Dan Condurache, actorul care preferă moartea decât să nu mai poată juca pe scenă

Dan Condurache este unul dintre actorii care trăiesc pentru teatru și film. Împlinește 72 de ani în iulie 2024, dar vârsta nu îl împiedică să joace și acum cu la fel de multă energie ca la începuturile carierei. În cele cinci decenii de când activează în acest domeniu, a primit roluri în aproape 70 de filme și probabil a pierdut de multă vreme numărul pieselor de teatru în care a jucat.
Dan Condurache s-a născut la Dorohoi și a copilărit în casa bunicilor săi de la Stâncești, acolo unde a avut ocazia să asculte teatru radiofonic. Peste ani, s-a dovedit că această activitate din copilărie și-a pus amprenta asupra întregii sale vieți, căci a ajuns un actor de succes. Bineînțeles, pentru a pătrunde în lumea teatrului, a avut nevoie de studiile potrivite.
După ce a terminat liceul, a plecat la București, unde a urma cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, pe care l-a și absolvit în 1975. A avut onoarea să învețe la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher. În același ani a început să joace la Teatrul Mic din Capitală, zeci de roluri.
Încă de la început, a fost un actor care a știut clar ce vrea, iar hotărârea îl definește și astăzi. Iată cum arată portretul care i s-a făcut în 1988, în revista „Teatrul”:
„Scriind despre Dan Condurache vei observa cu surprindere, că ai foarte puține de spus despre etapele înregistrate, despre tatonări, ezitări, achiziții și limpeziri treptate. Nu intenționăm nici pe departe să afirmăm că, artistic, Dan Condurache s-a născut matur, că nu există o evoluție pe parcursul anilor, dar aceasta a operat pe direcții limpede precizate din prima clipă, adâncind, nuanțând, sporind forța de expresie, lungimea bătăii.”

Secretul longevități în carieră: „Mai bine mori tu decât actorul din tine”
Dan Condurache este unul dintre cei mai iubiți actori din țara noastră, iar publicul său îl apreciază pentru devotamentul pe care l-a arătat meseriei în toți acești ani. Ba mai mult, el se declară „îndrăgostit” de ceea ce face.
„Cred că trebuie să rămâi foarte, foarte, foarte îndrăgostit. Apoi ajungi la iubire, iubirea se transformă în respect, ca într-o căsnicie de durată. E un lucru foarte greu să rămâi îndrăgostit, până la limita imposibilului chiar. Adică mai bine mori tu decât actorul din tine. Ceea ce e extrem de dur și de greu de întreținut. Să simți de fiecare dată când urci pe scenă același gol în stomac e un lucru interesant ca experiență umană.”, spunea el pentru Digi24, în urmă cu mai mult timp.
Indiferent ce s-a întâmplat în viața lui personală, Dan Condurache a urcat pe scenă de parcă nimic nu s-a întâmplat. Nu a lăsat nimic să-l țină departe de marea sa pasiune și s-a străduit de fiecare dată să dea tot ce are mai bun pe scenă. Iată ce a zis despre obligațiile pe care le are un actor față de profesia lui:
„Teatrul trebuie slujit, în orice situație. Nu ai voie să te îmbolnăvești, decât în ziua liberă, și nici atunci. Părinții trebuie să-și aleagă ziua când să moară, pentru că fără prezența ta totală aici nu se poate nimic.”
Mihai Mărgineanu, mai ceva ca Ion Țiriac. Cât a costat avionul cu care artistul merge la concerte
„Rolul propriei vieți l-am gestionat precar”
Și pentru că a vrut să fie cel mai bun în ceea ce face, a ajuns inclusiv să neglijeze anumite aspecte ale vieții trăite dincolo de scenă sau să se poarte așa cum nu ar fi trebuit cu oamenii dragi. Într-o mărturisire neașteptată, a recunoscut, în mod indirect, că nu a știut cum să se împartă între familie și carieră, așa că a înclinat balanța spre aceasta din urmă.
„Rolul propriei vieți l-am gestionat precar. Disperat și deznădăjduit (cum sunt și acum), mi-am agresat familia, prietenii și vina era numai a mea. E adevărat că am fost educați la școala românească de teatru, unde se cerea 24 de ore din 24 să te preocupe „profesia". Nu știu și nu cred că se poate altfel.”, a spus pentru adevarul.ro
Pentru el, în ultimii 50 de ani a contat enorm felul în care publicul s-a raportat la munca lui, așa că a făcut tot posibilul pentru a dovedi că merită să fie apreciat. Munca neîntreruptă este un alt secret care l-a ajutat să rămână în topul celor mai iubiți și talentați actori din România.
„De public trebuie să te apropii cu delicatețe ca să-l câștigi de partea ta. Actorul ar trebui să lucreze de dimineața până seara. Meseria lui este una continuă, 24 de ore din 24. El înmagazinează replici, gesturi, atitudini, fizionomii, situații... Nu are voie să se odihnească nicio secundă”, a mai spus Dan Condurache.
Și-a cultivat această disciplină încă de pe băncile facultății, când profesorii le dădeau exemplu eforturile depuse de Gheorghe Dinică și Marin Moraru, care erau extrem de dornici să joace și ajungeau chiar mai devreme la repetiții.
„Toate cursurile de la Institutul de Teatru trebuiau parcurse. Atunci poate că nu ne dădeam seama, dar Institutul ne pregătea pentru un maraton care urma să dureze toată viața noastră. Nu e pentru câțiva ani, ci pentru toată viața. Asta, dacă îți asumi această viață în materie de „artistăraie”! Dar îmi aduc aminte că uneori, cum sunt toți tinerii, și foarte bine că sunt așa, mai întârziam pe la orele de mișcare, care erau foarte de dimineață puse. Și ne-au atras atenția ambii profesori că Gheorghe Dinică și Marin Moraru vin singuri la 8 și jumătate să-și facă antrenamentul și-l așteaptă pe regizor până la 11, când începea repetiția normală. Nu-i obliga nimeni să vină mai devreme. Și, în general, nu te obligă nimeni: e ca rugăciunea – ori ți-o asumi și-o faci, ori n-o faci.”, a povestit actorul într-un interviu acordat pentru adevarul.ro.
Are doi copii care nu îi calcă pe urme: „Nu mi-am dorit să mă urmeze, pentru că meseria asta ucide în multe feluri”
Despre viața personală a lui Dan Condurache nu se cunosc multe detalii, căci o trăiește în spatele cortinei, departe de lumina reflectoarelor.
Una dintre cele mai mari realizări ale sale, de dincolo de scenă, este onoarea de a fi tată. Acesta are doi copii deja mari, pe Sebastian și pe Irina. Ei sunt rodul iubirii discrete dintre el și soția sa, Creola Condurache. Femeia și-ar fi dorit ca fiul și fiica ei să calce pe urmele tatălui, însă nu s-a întâmplat așa.
„Au făcut ASE-ul. Nu mi-am dorit să mă urmeze, pentru că meseria asta ucide în multe feluri: când joci mult, când joci puțin, când nu joci deloc, când joci mediu, când joci prost... Iar munca unui actor e ca o cămașă de forță: la începutul travaliului ești cu totul încorsetat. Apoi, în funcție de talent și de cum înțelegi rolul, începi să-ți faci puțin loc, apoi mai mult, dar nu ieși niciodată cu totul din cămașa de forță. Eu nu consider că am reușit în această profesie. Știu că deznădejdea e un mare păcat, dar asta e, ce să fac?!”, a spus el.
Actorul a recunoscut că de aproape două decenii are discuții cu soția sa pe această temă și a dat de înțeles că ei i-ar fi plăcut să își vadă și copiii pe scenă.
„Profesia de actor, deși pare plină de artificii, e o luptă continuă între lumină și umbră. Mi-ar fi plăcut să fiu un tată mai aplicat și mai apropiat de copiii mei, Sebastian și Irina. Am fost într-o anumită măsură, dar cred că se putea și mai bine. Sunt mândru de ei, dar nu am fost de acord să mă urmeze în meserie.
Nu am vrut să se amestece în demența asta confuză din cinematografia și din teatrul românesc. Este o dispută de 15 ani între mine și soția mea, Creola, pe această temă, dar cred că e mai bine că au făcut altă profesie. Poate or să mă blameze cândva, dar eu nu cred în genul acesta de continuitate. Mi-aș dori, deși nu sunt convins de asta, ca într-o zi să fie și ei mândri de mine.”, a declarat Dan Condurache, conform taifasuri.ro.
Și pentru că, așa cum spunea cineva, viața este un lung șir de compromisuri, și Dan Condurache le-a făcut pe ale sale. De dragul scenei a sacrificat timpul pe care putea să îl petreacă alături de familie. Chiar a recunoscut într-un interviu că fata și băiatul lui au fost crescuți mai mult de soția sa.
Cele mai cunoscute filme în care a jucat sunt: „La capătul liniei”, „Calculatorul mărturisește”, „Trenul de aur”, „Furtună în Pacific”, „Întunecare”, „Bătălia din umbră”, „Drumul câinilor”, „Stare de fapt”, „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”, „Nunta mută” etc.
Pe lângă rolurile emblematice de la teatru și din cinematografie, Dan Condurache a primit și roluri în telenovele și seriale românești de succes, printre care amintim: „Regina”, „Aniela”, „În numele onoarei” și „Clanul”.
Dina Cocea, actrița cu o atitudine de aristocrată, curtată doar de bărbați cu renume


