Mihai Eminescu a avut un copil secret? Detalii neștiute despre Mihail Lăzăreanu, „copilul din flori" al poetului

Mihai Eminescu a avut un copil secret? Detalii neștiute despre Mihail Lăzăreanu, „copilul din flori" al poetului

Lorena Pintilie

Când vorbești despre Mihai Eminescu, vorbești despre poezia românească, despre cel mai cunoscut poet al țării noastre și despre unele dintre cele mai apreciate opere din literatura română. Poetul este cunoscut de zeci de generații. Aproape totul a fost „disecat” când vine vorba despre viața lui, de la copilărie la studii și marea lui iubire, ieșind la iveală de-a lungul timpului chiar și informații despre boala ce l-a răpus la o vârstă fragedă.

Însă un aspect extrem de important a fost omis de zeci de eminescologi (persoane care studiază biografia și operele poetului): au existat urmași ai marelui poet?

Despre Mihai Eminescu se știe că nu a avut urmași în mod oficial, singurul copil despre care s-a vorbit în mod concret de-a lungul timpului a fost cel cu Veronica Micle, care a murit la naștere. Însă, printre fragmente ale vieții marelui poet, s-au găsit informații despre un fiu nelegitim care ar fi crescut în satul de baștină al acestuia. Este vorba despre Mihai (sau Mihail) Lăzăreanu, un funcționar de la Botoșani care s-a născut în 19 iunie 1877 la Ipotești, satul natal al marelui scriitor român.

Copilul din flori al marelui poet Mihai Eminescu

Totul despre triunghiul amoros al literaturii românești - Eminescu, Veronica Micle și Caragiale

Acesta ar fi fost rodul unei relații pasionale dintre Mihai Eminescu și Ileana, o tânără frumoasă, fiica morarului din satul Cucorăni, o localitate învecinată cu Ipotești. Scriitorul Cristian Petru Bălan precizează în lucrarea sa „Fiul natural al lui Mihai Eminescu” că „fiul a fost botezat Mihail și el a venit pe lume în ziua de 19 iunie 1877, la Ipotești (conform certificatului de naștere nr. 38/1877, primăria Cucorăni), având ca mamă pe Ileana, fiica de 25 de ani a morarului din Cucorăni, o blondă frumoasă”.

Mihai Lăzăreanu, fiul nelegitim al marelui poet, a fost botezat de Harieta, sora lui Mihai Eminescu. Pentru a nu avea loc un scandal în sat, Gheorge Eminovici, tatăl poetului, i-ar fi asigurat copilului tot ce îi era necesar traiului. Ulterior, Ileana s-a măritat cu Ion Lăzăreanu, care lucra ca pădurar. Acesta a acceptat să adopte copilul, primind un fel de pensie de întreţinere de la tatăl poetului. „Ileana se va căsători ulterior cu Ion Lăzăreanu, un pădurar de 32 de ani. Acesta o va accepta de soție numai după ce căminarul Eminovici, bunicul noului născut (tatăl lui Mihai Eminescu), îi va asigura băiețelului o convenabilă întreținere, printr-o înțelegere secretă între cele două părți”, mai scrie Cristian Petru Bălan în lucrarea sa despre poetul român.

Iniţial, copilul se numea Ilie, dar la insistenţele Harietei şi, probabil, şi ale lui Mihai Eminescu, a primit şi numele de Mihai (Mihail). Mai mult, se pare că Mihai Eminescu chiar și-a cunoscut băiatul. „Copilul a căpătat numele Mihail Ilie Lăzăreanu și a fost botezat de Henrieta, sora poetului. Interesant este amănuntul că noului născut i s-a dat mai întâi prenumele Ilie, așa cum se numea unul din frații lui Eminescu, adăugându-i-se apoi și prenumele Mihai, la cererea Henrietei”, conform eminescologului Augustin Z.N. Pop.

Mihai Eminescu își vizita fiul 

În ceea ce privește atitudinea lui Mihai Eminescu față de fiul său, sursa citată susține că poetul și-a cunoscut băiatul. Conform mărturiei avocatului Mănăstireanu, citat de scriitorul Critian Petru Bălan în lucrarea sa, Eminescu ar fi venit la Ipoteşti să-şi vadă fiul.

Eram copil de 10-11 ani şi ieşeam pe toloaca satului Ipoteşti - Cucoreni, unde, cu copiii satului, jucam mingea-ţic. Tatăl reclamantului (pădurarul Lazăr) stătea în căsuţa boerescă din marginea pădurii, Ichim, iar peste drum stătea boierul Eminovici, bătrânul. Lăzăreanu era paznicul acestei păduri. Între noi se amesteca adesea şi juca mingea-ţic marele Mihai Eminescu sau, cum îi ziceam noi, copiii satului, ”cuconaşul Mihai”. Reclamantul era de 5 - 6 ani pe vremea aceea, pe la 1883 sau 1884, şi duduca Henrieta, sora lui Eminescu, venind să privească şi ea hârjoana noastră a tuturora, aducea de mânuţă pe fiul paznicului, reclamantul de azi, pe care-l dezmierda şi-l numea într-una Mihai, zicând că ea l-a botezat şi ea i-a dat numele de Mihai, ca şi fratelui ei”, declară avocatul Dumitru Mănăstireanu.

Totodată, avocatul botoşănean afirmă că Eminescu l-a vizitat şi mai târziu pe Mihai Lăzăreanu, la internatul de la Pomârla, unde presupusul fiu al lui poetului făcea şcoala. „Ştiu că, apoi, poetul Mihai Eminescu, venind pe când era deja bolnav la liceul din Pomârla unde învăţam, la prietenul său Samson Bodnărescu, pe atunci directorul liceului, s-a interesat dacă e internat copilul Mihai, fiul paznicului, cărui copil îi purta interes şi îi arăta o deosebită tandreţe, chiar în timpul când jucam cu poetul mingea-ţic”, mai declara avocatul-martor Mănăstireanu în faţa oamenilor legii, atunci când Mihai Lăzăreanu a depus în instanță o cerere pentru a i se schimba numele din certificatul de naștere din Ilie în Mihail.

Adrian Pintea, o viață zbuciumată și curmată timpuriu. Detalii neștiute din spatele "cortinei"

A vrut să își schimbe numele din Ilie în Mihail

Lăzăreanu a intentat un proces în anul 1927, când acesta a cerut în instanță să i se recunoască numele real, cel de Mihail, nume care nu apărea pe certificatul său de naștere, unde era stipulat numai numele de Ilie. Cauza i-a fost apărată de avocatul Dumitru Mănăstireanu, cel care a precizat că Mihai Eminescu obișnuia să îl viziteze pe Lăzăreanu în copilărie.

Dovezi istorice ale zvonului

„Știrea”, un ziar local din Botoșani, scria în anul 1932 că Mihai Lăzăreanu, funcționar din Botoșani, este fiul „din flori” al marelui poet. Un alt articol publicat pe 28 iunie 1929, ce comemora 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, prezintă povestea unui proces prin care un funcţionar botoşănean, Ilie Lăzăreanu, cerea instanţei să primească numele de Mihail, aşa cum îl chema pe tatăl său natural. Se pare că era vorba chiar despre Mihai Lăzăreanu, fiul poetului.

Motivul cererii sale este că, din eroare, s-a pus în actul său de naştere numele de Ilie, în loc de Mihail. Chiar din botez, din mica copilărie în familie în satul său şi în celelalte acte de numire şi confirmare în funcţii, el a purtat mereu numele de Mihail I. Lăzăreanu, nu Ilie Lăzăreanu. Şi că ţine nu numai la regularea actelor sale, ci şi pentru satisfacerea unui sentiment de suvenir al trecutului să pună de acord actele cu realitatea”, se arăta în articolul indicat.

Fiul lui Eminescu, singur ca un pustnic

Că a fost sau nu fiul lui Eminescu, Mihail Lăzăreanu a dus o existenţă discretă la Botoşani, locuind pe strada Lascăr Catargiu numărul 16. A fost funcţionar fiscal şi un burlac convins. A murit în 1944, la vârsta de 67 de ani. Scriitorul Cristian Petru Bălan a scris despre Lăzăreanu: „Cunoscuţii lui spun că Mihail Lăzăreanu semăna destul de bine la ochi, la frunte şi la buze cu poetul, despre care le amintea tuturor cu mândrie că îi este tată, dar, mai cu seamă, îi semăna acestuia la fire, fiindcă ducea o existenţă meditativă, retrasă, fără prieteni, râmânând toată viaţa burlac”.

Deși a câștigat în instanță dreptul de a-și schimba certificatul de naștere, Mihai Lăzăreanu nu a fost recunoscut niciodată oficial ca fiul lui Mihai Eminescu.

Surse foto: Gettyimages.com

Surse articol: Fanatik, Adevărul, CeSpun.eu, Ziarul Evenimentul 

Articolul urmator
Caz greu de imaginat! Un copil de 9 ani a incendiat un bloc din Tecuci
Caz greu de imaginat! Un copil de 9 ani a incendiat un bloc din Tecuci
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.