10 rețete tradiționale din bucătăria românească

Timp de gătire:
15-30 minute
45-60 minute
Peste 60 minute
Porții:
1-2 porții
4-6 porții
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Fierbere
Gratar
10 rețete tradiționale din bucătăria românească
Adina Saleh
Vineri, 27.11.2020

Cuprins

Sorin Vlad

Articol revizuit de
Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte ...

Caracteristici

Află care sunt cele mai renumite mâncăruri din bucătăria românească, cum se prepară acestea și ce ingrediente conțin. De asemenea, care sunt preparatele specifice anumitor zone din țară și cum le poți pregăti rapid în propria ta bucătărie.

mai multe alimente așezate pe o masa pe un fund de lemn, printre ele suncă taiata bucati mici si un recipient cu sare si verdeata tocata

De ce bucătăria românească tradițională este speciala

Bucătăria românească tradițională este una destul de diversă și în unele situații mâncarea diferă de la o regiune la alta. De asemenea, cuprinde numeroase mâncăruri specifice, dar și unele provenite din bucătăriile altor culturi cu care poporul nostru s-a intersectat de-a lungul timpului. Bucătăria românească cuprinde numeroase bucate care se prepară în general cu ocazia anumitor sărbători, dar și mâncăruri de zi cu zi prezente în majoritatea caselor. Bucatele ce aparțin bucătăriei românești sunt în general pe baza de lactate, legume dar și carne.

Cea mai folosită carne este cea de porc și de pui. Porcul a fost din timpuri străvechi animalul de bază care asigura carnea pentru tot anul. De altfel, exista și încă mai există un adevărat ritual legat de cultul tăierii porcului, iar carnea rezultată asigura necesarul pentru un an întreg. Pe lângă carnea de porc și de pui, există și preparate pe bază de carne de vită, pui, oaie sau miel, precum și carne de vânat. De asemenea, slănina preparată într-un anume fel, după rețete vechi a fost unul dintre alimentele de baza ale țăranilor români, constituind un aliment foarte hrănitor. Astăzi însă, tot mai puțină lume recurge la a consuma slănina, cea care cândva nu lipsea din nicio bucătărie.
Cerealele și uleiuri vegetale ocupă și ele un loc însemnat în bucătăria românească, dar în aceeași măsură și dulciurile, plăcintele sau dulcețurile preparate în casă.

Citește și: Cele mai bune prăjituri vechi de casă! Îți lasă gura apă

Dar, cu toții știm că felul de mâncare reprezentativ pentru poporul român este mămăliga, acest preparat avându-și originile în negura vremurilor de mult apuse. Mămăliga, acea fiertură de făină de porumb, cu sare și care uneori poate avea în compoziție fie zer, unt sau brânză, în funcție de preferințe, a fost alimentul de bază al țăranilor agricultori și a crescătorilor de animale și înlocuia cu succes pâinea, în vremurile mai de demult când grâul se producea în cantități mai mici decât porumbul, fiind mai greu accesibil populației.

Un alt preparat care este renumit în bucătăria românească sunt mititeii. Sunt foarte delicioși și constituie deliciul oricărei mese, iar străinii care ne vizitează țara sunt, de asemenea, de-a dreptul încântați să-i savureze. Nu putem uita de sarmalele tradiționale, care, de asemenea, sunt nelipsite de pe mesele românilor, fiind preparatul de baza în zilele de sărbătoare și nu numai.

Care sunt cele mai cunoscute rețete din bucătăria românească

Așa cum spuneam mai sus, bucatele tradiționale despre care vorbeam se prepară după anumite rețete, însă, acestea diferă în funcție de zonă, obicei sau după posibilitățile gospodinei. Iată cele mai cunoscute rețele de bucate românești.

Rețetă de sarmalele românești

Ingrediente:

  • 2 kg varză murată;
  •  450 g carne tocată amestec porc cu vită;
  • 50 g orez;
  • 200 g ceapă;
  • ulei ;
  • 100 g costiţă afumată;
  • 2-3 linguri bulion;
  • 2 foi dafin;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare

Sarmalele sunt printre cele mai îndrăgite preparate de la noi din țară. Ele pot fi făcute în foi de viță de vie ori în foi de varză murată sau dulce, gustul lor delicios nu se poate compara cu niciun alt preparat. Iată cum se pregătesc pas cu pas, aceasta este cea mai la îndemâna rețetă de sarmale.

  1. Se aleg foile de varză în care se va împacheta carnea. Dacă folosiți varza dulce, atunci frunzele trebuie întâi opărite.
  2. Se curăţă ceapa, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi se lasă până devine aurie.
  3. Se amestecă într-un castron ceapa prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit.
  4. Se ia din compoziţie cam de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză, care se rulează cu marginile în interior.
  5. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă pentru a forma un strat deasupra sarmalelor.
  6. Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul diluat cu apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de aproximativ două ore.
  7. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească. Când sunt gata pot fi consumate cu smântână și ardei iute.

doua sarmale intr-o farfurie, acoperite cu suc de rosii

 Rețetă de mămăliga cu brânză și smântână

Ingrediente:

  • 500 mililitri de apă;
  • 180 grame de făină de mălai;
  • 1 linguriță de sare;

Mod de preparare:

  1.  Se pune apa la fiert, într-o cratiță, la foc. Ideal ar fi sa alegeți o cratița din teflon sau dintr-un material care nu lipește. În momentul când apa ajunge la punctul de fierbere, puteți începe să adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant, pentru a evita formarea cocoloașelor.
  2. După ce terminați de adăugat mălaiului, focul se dă la mic, iar conținutul se lasă la fiert. Pentru a nu se lipi, se amestecă în mod constant cu ajutorul unei linguri de lemn.
  3. În momentul când observați că marginile mămăligii au început să se adune spre centru, închideți focul și răsturnați-o pe o farfurie întinsă sau pe un fund de lemn.

Unele persoane preferă să înlocuiască apa din compoziția mămăligii cu zer, lapte sau chiar smântână. Dacă vreți să păstrați rețeta tradițională, dar vă doriți un preparat mai cremos, puteți adăuga în timpul fierberii o jumătate de cană cu lapte sau puțin unt în timp ce fierbe.

 mamaliga intr-o cratiță cu un tel in ea

Rețeta de mititei

Pentru acest preparat delicios de te lingi pe degete, secretul constă în carnea care trebuie să fie destul de grasă, în condimente și usturoiul care le dă aromă. Vă prezentăm o reţetă simplă de mititei, pe care o puteți prepara acasă și de care vă veți înfrupta toată familia.

Ingredinete:

  • 1 kg carne de ceafă de vită;
  • 100 de grame de seu de vită, care poate fi înlocuit cu seu de oaie sau cu carne grasă de oaie ;
  • 500 de grame supa de oase de vită;
  • 2 linguri de sare;
  • 1 căpăţână de usturoi ;

Condimente:

  • 1 linguriţă de cimbru pudră;
  • 1 vârf de linguriţă de piper proaspăt măcinat;
  • 1 vărf de linguriţă de coriandr;
  •  3-4 linguriţe bicarbonat de sodiu;
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie;
  • 1 lingură de ulei.

Mod de preparare:

  1. Prepararea micilor este un proces complex, iar în prima fază se dă carnea prin maşina de tocat de două ori, prin sita mică, după care se lasă puţin la rece.
  2. Pe urmă se stinge o lingură de bicarbonat cu zeama de lămâie şi se pune peste carne. Carnea se frământă într-un vas larg timp de aproximativ o ora. În acest timp se adaugă treptat amestecul de condimente şi zeama de oase de vită. Micii ies pufoşi doar dacă compoziţia este bine frământată.
  3. Odată terminat procesul de frământare, compoziţia se lasă la frigider până a doua zi când se va amesteca cu restul de zeamă de oase de vită.
  4. Se prepară mujdeiul de usturoi amestecat cu apă caldă. Se strecoară zeama de usturoi, după ce a stat aproximativ o jumătate de oră, după care se adaugă peste carne, amestecând încă un sfert de oră, după care se dă din nou la rece pentru câteva ore.
  5. Micii se formează în formă tubulară, se ung cu ulei şi se lasă aşa o oră, după care se pun pe grătar sau pot fi prăjiți în ulei sau chiar și la cuptor într-o tavă.

 farfurie cu mititei, cartofi prajiti si o jumatate de rosie umpluta cu mustar, pe o masa cu fata de masa in carouri albe cu rosu

Aperitive din bucătăria românească

Bucătăria românească cuprinde și aperitive care pot fi tot specifice anumitor zone. Dintre cele mai cunoscute și mai la îndemână se numără ouăle umplute cu pateu de ficat.

Rețeta de ouă umplute cu pateu de ficat

Este o rețetă simplă, gustoasă și foarte simplu de preparat. Iată cum se face.

Ingrediente:

  • 50 g şuncă slabă;
  • 50 grame de pateu de ficat/o cutie mica;
  • 50 g smântână;
  • sare, piper.

Mod de preparare:

  1. Se fierb ouăle tari, apoi se curăţă şi se lasă să se răcească, se taie apoi în jumătăţi (pe lungime) și se scot gălbenuşurile care se zdrobesc cu furculiţa.
  2. Se taie şunca şi se amestecă cu gălbenuşurile, pateul de ficat şi smântâna.
  3. Se adaugă sarea şi piperul.
  4. Se umplu jumătăţile de ou şi se presară cu pătrunjel tocat.

O altă reţetă de ouă umplute cu pateu de ficat este cea cu maioneză. Amestecăm pateul (50 g) cu gălbenuşurile fierte şi răcite şi cu două linguri de maioneză până devine o pastă omogenă. Umplem jumătăţile de ou şi le aşezăm pe o farfurie cu partea umplută în jos. Apoi le acoperim cu un strat subţire de maioneză. Putem asezona cu pătrunjel sau un praf de boia pe deasupra.

citește și: Cele mai simple rețete cu bulete de brânză

Rețetă de ardei cu cremă de brânză

Un alt aperitiv la îndemâna care face parte din bucatăria românească sunt  bărcuțele din ardei cu cremă de brânză.  Acesată rețetă este alegerea potrivită atunci când vrei să pregatesti ceva rapid. Chiar și la o masă festivă sau la o petrecere este potrivită. Crema de brânză poate fi compusă din diverse ingrediente, două dintre variante fiind prezentate în rețetă.

Ingrediente:

  • 2 ardei grasi medii;
  • 50 de grame de branza dulce;
  • 1 lingura de smantana;
  •  1 lingura de miez de nuca;
  • 1 lingurita de chimen;
  • o legătura de mărar.

Mod de preparare:

Se spală ardeii, se curață și se taie pe lungime, sub formă de bărcute. Separat, din brânză și smântână se face o compoziție.
Se pot umple unele bărcuțe de ardei cu amestec de brânză și nucă, iar altele cu crema de brânză și chimen sau mărar și la final să presărați peste acestea verdeață.

Mâncăruri tradiționale românești din diferite regiuni ale țarii 

Langoși sau plăcinte ardelenești

Dacă vorbim despre mâncărurile tradiționale românești pe regiuni, nu putem să nu amintim despre renumitele plăcinte cu cartofi sau langoși cum se numesc în Ardeal. Plăcintele ardelenești sunt o adevărată delicatesă încă de pe vremea bunicilor când orice ardeleancă trebuia să știe să facă plăcinte pentru a putea fi numită cu adevărat gospodină. Acestea sunt în continuare la mare căutare pentru gustul lor unic. Cu puțină răbdare pot fi făcute de oricine, conțin puține ingrediente, iar gustul și savoarea merită tot efortul și timpul investit.

Ingrediente:

  • 1 kg de făină;
  • 1 cub de drojdie de bere;
  • 1 lingură de ulei;
  • puțină sare;
  • apă călduță.

Umplutura:

  • piure de cartofi;
  • varză murată tăiată mărunt și călită cu puțin ulei;
  • verdeață tăiată mărunt și călită cu puțin ulei și sare ( mărar, ceapă verde, spanac, lobodă).

Mod de preparare:

  1. Drojdia se va lăsa la înmuiat într-un pahar cu apă călduță până când se topește, apoi o amestecăm cu făina, uleiul și un praf de sare și vom adăuga atâta apă călduță cât să se formeze un aluat ce se va putea întinde. Trebuie frământat foarte bine și lăsat la dospit aproximativ jumătate de oră, până când vedem că a crescut suficient de mult pentru a putea face plăcintele. Când dospește aluatul, ideal este să-l țineți într-un loc cald și să acoperiți vasul în care este cu un prosop.
  2. Când a terminat de dospit, tăiați în bucăți pe care le veți rotunji în palmă și îi veți da o formă rotundă pe care o veți întinde apoi cu făcălețul și veți obține o foaie rotundă de aproximativ 1 cm grosime și de mărimea unei farfurii plate.
  3. Cele mai căutate sunt plăcintele cu cartofi, dar în funcție de preferință puteți să umpleți plăcintele cu umplutura cu care doriți, dar după ce aceasta s-a răcit. După ce ați așezat umplutura în centru, prindeți marginile și uniți-le la mijloc, apoi întindeți cu făcălețul pentru a le da formă rotundă și plată.
  4. Când ați terminat de umplut toate plăcintele, începeți să le prăjiți în ulei. Puteți să folosiți baie de ulei pentru a fi perfect rumene pe toată suprafața (acestea se vor numi langoși) sau puteți să puneți în tigaie doar puțin ulei. Prăjiți-le pe ambele părți. După ce sunt prăjite puteți să radeți peste ele cașcaval și să puneți smântână.

Rețeta de "Poale în brâu"

În Moldova însă, renumite sunt preparatele numite poale în brâu. Iată o rețeta după care le puteți prepara și dumneavoastră acasă.

Ingrediente:

  • 500 g faina de grâu;
  • 200 ml lapte;
  • 3 ouă;
  • 100 ml ulei;
  • 200g zahăr;
  •  ½ lingurita de sare;
  • 25 g drojdie proaspătă;

Umplutura

  • 400 g brânză de vaci;
  • 150 g zahăr;
  • 2-3 pliculețe zahar vanilat;
  • 2 ouă;
  • 2 linguri de griș;
  • coaja de lămâie;
  • un gălbenuș de ou cu puțin lapte pentru uns deasupra.
  • 1 lingura de zahar dizolvat in jumătate de pahar de apa călduță pentru uns deasupra, asta după ce le scoatem de la cuptor
    Se dizolva drojdia în puțin lapte călduț cu doua lingurițe de zahăr și se lasă deoparte la loc calduț pentru 10-15 minute.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol mai mare se amestecă laptele, uleiul, ouăle, zaharul tos, zaharul vanilat si sarea.
  2. Se adaugă peste drojdie și se amestecă bine, apoi se adaugă totul peste faină, ușor începem să frământăm aluatul până devine elastic și pufos.
  3. Se unge un bol cu puțin ulei sau faină și se pune aluatul, acoperim cu folie de plastic si se pune la un loc cald până își dublează volumul, aproximativ o oră.
  4. Amestecam toate ingredientele pentru umplutură: brânză cu zaharul, coaja de lămâie, zaharul vanilat și dacă e prea moale compoziția, atunci punem cele doua linguri de gris.
  5. Aluatul crescut îl întindem pe masa de lucru și îl tăiem în forme pătrate și în mijloc punem doua linguri de brânză, apoi închidem frumos fiecare colt la mijloc, astfel formam plăcintă.
  6. Se pun într-o tava unde am pus o foaie de copt, apoi se ung deasupra cu gălbenușul de ou și lapte și se baga la cuptorul preîncălzit la o temperatura de 200° Celsius pentru 30 minute.
  7. După ce se scot plăcintele de la cuptor se ung deasupra cu apa călduță, unde am dizolvat o lingura de zahar, se acoperă și se lasă la odihnit circa 10 minute.

placinte umplute frumos rumenite asezate pe o tava

Rețeta de miel umplut

Un alt preparat tradițional din bucătăria românească care, însă, se prepară doar în Ardeal, de Paște este mielul umplut. Carnea de miel este considerată o delicatesă, iar de Paște acesta constituie felul de bază pentru foarte mulți gurmanzi, care preferă această carne. În Ardeal, se prepară pulpă de miel umplută, aceasta fiind o mâncarea tradițională de Paște. Iată cum se prepară.

Ingrediente:

  • 6 ouă crude;
  • 6 ouă fierte;
  • organele dintr-un miel;
  • 300 gr miez de pâine;
  • 5 căței de usturoi;
  • 2 legături de pătrunjel;
  • 2 legături de usturoi verde;
  • condimente, sare, piper, boia;
  • puțin ulei.

Mod de preparare:

  1. Pulpa din față trebuie tăiată cu coastele. Pielea se desprinde de os și se formează ca un săculeț, unde se va introduce umplutura.
  2. Organele se pun la fiert, iar după ce sunt fierte le lăsați la răcit, apoi le dați prin mașina de tocat împreună cu ouăle fierte, pătrunjelul și usturoiul.
  3. Amestecați apoi tocătura cu miezul de pâine, ouăle crude, adăugați condimentele și puțin ulei. Se amestecă foarte bine pentru a se omogeniza compoziția.
  4. Pulpa de miel o veți condimenta la exterior cu sare, piper și boia de ardei dulce. Introduceți apoi compoziția în pulpă și la final coaseți pentru a o închide. Deasupra puteți să mai puneți usturoi verde, pătrunjel și ulei.
  5. O așezați într-o tavă în care puneți puțină apă, apoi acoperiți pulpa umplută cu staniol și o veți pune la cuptor, timp de aproximativ 2 ore, la foc mic. Scoateți staniolul și mai lăsați-o puțin la cuptor să se rumenească deasupra.

 Prăjituri și deserturi tradiționale românești

Prăjitura cu mere

Oricine a mâncat măcar o dată în viață un fel de plăcintă cu mere. Există numeroase rețete de plăcintă cu mere, unele mai bune decât altele. Vă recomandăm o rețetă delicioasă de plăcintă cu mere, ușor de făcut, cu care sigur veți impresiona.

Ingrediente:

  • 300 gr făină;
  • 300 gr unt sau margarină;
  • 25 gr drojdie de bere;
  • 10-12 lingurițe de zahăr;
  • 1 lingură de smântână;
  • 3 gălbenușuri;
  • 1 ceșcuță de lapte;
  • un praf de sare.

Umplutura:

  • 1,5 kg mere;
  • 6 linguri de zahăr;
  • scorțișoară;
  • coajă de lămâie rasă.

Mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în lapte călduț, apoi se frământă un aluat, amestecând totul într-un vas. Se frământă un sfert de oră, după care se lasă să dospească jumătate de oră.
Între timp se curăță merele, se rad pe partea mare a răzătoarei, se amestecă cu zahărul și se călesc la foc mic până ce scade zeama lăsată de mere. Se amestecă cu scorțișoara și coaja de lămâie și se lasă la răcit.
După aceea, se împarte coca în două părți egale și se întind două foi. Se unge tava cu unt, se presară deasupra cu puțină făină și se așază o foaie de aluat. Peste aceasta se pun merele, iar deasupra cealaltă foaie. Se coace la un foc potrivit 30-35 minute. Se taie caldă și se presară deasupra zahăr vanilat pudră.

citește și:Rețete de prăjituri delicioase din Ardeal

Rețeta de cozonac

Un alt deșert tradițional care face parte din bucătăria românească și care se prepara în toate regiunile țarii este renumitul cozonac.
Cozonacul, indiferent de umplutura cu care este făcut sau de esențele folosite la el, este prăjitura tradițională care nu lipsește de pe mesele românilor, de sărbători. Întotdeauna când miroase a cozonac cald în casele noastre, atmosfera de Crăciun sau de Paște se întregește. Umplutura poate fi diversă, în funcție de preferințele fiecăruia. Rețeta pe care o recomandăm este pentru 2 cozonaci mari, un cozonac cu nucă și cacao, iar celălalt un cozonac cu rahat și cacao. Pentru cine preferă, poate amesteca și rahatul cu cacaoa și nuca în ambii cozonaci.

Ingrediente:

  • 1 kg făină specială pentru cozonac;
  • 500 ml lapte;
  • 6 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • esență de lămâie și esență de portocală (sau coaja de la ele);
  • un praf de sare (după gust).

Umplutura:

  • 6 albușuri;
  •  3-4 linguri cu cacao;
  • rahat tăiat cubulețe (circa 150 gr);
  • 1 fiolă cu esență de rom;
  • 150 gr nucă pisată;
  • 150-200 gr zahăr (după gustul fiecăruia).

Mod de preparare

  1. Este indicat ca toate ingredientele să fie ținute la temperatura camerei, măcar cu o zi înainte de preparare. Pentru acest aluat se prepară într-un vas o maia, amestecând drojdia cu o lingură de zahăr și una de făină și 100 ml de lapte călduț, până se omogenizează.
  2. Se acoperă vasul și se lasă într-un loc cald să crească, până își dublează volumul.
  3. Se separă albușurile de gălbenușuri, iar acestea se freacă cu zahărul și un praf de sare, până se albesc.
  4. Se adăugă laptele încălzit peste ele și se amestecă până se topește tot zahărul, apoi încorporăm și esențele de lămâie și portocale. Înainte se folosea coaja de la ele, dar acum nu mai este indicat, din cauza tratamentelor chimice la care sunt supuse pentru a putea fi păstrate mai mult timp.
  5. Făina se cerne și se pune într-un vas încăpător, se face în mijlocul ei o gaură în care se pune maiaua, după ce a crescut. Se adaugă compoziția obținută din gălbenușuri și lapte și se frământă până se încorporează tot.
  6. Untul și uleiul se încălzesc și se adaugă treptat, până se omogenizează întrega compoziție, se pune și praful de sare (după gust) și se frământă timp de 15-20 de minute, până nu se mai lipește. Dacă este nevoie se mai presară făină.
  7. Se acoperă cu un ștergar de bucătărie și se lasă la crescut timp de 40-50 de minute, tot ca și maiaua, într-un loc cald.
  8. Albușurile se mixează cu zahărul, până când acesta nu se mai simte, iar compoziția nu cade când întoarcem vasul.
  9. Se adaugă cacaoa și se amestecă cu ajutorul unei spatule, de jos în sus. Acum dacă alegem să avem un cozonac doar cu cacao și nucă și unul cu cacao și rahat, împărțim compoziția pentru umplutură în două părți egale. Într-una din ele adăugăm nuca pisată și o amestecăm, iar pe cealaltă o lăsăm așa.
  10. Când aluatul a crescut se împarte în două. Pentru a obține un cozonac cu nucă şi cacao, se întinde prima parte.
  11. Se aşază pe toată suprafața ei compoziția de cacao și nucă, după care se rulează și se așează în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și presărată cu făină.
  12. Cealaltă bucată de aluat se întinde și ea, punându-se compoziția de cacao rămasă pe toată suprafața ei și se presară rahatul tăiat cubulețe, după care se rulează și se pune în tavă.
  13. Se mai lasă să crească circa 30 de minute, în tăvi, după care se ung cozonacii cu ou și se presară puțin zahăr, pentru a le mai împărțim încă o dată, astfel se obțin patru părți egale. Se procedează la fel cum am descris mai sus și se împletesc câte două rulouri ce conțin aceeași compoziție, obținând doi cozonaci.
  14. Tăvile se introduc pentru circa 40-45 de minute, în cuptorul încins în prealabil, până se rumenește deasupra. Este important să nu se umble la cuptor în primele 30 de minute, pentru a nu se lăsa aluatul.
  15. După ce este gata și se scoate din cuptor, se lasă să se răcească puțin și apoi se scoate din tavă.

 cozonac taiat umplut cu nuca, rahat si cacao alaturi de o nuca intreaga si niste samburi de nuca pe masa

Carte de bucate versus internet

Dacă va întrebați de unde să vă inspirați în alegerea rețetelor culinare din bucătăria românească, bineînțeles că puteți opta atât pentru cărțile de bucate ale renumiților Chefi, cât și pentru rețetele gospodinelor care dețin bloguri culinare și împărtășesc cu doritorii toate secretele rețetelor lor. Avantajul în cel de al doilea caz îl reprezintă filmulețele, unde puteți urmări îndeaproape toți pașii de urmat pentru realizarea rețetei, dar în schimb o carte de bucate bună, o veți avea la îndemână oricând pentru a vă inspira în bucătărie, de asemenea, poate reprezenta un cadou ideal pentru o gospodină în devenire și nu numai.

Surse: bucataria-romaneasca.ro,retete-unica.ro, adevarul.ro, almanahonline.ro,pofta-buna.com,

Vezi si
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Vineri, 27.11.2020
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Vineri, 27.11.2020
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Vineri, 27.11.2020

Surse foto: pexels.com, pixabay.com, visualhunt.com

Articolul urmator »
Cușcuș: beneficii și idei de rețete
Cușcuș: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Duminică, 16.06.2024
Incepe quiz
Ce melodie romaneasca se potriveste stilului tau?
Ce melodie romaneasca se potriveste stilului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Somon la airfryer: 4 rețete pe care să le încerci
Raluca Margean | Sâmbătă, 17.08.2024

Ne găsești pe