Cine a fost Sfântul Efrem și ce trebuie să facă credincioșii pentru a primi ajutor și binecuvântare

Cine a fost Sfântul Efrem și ce trebuie să facă credincioșii pentru a primi ajutor și binecuvântare

Lorena Pintilie

Sfântul Efrem cel Nou este cinstit atât în ziua trecerii sale la cele sfinte, pe 5 mai, cât și în ziua găsirii moaștelor sale, pe 3 ianuarie. În ședința de lucru din 22 mai 2014, care a avut loc la Reședința Patriarhală, sub președenția Patriarhului Părinte Patriarh Daniel, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou.

Sfântul Efrem cel Nou s-a născut în Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci). A rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama lor credincioasă. La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Pe data de 14 septembrie 1425 (când Sfântul Efrem cel Nou împlinea 41 de ani de viață și 27 de ani de aspră nevoință călugărească), acesta a fost luat în robie de către turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților, iar ceilalți călugări din obștea sa au fost decapitați.

Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont

Când a fost Sfântul Efrem cel Nou martirizat

Martirizarea Sfântului Efrem cel Nou a durat 8 luni. A început pe data de 14 septembrie 1425, când turcii au cotropit mănăstirea aflată pe Colina Neprihăniților (Nea Makri – Grecia) și i-au ucis pe ceilalți monahi prin decapitare, iar pe Sfântul Efrem l-au luat în robie. Perioada de durere s-a sfârșit pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți, la ora 9 dimineața, când Sfantul Efrem cel Nou a decedat, în urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spânzurat cu capul în jos, în pantece i-au înfipt un tăciune aprins și i-au sfâșiat carnea). În toată această perioadă de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să treacă la credința musulmană..

Patimile suferite de Sfântul Efrem cel Nou au fost descoperite prima dată de Monahia Macaria, urmând apoi și alți credincioși din Grecia. Sfântul li s-a arătat acestor oameni uneori aievea (în realitate), iar alte ori s-a arătat în vis, pentru a-i îmbărbăta și a le promite ajutorul său (pe care oamenii l-au primit neîntârziat), apoi Sfântul Efrem le-a dezvăluit o parte din chinurile cumplite pe care le-a suferit pentru că și-a păstrat credința ortodoxă.

Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont

Minunile săvârșite de Sfântul Efrem cel Nou

Un bărbat a povestit despre întâlnirea sa cu o minune săvârșită de Sfântul Efrem cel Nou când a vizitat secția de terapie intensivă de la un spital din Grecia. Acesta își amintește cum a fost adusă o tânără de 23 de ani, pe nume Galitia, care era arsă puternic în zona abdomenului.

Era în ultimele zile ale vieţii ei sau poate chiar ore. L-am găsit pe soţul ei şi i-am dat icoana Sfântului Efrem, pe care o aveam în geanta mea şi i-am spus să se roage cu credinţă pentru că Sfântul mucenicise şi prin foc, şi Sfântul o va face bine. A luat-o, dar era atât de deznădăjduit, ca şi cum o credea moartă”, a povestit acesta.

După ce i-a înmânat iconița bărbatului deznădăjduit, a fost martor la o minune săvârșită de sfântul interpretat pe iconița sfântă. Rugăciunile și suferința tânărului soț au fost ascultate, își amintește bărbatul, iar la două zile de la internarea acesteia, tânăra se simțea mult mai bine.

Însă suferinţa lui şi rugăciunea lui au fost ascultate şi sfântul a răpit-o din ghearele morţii şi i-a dăruit viaţa. La fiecare două zile, când mergeam, aflam că Galitia se face bine şi la sfârşit a plecat cu totul sănătoasă din spital, mulţumindu-i Sfântului Mucenic Efrem, cel slăvit de Dumnezeu”, povestește acesta.

Sfântul li s-a arătat oamenilor în vis

O tânără a povestit despre o întâmplare divină prin care a trecut. Încă înainte de a auzi de acest Sfânt, femeia a visat un bărbat care i-a sărit în ajutor într-un moment de mare cumpănă din viața sa. „În perioada aceea, eram bolnavă din cauza unor chisturi la ovarul stâng. În vis, se făcea că eram singură, într-un loc unde venise și un câine negru. M-a mușcat de mânecă, eu o scuturam, dar acesta nu voia să se desprindă, iar eu eram îngrozită. Atunci am văzut un monah slab, venind spre mine și spunându-mi: „Să văd ce pot face! E mort, de aceea nu cade'”.

S-a trezit speriată și a uitat de vis, până peste câteva zile, când s-a întâlnit cu sora sa care i-a înmânat acesteia o carte cu Sfântul Efrem cel Nou „Mărturii ale minunilor săvârșite în zilele noastre” și untdelemn de la Mănăstirea Sfântului Efrem.

Am început să citesc acatistul și paraclisul Sfântului Efrem în fiecare zi. Între timp, mergeam săptămânal la ginecolog, deoarece mă ținea sub observație. La trei săptămâni, la control, am observat că nu mai era chistul, deoarece era unul ciclic. Atunci m-am liniștit și mi-am amintit visul și asemănarea dintre călugărul din visul meu și chipul sfântului de pe coperta cărții”, ăși amintește aceasta.

Tânara spune că de la acea „întâlnire” nu a încetat să se roage la Sfântul Efrem cel Nou, care nu a contenit să o ajute ori de câte ori a avut nevoie de ajutorul său. „N-am cuvinte să-i mulțumesc Sfântului Efrem și de aceea am luat hotărârea să dau această mărturie, ca toți aceia care sunt în necazuri să-l cheme cu nădejde și credință, și el va veni”, spune aceasta.

Sfaturile pe care Ilarion Argatu lăsate moștenire pentru credincioși: „Elimină păcatul și împacă-te cu Dumnezeu și atunci Te va asculta”

Pentru ce se citește Acatistul Sfântului Efrem cel Nou

Rugăciunea Sfântului Efrem cel Nou este recunoscută ca fiind făcătoare de minuni. Credincioșii spun că împlinește dorințe, vindecă boli și ajută în cele mai grele situații. Acatistul Sfântului Efrem cel Nou este un puternic sprijin credincioșilor pe calea mântuirii, mângâindu-i în necazuri și nevoi, și dându-le nădejde în lupta ce le stă înainte. La fel de puternice sunt și Acatistul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Acatistul Bunei Vestiri sau Acatistul Maicii Domnului.

Este o rugăciune prin care putem cere mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie și de necaz. Termenul vine din grecescul ahatistos, pentru că în timpul slujbei se stă în picioare sau în genunchi, în faţa icoanei sfântului spre care sunt îndreptate rugăciunile.

Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest Mare Mucenic, iar în data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și pătimirile sale. De aceea, Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri (Grecia), este sărbătorit de două ori pe an: pe 3 ianuarie (ziua aflării Sfintelor sale Moaște) și pe 5 mai (ziua adormirii sale întru Domnul, în urma chinurilor cumplite suferite ca Mare Mucenic).

Surse foto: Facebook - Sfantul Efrem cel Nou 

Surse articol: Doxologia, Libertatea

Articolul urmator
Cine au fost Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul, făcătorii de minuni. Te vor ajuta dacă îi rogi să îți întărească și ție credința în Dumnezeu
Cine au fost Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul, făcătorii de minuni. Te vor ajuta dacă îi rogi să îți întărească și ție credința în Dumnezeu
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.