Totul despre "Psalmul 50" al regelui David și puterea lui miraculoasă de iertare chiar și a celor mai grele păcate

Totul despre "Psalmul 50" al regelui David și puterea lui miraculoasă de iertare chiar și a celor mai grele păcate
Ramona Jurubita
Joi, 13.01.2022

Sfântul Ioan Gură de Aur a transmis creștinilor ideea conform căreia discuțiile cu Dumnezeu de la miezul nopții sunt cele mai puternice, deoarece au puterea de a deschide porțile Cerurilor. Acesta a menționat faptul că Psalmul 50 nu ar trebui să lipsească niciodată din rugăciunile noastre. Vei afla din următoarele rânduri motivul pentru care trebuie să rostești în fiecare noapte aceste cuvinte pline de sinceritate.

Știm deja că Psalmul este un imn religios, dar din păcate, nu toți cunoaștem semnificația unor astfel de opere biblice și nici nu știm cum au luat ele naștere.

Femeie care se roagă cu ardoare, ținând o Biblie în mână

Sursa foto: Pexels

David are șapte psalmi penitențiali, iar Psalmul 50 este o operă profundă, cu multe semnificații, în care se vorbește despre degradarea condiției umane după ce o persoană cade în păcat. De asemenea, Psalmul conține și metoda prin care omul se poate întoarce din nou cu fața către Dumnezeu. El trebuie să regrete sincer faptele săvârșite și să fie sigur că nu dorește să le mai repete niciodată.

Ca să înțelegem mai ușor Psalmul 50 al lui David, trebuie să știm în ce împrejurări l-a scris și de la ce a pornit inspirația lui. El a fost un om drept și extrem de sincer, până într-un anumit moment în care a păcătuit. Atunci, cei care erau împotriva lui Dumnezeu au avut un motiv în plus să râdă de Tatăl Ceresc, având în vedere că David nu putuse să Îi slujească în totalitate, așa cum a promis inițial.

Din Sfânta Scriptură aflăm că într-o seară, prorocul a văzut-o, făcând baie, pe Batșeba, soţia generalului său, Urie. Pentru că i-a plăcut ceea ce a văzut, regele a trimis un subaltern să i-o aducă pe frumoasa femeie. A profitat de faptul că era rege și a petrecut noaptea alături de soția generalului, care a rămas însărcinată. Așa a început seria de păcate ale lui David pentru că a realizat greșeala comisă și a încercat să ascundă totul.

Soțul femeii era pe câmpul de luptă și regele i-a ordonat să se întoarcă acasă, în speranța că acesta va ajunge să creadă că el este adevăratul tată al copilului. Dorința lui Urie de a-și arăta devotamentul față de camarazii săi era mult prea mare și nu a vrut să se întoarcă lângă soție, iar David a fost nevoit să îl ucidă ca să își acopere prima greșeală. Nu a făcut acest lucru cu propriile mâini, dar l-a trimis într-un loc în care știa că va muri sigur în luptă. Astfel, el a comis și cel de-al doilea păcat și timp de un an nu i-a părut deloc rău pentru ce a făcut.

Abia când i s-a născut copilul, Dumnezeu l-a trimis pe prorocul Natan să îi deschidă ochii. Atunci el a realizat că a comis două dintre faptele pentru care merita să primească pedeapsa cu moartea. Speriat a strigat: „Am păcătuit înaintea Domnului!” (II Regi, 12, 12)

Dar Dumnezeu nu dorește moartea păcătosului, ci revenirea lui pe calea cea bună, așa că prorocul Natan i-a zis: „Domnul a ridicat păcatul de deasupra ta și nu vei muri!” (II Regi 12, 13).

În acel moment David a început să simtă cu adevărat că îi pare rău și a renunțat la tronul său de rege. El a stat pe cenușă, chiar a și mâncat cenușă, iar sentimentul de vinovăție l-a făcut să scrie Psalmul.

Cele două mari păcate săvârșite de prorocul David sunt uciderea și preacurvia. Sfinții părinți spun că Dumnezeu i-a permis să facă acele greșeli, pentru că doar așa ar fi avut motiv și inspirație să scrie această rugăciune de pocăință, sub forma unui imn religios. Psalmul 50 al lui David este ca un refugiu pentru creștinii care se abat de la drumul credinței, atunci când se lasă ispitiți și comit fapte nedemne de numele lui Dumnezeu.

Iată care este Psalmul despre căderea în păcat:

„Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta
Și după mulţimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea.
Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curăţește.
Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea.
Ţie unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu.
Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea.
Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie.
Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăţi; spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi.
Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
Întoarce faţa Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le.
Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele.
Nu mă lepăda de la faţa Ta și Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine.
Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește.
Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce.
Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta.
Că de ai fi voit jertfă, ţi-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi.
Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului.
Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.”

Cuvintele folosite de regele David reflectă regretele lui sincere și indică o promisiune pe care el i-a făcut-o lui Dumnezeu, aceea de a-i sluji la fel ca înainte, după ce a realizat că nu a procedat corect. De asemenea, acesta Îl roagă Dumnezeu să îi aducă pe drumul cel bun pe toți cei care greșesc așa cum a făcut el.

Psalmul 50 este alcătuit din trei părți care reprezintă cele trei etape prin care el a ajuns să obțină iertarea divină:

  • Prima parte este constituită din mărturisirea umilă făcută lui Dumnezeu;
  • La jumătatea Psalmului sunt enumerate metodele prin care orice om poate obține iertarea lui Dumnezeu, ajungând la mântuire. Acestea sunt de fapt cele șapte taine care ajută orice om să trăiască sincer și curat;
  • Ultima parte arată că omul trebuie să fie recunoscător atunci când vede că Dumnezeu îl ajută să se schimbe, chiar dacă a greșit față de El și conține idei de rugăciun pe care trebuie să le facă o persoană dacă vrea să obțină iertarea.

Această poveste despre viața lui David este o învățătură care arată tuturor că este omenesc să greșești, având în vedere că toate ființele umane sunt imperfecte. Orice persoană face un pas greșit la un moment dat, din diverse cauze, care depind sau nu de ea.

Iată motivele care arată că oricine poate greși, dar este iertat dacă se căiește:

  • David era bătrân, deci înțelept, dar tot a greșit;
  • Era proroc și totuși a căzut în păcat, deși se presupune că slujitorii lui Dumnezeu nu păcătuiesc, ci doar au grijă să transmită învățăturile Lui;
  • Era împărat și trebuia să fie un exemplu pentru poporul său, dar tot a avut un moment de slăbiciune în care nu s-a putut controla.

Oamenii sunt expuși zi de zi la tot felul de ispite care le distrug conștiința și care îi împing să comită fapte nedemne, fără a le conștientiza. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci orice în speranța că Dumnezeu te va ierta. Ar trebui să înveți care este diferența dintre bine și rău și să nu faci alegeri care l-ar putea mânia pe Cel în care crezi.

Împăratul David a recunoscut păcatele săvârșite și Dumnezeu l-a iertat fiindcă a văzut că a regretat cu adevărat, dorind din tot sufletul să revină pe drumul cel bun.
Cuvintele lui care exprimă starea profunfă de căință au fost: „fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea” (Psalmul 50, 4).

În videoclipul de mai jos se recită Psalmul 50 al lui David și se explică pe înțelesul tuturor cum a luat naștere această operă. Iată tot ce trebuie să știi:

În general, preoții îi îndeamnă pe creștinii ortodocși să citească Psalmii ca să primească ajutor divin în lupta lor cu ispitele. Conform tradiției creștine, Psalmii nu se citesc în perioada cuprinsă între Miercurea Săptămânii Patimilor şi Sâmbata Tomii, cu excepţia Deniei din Vinerea Patimilor.

Slujba de duminică din unele biserici începe cu rostirea Psalmului 50 pentru că se crede că el îi ajută pe creștini să își ușureze sufletul, dându-le speranța că într-o zi vor fi iertați pentru tot ce au făcut.

Citește și: Rugăciune pentru sănătate: cum să te rogi că să scapi de probleme

Surse articol: DoxologiaBibliaortodoxaRealitatea

Sursa foto principală: Pexels

Surse foto: Pexels

Articolul urmator »
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Ne găsești pe