„Eroul din noapte”: Un băiețel de 11 ani a trecut, singur, granița din Ucraina în Slovacia

„Eroul din noapte”: Un băiețel de 11 ani a trecut, singur, granița din Ucraina în Slovacia

Alida Enache

UPDATE 18 martie: În urmă cu doar câteva zile, Hassan, băiețelul ucrainean din Zaporijie, s-a reunit cu mama și bunica sa. Povestea lor de viață, care este una extrem de emoționantă, face înconjurul lumii la momentul actual. Se pare că nu este prima dată când familia băiatului trebuie să fugă din calea războiului. În urmă cu câțiva ani, aceștia au fost nevoiți să părăsească fulgerător Siria. Din păcate, tatăl micuțului nu a supraviețuit, iar Julia Pisecka a hotărât să se întoarcă în țara sa natală, Ucraina alături de toți copiii ei. 

„Eroul din noapte” mai are trei surori și un frate mai mare. Inițial, fiicele ucrainencei au fugit în Bratislava la fratele cel mare, care studiază acolo. Mai apoi, micuțul Hassan a trecut și el granița în mod eroic și, într-un final, după ce au ajuns în Slovacia și mama și bunica, întreaga familie s-a reunit. Mai mult, chiar și câinele familiei a fost salvat și adus în siguranță în Bratislava.

Julia Pisecka a mărturisit că drumul pe care l-a parcurs cu trenul de evacuare a fost extrem de dificil și obositor, dar era dispusă să facă orice pentru ca ”familia să poată fi din nou împreună”. 

”Am pierdut tot ce aveam, dar suntem sănătoși”, a mărturisit aceasta.

UPDATE 17 martie: Hassan, copilul ucrainean din Zaporijie care a trecut granița singur, cu un număr de telefon scris pe mână s-a reunit cu mama, bunica sa și alte cinci rude. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne slovac, pe Facebook. La momentul actual, întreaga familie se află în siguranță, în Slovacia.

„Imposibilul a devenit realitate. Hassan, care a călătorit singur în Ucraina și a cucerit întreaga lume cu istoria sa, este deja alături de mama lui. După o călătorie foarte lungă și dificilă, au reușit să se reîntâlnească și cu bunica lor în Slovacia.”, au menționat autoritățile.

UPDATE 8 martie: Hassan, băiețelul ucrainean de doar 11 ani care a trecut granița singur, a ajuns în siguranță la rudele sale din Bratislava. Între timp, s-a aflat și cine este mama „eroului din noapte”, dar și care este povestea lor. Poliția slovacă a postat un videoclip cu mama acestuia în care femeia le mulțumește tuturor oamenilor pentru ajutor, explicând cum a ajuns fiul ei să plece neînsoțit din Zaporojie. Ea a fost nevoită să rămână acasă cu mama ei care nu se poate mișca singură și a preferat să își salveze măcar fiul, trimițându-l în Slovacia, departe de orașul încercuit de ruși.

"Lângă orașul meu este o centrală electrică pe care rușii o bombardează. Nu mi-am putut lăsa mama. Nu se poate mișca singură, așa că mi-am trimis fiul în Slovacia", a declarat Julia Pisecka.

Curajos, extrem de determinat și cu un zâmbet timid care mimează speranța – așa a trecut granița din Ucraina în Slovacia „eroul din noapte”. Este vorba despre un băiețel de doar 11 ani care a intrat de unul singur în țara vecină după ce a călătorit mai mult de 1.000 de kilometri pentru a ajunge acolo. El provine din Zaporojie și, la fel ca mulți alți copii ucraineni, a fost nevoit să își părăsească cuibul pentru a se salva de războiul din țara sa.

Băiețelul nu era însoțit de nimeni, dar avea un rucsac în spate, o pungă de plastic, un pașaport învelit în hârtie și un număr de telefon scris pe mână. Părinții lui au fost nevoiți să rămână în Ucraina pentru a-și apăra patria.

 Imagine cu un băiețel de 11 ani care a trecut granița fără părințiSursa foto: Facebook

„A venit de unul singur deoarece părinții lui au fost nevoiți să stea în Ucraina. Voluntarii au avut grijă de el, l-au dus într-un loc cald, i-au dat mâncare și apă”, a transmis ministerul de interne slovac, sâmbătă, potrivit CNN.

Imagine cu un băiețel de 11 ani care a trecut granița singurSursa foto: Facebook

Autoritățile au declarat că au luat legătura cu rudele băiatului cu ajutorul numărului de telefon pe care îl avea scris pe mână. Acestea locuiesc în Slovacia, iar ulterior au venit să îl preia de la graniță.

Imagine colaj cu două fotografii cu băiatul de 11 ani care a trecut singur granițaSursa foto: Facebook

„Ne-a cucerit pe toți cu zâmbetul, neînfricarea și determinarea lui demnă de un adevărat erou”, a mai adăugat ministerul de interne slovac.

Imagine cumână băiețelului de 11 ani care a intrat singur în Sovacia după ce a părăsit UcrainaSursa foto: Facebook

Până la momentul actual, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiați ai Organizației Națiunilor Unite (ONU), aproximativ 1,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina pentru a se salva de teribilul război început în data de 24 februarie. Mame speriate, copii triști și bătrâni îngrijorați caută refugiu în țările vecine și astfel ajung în Polonia, Ungaria, Moldova, Slovacia și, bineînțeles, în România.

De la începutul invaziei ruse și până acum, cei mai mulți ucraineni au trecut granița cu Polonia. În România au pătruns aproape 230.000 de refugiați până în prezent. O mare parte din ei sunt doar în tranzit.

Citește și: Strigătul disperat al copiilor ucraineni, separați violent de părinți: "Nu vrem să murim. Ajutați-ne!"

Surse articol: Stirileprotv, Libertatea, Observatornews

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Alexandru, un tânăr român stabilit în Spania, s-a trezit din comă după doi ani. "Ziua în care l-am văzut stând din nou în picioare"
Alexandru, un tânăr român stabilit în Spania, s-a trezit din comă după doi ani. "Ziua în care l-am văzut stând din nou în picioare"
Ești o pasăre de zi sau de noapte?
Incepe quiz
Ești o pasăre de zi sau de noapte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.