincioșilor pentru a le sfinți casele. Acum nu se mai păstrează acest obicei, dar credincioșii încearcă să nu piardă tradiția de tot și fac sfeștania casei măcar o dată pe an.
Apa sfințită de preot se numește „aghiasmă” și vine de cuvântul grecesc „aghiasmos”, care provine din „aghios”(sfant). În Dicționarul Explicativ Al Limbii Române găsim și cuvântul „iazmă”, care înseamnă arătare urâtă și rea, nălucă, vedenie. Această explicație se leagă în mod direct de semnificația sfeștaniei, pentru că ea are rolul de a alunga arătarea urâtă și rea, adică duhul cel rău, pe satana.
Iată ce trebuie să pregătești atunci când aștepți ca preotul să vină în casa ta și să facă slujba de sfințire a acesteia:
- o măsuță orientată spre răsărit;
- un vas larg la gură cu apă în el;
- un mănunchi de busuioc;
- sfeșnice cu lumânări de ceară;
- un pomelnic în care să fie trecuți cei care locuiesc în casă și cei pe care dorești să-i pomenească preotul la rugăciune;
- un vas mic cu ulei și un bețișor cu vată;
- o icoană (dacă măsuța nu se află în fața icoanei din casă).
Pe aceeași masă, preotul va așeza sfânta Evanghelie, sfânta Cruce și Agheasmatarul.
Nu uita că fiecare cameră din casa ta ar trebui curățată și îngrijită cu rigurozitate înainte de săvârșirea slujbei. Toate ușile trebuie să rămână larg deschise ca preotul să poată trece dintr-o încăpere în alta și să stropească pereții și obiectele cu apa sfințită.
Așezarea se face la fel ca la biserică, părintele stă în fața măsuței, iar familia în spatele lui, toți cu fața spre răsărit.
Rugăciuni pentru bunăstarea casei
„Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuiești și spre cele smerite privești, binecuvântează casa noastră și cu puterea Ta, întărește-ne pe noi, robii Tăi (numele), cei ce locuim în ea.
Bine este, Doamne, ca și casa noastră să ne fie ca o doua biserică, în care noi ne închinăm înaintea sfintelor icoane și ne rugăm Ție. Binecuvântează, Doamne, gaspodaria noastră și înmulțește în ea toate bunătățile, ca să uităm de grijile și nevoile pământești și să putem lucra mai cu osadrie pentru dobândirea vieții cele veșnice și pentru a ajunge în locașurile Tale cele sfinte.
Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmașului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, ca să ne păzească și să ne ferească de toată răutatea și să ne povățuiască spre lucrarea tuturor faptelor celor bune și spre împlinirea sfintelor porunci.
Că Ție Ți se cuvine a ne milui și a ne mântui, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțam, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Sfinţii Mucenici Gurie, Samona şi Aviv sunt cunoscuţi între creştinii ortodocşi ca ocrotitori ai căsniciei şi fericirii familiale. Iată rugăciunea adresată lor, pentru înmulţirea dragostei dintre soţi:
„O, preaslăviţilor Mucenici Gurie, Samona și Aviv! La voi, ca la niște grabnici ajutători și calzi rugători, alergăm noi, nevrednicii și neputincioșii, rugându-vă cu osârdie: nu ne treceţi cu vederea pe noi, cei căzuţi în multe fărădelegi, care păcătuim în toată ziua și în tot ceasul: povăţuiţi-i la calea dreptăţii pe cei rătăciţi, tămăduiţi-i pe cei ce pătimesc și pe cei întristaţi, păziţi-ne pe noi întru viaţă neprihănită și cu întreagă înţelegere. Precum oarecând, așa și acum sunteţi acoperitori ai căsătoriilor, întărindu-le în dragoste și în unire de cuget și izbăvindu-le de toate răutăţile și nevoile.
Apăraţi-i, preaputernicilor Mărturisitori, pe toţi creștinii dreptslăvitori, de năpaste, de oamenii răi și de cursele diavolești; feriţi-i pe ei de moartea năprasnică, rugându-vă Preabunului nostru Domn să ne adauge marile și bogatele Sale mile nouă, smeriţilor Săi robi, că nu suntem vrednici să chemăm cu buze necurate numele cel de mare cuviinţă al Ziditorului nostru, dacă voi, Sfinţilor Mucenici, nu veţi mijloci pentru noi. Pentru aceasta, la voi alergăm și mijlocirea voastră înaintea Domnului cerem.
Așijderea, izbăviţi-ne de grindină, de potop, de foc, de sabie, de năvălirea celor de alt neam și de războiul cel dintre noi, de molimele cele aducătoare de moarte și de toate bântuirile cele pierzătoare de suflet. Așa, pătimitorilor ai lui Hristos, rânduiţi-ne cu rugăciunile voastre toate cele bune și de folos, ca întru bună cinstire săvârșind vieţuirea noastră vremelnică și dobândind sfârșit nerușinat, să ne învrednicim, cu mijlocirea voastră, dimpreună cu toţi Sfinţii, a sta de-a dreapta Dreptului Judecător și a-L slăvi pe El, pe Tatăl și pe Sfântul Duh în vecii vecilor. Amin.”
Trebuie să știi că sfințirea casei vecinului nu înseamnă și sfințirea casei tale. Harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat și trebuie să inviți preotul în propria casă dacă vrei ca slujba să aducă bunăstare și familiei tale.
Se spune că sfeștania reprezintă pentru casă ceea ce reprezintă spovedania pentru om. Ea alungă toate relele și aduce binecuvântare și prosperitate în viețile tuturor celor care locuiesc acolo.
Este bine ca sfeștania să se facă în zi de post, miercurea sau vinerea, ea fiind o slujbă de curățire, de spălare, de exorcizare. Oamenii trebuie să țină post și să se spovedească înainte ca locuința să le fie sfințită.
Citește și: Rugăciune pentru sănătate: cum să te rogi că să scapi de probleme
Surse articol: Wowbiz, Crestinortodox, Orthodoxwiki, Doxologia



Surse foto: iStock