Vor fi femeile salvate de psihologie? Ne răspunde Denisa Florea după 11 ani de experiență în lucrul terapeutic cu femeile

Vor fi femeile salvate de psihologie? Ne răspunde Denisa Florea după 11 ani de experiență în lucrul terapeutic cu femeile

Andreea Constantin

Deși în prezent viața femeilor a ajuns să fie ceva mai ușoară prin prisma confortului material și social, nu este cazul să neglijăm sănătatea psihică și emoțională.

Denisa Florea ne oferă mai mute detalii în această direcție.

Reporter: Trăim vremuri în care tot mai multe femei apelează la psihologie pentru a-și rezolva provocările cu care se contrunta în viață. Denisa ce ne poți spune, din experiența ta, despre acest trend?

Denisa: De peste un deceniu, de când lucrez cu femeile, în terapie, pentru a-și regăși echilibrul psiho-emoțional și soluționa provocările vieții, le-am putut observa. Am văzut etapele prin care trec, psihologia din spatele lor. Deși acum viața le este mai ușoară prin prisma confortului și tehnologiei, asta pare că are efecte inverse asupra sănătății lor fizice, psihice și emoționale.

Reporter: Care poate fi explicația?

Denisa: În procesul de cercetare și înțelegere a acestui paradox, am depășit cu mult domeniul psihologic, în care activam. Care nu îmi putea oferi explicație completă la această situație a vieții femeilor.

Au urmat ani de studiu individual al antropologiei și a diferitelor perspective culturale. Apoi călătorii de explorare pe mai multe continente ale lumii (Asia, Africa) să-mi validez, ca experiență, ceea ce descopeream prin studiu.

Acești ani și experiențele avute și-au pus amprenta și asupra profesiei mele.

Dincolo de psihologie, la înțelepciunea anticilor care ajută vindecarea sufletului

Mi-au răsturnat toată orânduirea pe care o aveam despre profesia mea de “Specialist în Psihologia sănătății publice și clinice”. Ceea ce făceam eu, îmbinând elemente de psihologie, cu noile descoperiri din epigenetică și înțelepciunea anticilor găsită în studiul istoriei omenirii NU există în nomenclatorul de meserii.

Și să-ți răspund la întrebare: din păcate în prezent nu există o abordare integrată de a oferi soluții la problemele cu care se confruntă femeile. Ori este o abordare clasică, bazată pe psihologie. Ori sunt tehnici încadrate în domeniul "spiritualitate". De accea femeile nu primesc răspuns și o direcție completă. Pentru că avem nevoie de ambele.

Terapia integrată, când vorbim de rezultate, este peste psihologie

Reporter: Explică-ne mai detaliat acest concept de terapie integrată.

Denisa: Pe scurt, privind istoric, putem observa că a existat o scindare în mentalul colectiv, care nu a mai fost reconciliată. Mă refer la trecerea de la viziunea imprimată de biserică, timp de mii de ani, care presupunea o percepție exclusiv spiritualizată, la cea a lui Isac Newton care propune o viziune complet bazată pe idea de materie.

Până în zilele noastre aceste 2 abordări țin de 2 lumi diferite și se exclud reciproc, formând 2 tabere. Știința exclude spiritualitatea, desi știința nu poate explica lucruri care spiritual au răspuns.

Asta face ca noi, femeile, care suntem ființe complexe să ne simțim "rupte în 2": ori îmbrățișăm o direcție, ori alta. Când, de fapt, avem nevoie de amândouă.

După un deceniu jumătate de studiu, cercetare și experiență, am găsit soluția.
Ea are la bază această abordare terapeutică integrată. O abordare "altfel". Însă tocmai această abordare “altfel”  m-a ajutat să reconstruiesc puntea dintre “atunci-partea spirituală” și “acum-știință”.

femeie pe scena

Cu claritatea obținută am văzut tabloul complet care mi-a dat soluții reale la problemele femeilor, pe care le-am aplicat în programul terapeutic oferit femeilor.

Este un program care durează 9 luni, fix cât o sarcină, de aceea l-am numit “ReNașterea, reconectarea cu Sine”. Este format din 7 module de câte 3 zile, care se desfășoară la un interval de 40 de zile între ele.

Este structurat astfel pentru a susține femeia în procesul de reeducare, cum îmi place mie să îi spun. Adică pentru a ne vindeca este vital să ne schimbăm gândirea, comportamentul și stilul de viață, care de cele mai multe ori sunt rezultate, inconștiente ale unor patternuri mentale disfunctionale, formate din experiențele traumatice trăite.

Reporter: Să înțeleg că provocările femeilor sunt legate de aceste experiențe traumatice?

Denisa: Exact! Se știe acum rolul important pe care copilăria îl joacă în viața noastră. Că ceea ce am trăit atunci se va repeta, sub diferite forme, tot restul vieții. Un aspect important este că această repetiție nu este conștientizată pentru că nu există o corelație logică între evenimente. De exemplu: o femeie care a crescut cu abuzuri și critică din partea părinților, va tinde, inconștient, să își aleagă parteneri critici, abuzivi. În copilărie ea a înțeles că iubirea și abuzul sunt "legate". Și astăzi, deși, conștient, nu îi place că este criticată, tolerează...tocmai ca o consecință a celor trăite în copilărie.

Vieți schimbate cu ajutorul terapiei integrate, metodă creată de Denisa Florea

Reporter: Care este soluția?

Denisa: Conștientizarea acestor "legături" nevăzute, care ne dictează viața. Apoi lucrul cu sinele pentru a putea crea tipare mentale funcționale. Trebuie să înțelegem că mintea (subconștientă) are nevoie de aceste tipare. Ea nu e creativă, ci are nevoie de ceva concret. Adică ea știe că atunci când, de exemplu, vezi un câine lătrând, trebuie să fugi. Și toată viața, asta va fi reacția ta, pe care mintea subconștientă ți-o va dicta. Pentru că rolul ei e de a te menține în viață. De accea înregistrează aceste tipare. Știe că dacă atunci ai făcut așa și nu ai murit, înseamnă că și acum va funcționa. Ăsta este mecanismul după care ea funcționează.

Știind asta, am creat pe baza mecanismelor de funcționare a mintii, programul "ReNașterea, reconectarea cu Sine". Este structurat să ia toată viața femeii: din copilărie, adolescență, raportarea la feminitate, modul de gândire, sexualitatea, conexiunea cu divinitatea, raportarea ei la ceilalți și la viață. Descoperă tiparele disfunctionale din aceste aspecte și le corectează.
Deja programul este la a7a serie. Am avut bucuria să văd vieți transformate: femei care au ieșit din relații toxice și au putut alege un partener potrivit, cu care și-au construit o relație împlinitoare. Sau au renunțat la jobul care nu le împlinea și și-au găsit o altă direcție. Ori relații reparate, pentru că ele au schimbat comportamentul.

Reporter: Este minunat ce spui. Ce trebuie să facă femeile ca să poată beneficia de acest dar?

Denisa: Să intre în contact cu mine. Periodic încep serii ale acestui program, în mai multe zone ale țării, tocmai să pot susține cât mai multe femei. Urmează diaspora. Cred cu tărie că femeile sunt cele care vor schimba direcția în lumea noastră. Și asta se poate doar pe măsură ce ele se vindecă și își deschid inima.

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?
Incepe quiz
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.