Trofeul Anim’est merge in Belgia

Trofeul Anim’est merge in Belgia
Redactor Divahair.ro
Miercuri, 17.10.2012

Trofeele Animest si-au gasit castigatorii! Gala de inchidere a celei de-a saptea editii a festivalului a avut loc sambata, 13 octombrie, la Cinema Patria.

Trofeul  Anim'est merge anul acesta in Belgia. Oh Willy... (r. Emma De Swaef, Marc James Roels, 2012) i-a convins pe cei trei membri ai juriului ca merita premiul cel mare, intrucat este „o realizare minunata care arata exact asa cum se simte: sensibil si tandru, in timp ce se joaca cu o paleta subtila de emotii". Regizoarea Emma De Swaef nu este la prima vizita la Anim'est, in 2009 ea castigand mentiunea speciala a juriului, la categoria film studentesc.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj, a fost acordat filmului Alois Nebel (r. Tomáš Lunáx, Cehia, 2011), pentru „povestea puternica, spusa intr-o atmosfera claustrofobica, cu un protagonist complex, interpretat extrem de credibil". In lipsa regizorului filmului, a ridicat premiul Vit Prudil, deputy director la Centrul Ceh Bucuresti.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel,  a fost adjudecat de filmul Tatal/ Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croatia-Germania, 2012), „un mozaic curajos al unei relatii parinte-copil esuate, care demonstreaza cea mai expresiva putere a filmului de animatie: aceea de a face invizibilul vizibil".

Juriul a acordat doua mentiuni speciale pentru Film de Scurt-metraj, pentru Bendito Machine IV (r. Jossie Malis, Spania, 2012), surprinzator de la inceput pana la ultimul cadru si pentru Despre uciderea porcului / About Killing the Pig (r. Simone Massi, Italia, 2011), un film sumbru, plin de emotie umana si premonitie.

Filmul finlandez Roire / Swarming (r. Joni Mannisto, 2011), o fabula perversa care nu putea fi spusa atat de bine altfel decat prin animatie, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studentesc, in timp ce Premiul pentru Cel mai bun Film din sectiunea Balkanimation, a mers in Bulgaria, pentru O zi anuntata / Rew Day (r. Svilen Dimitrov, 2012).  Juriul compus din Ullo Pikkov, Elizabeth Harkman si Andrei Gorzo a apreciat povestea construita inteligent si frumusetea desenelor.

Anul acesta, Premiul pentru cel mai bun Film Romanesc a purtat numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor si al festivalului in general. Trofeul a fost oferit de Madalina Rosca, din partea Asociatiei Make a Point, filmului Hunger (r. Alexei Patrascu, 2010).

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip a fost acordat clipului Have you seen my sister Evelyn (r. Hoku Uchiyama, SUA, 2011), pentru „o tehnica surprinzatoare, pentru cel mai ingenios mod de a introduce formatia in scenariu, totul intr-o animatie ingenioasa, cu o idee noua, simpla, care integreaza perfect muzica", iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar s-a dus in Germania (Fish Face, r. Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj din sectiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Craciun cu Clopotei / Jingle All the Way (r. Chel White, SUA, 2011).

Premiul Publicului, acordat unui scurt metraj din sectiunea Animash, oferit de Sony, s-a acordat filmului Cheia lipsa/ The Missing Key (r. Jonathan Nix, Australia, 2011), o poveste emotionanta, pusa in imagini spectaculoase si tandre.

La editia 2012, Anim'est a organizat doua ateliere de animatie, unul pentru adulti si unul pentru copii, ambele gazduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare. Atelierul pentru adulti a fost sustinut de doi traineri de la unul dintre cele mai mari studiouri daneze de animatie Tumblehead: Peter Smith si Marcus MØller, iar participantii au realizat un videoclip in cinci zile. La atelierul pentru copii, cei mai tineri animatori, cu varste intre 8 - 13 ani, au avut posibilitatea de a face un film in cinci zile, prin tehnica cut-out, sub indrumarea unui trainer cu multa experienta, Rebecca Morse. Cele doua materiale video au fost extreme de apreciate de spectatori. La fel de apreciat a fost si making of-ul Anim'est 2012, realizat de Anna Florea si Adi Tudose.

Dupa Gala de decernare a premiilor, publicul s-a putut bucura de un spectacol special sustinut de Sonja&Band. Noaptea de 13 octombrie a fost dedicata si petrecerii de inchidere a festivalului. Tim Hecker si Environments au incantat publicul pe ritmuri electronice, la Club Control, de la ora 22.00.

Sound artist-ul canadian Tim Hecker este unul dintre cei mai apreciati si prolifici muzicieni ai stilului electronic din ultimii ani, compozitiile lui au fost descrise de-a lungul timpului ca "atmosfera structurata", "sunetul spectrului color al placilor tectonice" sau "ecoul electronic al catedrelor". Artistul este apreciat pentru structurile muzicale noi pe care le ofera publicului, dar si pentru claritatea pe care o ofera sunetelor abstracte.

Filmele castigatoare ale celei de-a saptea editii a Festivalului pot fi urmarite duminica, 14 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria.

In perioada 28-30 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, poate fi urmarita o selectie de filme de la Anim'est 2012, iar intre 1-4 noiembrie, are loc cea de-a doua editie Anim'est Chisinau.

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy  si al SmartPoint.

Program cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Articolul urmator »
Elena Cârstea încă merge în baston, la doi ani de la AVC. „Nici medicii nu știu exact ce am avut"
Elena Cârstea încă merge în baston, la doi ani de la AVC. „Nici medicii nu știu exact ce am avut"
Mariana Voinea | Marţi, 29.10.2024
Incepe quiz
Cat de departe ai merge in pat?
Cat de departe ai merge in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)

Ne găsești pe