Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor

O, fursecurile de casă: ce desert mai aproape de suflet cunoști? Sunt minunate la un mic dejun luat pe fugă sau la o gustare cu cappuccino și prăjiturele pe terasă. Cu un pahar cu lapte rece, alungă insomniile cu puterea răsfățului și a grijii de sine. Leagă prietenii. Îi menține pe copii interesați. Frământarea și coacerea lor fac bine la tihna sufletească.
Ce să mai spunem despre faptul că există un infinit de rețete? Deși au fost asociate cu o plăcere vinovată, să știi că există fursecuri de casă cât se poate de sănătoase. Îți lăsăm mai jos câteva rețete „făcute în Rai”!
Cuprins
- Fursecuri de casă simple și fragede
- Fursecuri de casa cu unt
- Fursecuri de casă cu gem
- Fursecuri de casă cu untură
- Cea mai tare rețetă de fursecuri de casă „americane”
- Fursecuri de casă super sănătoase
- Fursecuri de casă vegane cu ciocolată
- Trucuri pentru cele mai bune fursecuri de casă
Caracteristici
Fursecuri de casă simple și fragede
Dacă ești la nivelul 1 în bucătărie sau vrei doar o rețetă care să nu îți dea bătăi de cap și pe care să o poată prepara și un începător, o să adori formula de mai jos.
De ce ai nevoie?
Ingrediente
- 175 g unt;
- 85 g zahar tos;
- esență de vanilie;
- 225 g făină.
Modalitate de preparare
- Precum toate fursecurile de casă cu unt, și acestea au nevoie de timp petrecut la frigider, ca să „se calmeze” și să se frăgezească apoi în cuptor, dar în rest chiar nu intenționează să-ți pună nicio problemă. Primul pas e să amesteci untul cu zahărul și cu esența de vanilie, cu mixerul. Poți folosi și un robot de bucătărie.
- Adaugă făină și amestecă din nou.
- E timpul să formezi bila de aluat, să o învelești bine de tot în folie, să nu îi fie frig, și apoi să o pui la frigider pentru cel puțin o oră. O să iasă ca în povești.
- Pregătește între timp o tavă pentru copt. O poți „îmbrăca” în unt și tapeta cu făină sau poți folosi hârtie de copt.
- Formează fursecuri de casă rotunde din aluat.
- Presară pe deasupra zahăr sau sari peste acest pas dacă vrei o rețetă mai sănătoasă.
- După circa 15-20 de minute de coacere, sunt minunate, rumenite și gustoase.
Poftă bună!
Învață să prepari fursecuri Linzer, fragede și dulci
Fursecuri de casa cu unt
Cei mici se vor da în vânt după rețeta de mai jos, mai ales că ea include și ciocolată. Puteți să îi preparați împreună, iar apoi copiii să îi vândă în cartier în scopuri caritabile sau să își servească colegii cu ele. Nu e niciodată prea devreme pentru a învăța să fie generoși, nu?
Ingrediente
- 120g unt moale
- 75g zahăr brun
- 75g zahăr tos
- 1 ou
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 180g făină
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 150g ciocolată neagră
- ¼ linguriță de sare (opțional)
Modalitate de preparare
- Pentru această rețetă inspirată de fursecurile de casă tipic americane, e cazul să încălzești cuptorul pe treapta a patra, la 180C sau la 160C cu ventilație. Separat, pregătește două tăvi de fursecuri acoperite cu hârtie de copt.
- Mixează mai întâi zahărul și untul până ce obții un aluat moale și cremos care îți umple inima de mândrie.
- Include apoi oul și vanilia.
- Urmează să adaugi făina cernută și bicarbonatul.
- Ultimele ingrediente aduse în ecuație sunt ciocolata și sarea, dacă ai optat și pentru ea.
- Formează fursecurile de casă, lăsând spațiu suficient între ele, căci vor crește substanțial în procesul de coacere.
- Sunt suficiente 10-12 minute. În funcție de cuptor, poți scoate prăjiturelele mai devreme sau mai târziu, dar e bine să fie tari pe margine și moi la mijloc. Se vor întări pe măsură ce se răcesc.
- Lasă-le la răcit și apoi servește-le cu poftă bună. Se mențin în cea mai bună formă timp de maximum 3 zile, dar numai dacă le păstrezi într-un recipient închis ermetic.
Fursecuri de casă cu gem
Americanii și englezii îi spun comfort food: acel fel de mâncare pe care l-am iubit de când eram mici și care ne va rămâne aproape de suflet, luând „fața” unor deserturi mult mai sofisticate. Iată ce bună și simplă e fericirea!
Ingrediente
- 180g unt moale
- 100g zahăr tos
- 2 albușuri
- 210g făină
- 165g gem în aroma dorită
Modalitate de preparare
- Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade.
- Mixează untul, zahărul și albușurile, adăugând gradual apoi și făina până ce obții o compoziție uniformă, fluffy!
- Formează fursecuri de casă cu diametrul de circa 2,5 cm și pune-le în tava tapetată cu hârtie de copt, având grijă să lași suficient spațiu între ele.
- Înainte să pui la copt, perforează o gaură în suprafața cocăi cu degetul și umple-o cu o jumătate de linguriță de gem.
- Coace, plin/ă de nerăbdare, timp de 8-10 minute, apoi scoate din cuptor și lasă la răcit înainte să te bucuri de gustul lor demențial.
Fursecuri de casă cu untură
Din când în când, ni se face un dor teribil de copilăria în care „băgam în noi” cu ambele mâini fursecuri de casă cu untură. Atunci vom lăsa deoparte rețetele mai sofisticate și vom alege minunățiile de mai jos.
Prăjiturile care dau cu pace în familie! Fă și tu fursecurile „Vreau să mă mărit cu tine!”
Ingrediente
- 400g făină
- 200g zahăr
- 200g untură
- 1 ou
- coaja rasă de o jumătate de lămâie
- 1/2 linguriță nucșoară măcinată
- 100ml apa (poți înlocui cu lapte de cocos sau de ovăz)
- 1 linguriță de praf de copt
- Esență de vanilie
- un praf de sare
- nuci și zahăr pudră pentru decorat
Modalitate de preparare
- Ca în orice rețetă de fursecuri de casă, mai întâi încinge cuptorul la 180 de grade.
- Cea mai simplă rețetă de fursecuri ever: pur și simplu amesteci toate ingredientele într-un bol până ce obții o cocă consistentă.
- Formează floricele, ca în rețeta originală, sau fursecuri în „chipul” lor tradițional, și decorează cu nucă sau cu rahat.
- Așterne prăjiturelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, având grijă să lași cel puțin 2 cm între ele ca să nu se „accidenteze”.
- Această rețetă stă mai mult la cuptor, circa 25-30 de minute.
- După acest interval, fursecurile sunt gata să dea ochii cu lumea. După ce s-au răcit, pudrează-le cu zahăr ca să le faci și mai frumoase.
Cea mai tare rețetă de fursecuri de casă „americane”
Americanii produc pe bandă rulantă fursecuri de casă mari, cu ciocolată. Sunt celebre în filme, lasă-le să atingă gloria și la tine în farfurie.
Ingrediente pentru 12 porții (fursecurile de casă americane sunt mai mari decât „suratele” lor românești)
- 100g zahăr tos
- 165g zahăr brun
- 1 linguriță de sare
- 115g unt topit
- 1 ou mare
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 155g făină
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 110g fulgi de ciocolată cu lapte
- 110g fulgi de ciocolată neagră
Modalitate de preparare
- Începe prin a mixa zahărul, sarea și untul până ce obții mult râvnitul aluat fără cocoloașe.
- Bate apoi vanilia și oul, formând o cocă nu prea groasă, ce se desprinde mai greu de pe paleta robotului.
- Adaugă făina și bicarbonatul de sodiu și încorporează cu o spatulă. Nu insista prea mult, căci glutenul din formulă va produce o reacție care va fărâmița apoi fursecurile de casă.
- Integrează fulgii de ciocolată. Suntem destul de sigure că anticipezi că acum te vom ruga să adaugi mixul la frigider pentru un minimum de 30 de minute. Poți să lași peste noapte pentru o aromă mai intensă.
- Apelează la „suspecții de serviciu”: preîncălzește cuptorul la 180 de grade și îmbracă tava în hârtie de copt.
- Formează fursecurile, folosind echivalentul cupei dintr-un clește pentru înghețată. Fii cât mai generoasă cu spațiul: 10 cm între fursecuri și 5 cm între ele și marginea tăbii. Cresc ca Făt Frumos!
- Coace pentru 12-15 minute.
- Lasă să se răcească și bucură-te să mănânci „ca americanii”!
Fursecuri de casă super sănătoase
Îți surâd rețetele de mai sus, dar te sperie fiindcă sunt „bombă calorică”? Te înțelegem și tocmai de aceea am căutat cea mai sănătoasă rețetă de fursecuri de casă fără ou, fără zahăr și fără unt. Se poate? Se poate!
Ingrediente
- 2 banane medii, bine pasate
- 80g de ovăz
- 30g migdale pisate
Modalitate de preparare
- Știi cu ce să începi. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și pregătește tăvile cu hârtie de copt.
- Pasează bine pe tot bananele cu furculița, apoi adaugă ovăzul până ce obții o pastă moale.
- Încorporează și migdalele.
- Formează fursecuri de casă din echivalentul unei linguri de compoziție.
- Pune la copt pentru circa 15 minute.
Bucură-te de gustul divin, cu conștiința liniștită!
Fursecuri de casă vegane cu ciocolată
Bune, fursecurile de casă de mai sus, dar parcă ți-e dor de gustul de desert care îi transmite crierului tău mesajul că se bucură totuși de o tentație dulce? Înțelegem ce vrei să spui!
Ingrediente
- 250g făină
- 1 linguriță de praf de copt
- ¾ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță de sare de mare fină
- 210g chipsuri de ciocolată
- 150g zahăr de cocos sau 105g zahăr brun
- 100g zahăr tos
- 120ml de ulei de cocos plus încă o linguriță
- ¼ ceașcă de apă plus încă o linguriță
Modalitate de preparare
- Mixează mai întâi într-un bol făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Adaugă chipsurile de ciocolată și continuă să amesteci cu gândul la ce minune va ieși din mâinile tale.
- Separat, adu împreună zahărul, zahărul de cocos, uleiul de cocos și apa. Amestecă până ce obții o compoziție uniformă, mătăsoasă.
- Combină cele două mixuri și amestecă iar, dar nu exagera. Trebuie doar să se încorporeze una în alta.
- Formează fursecurile de casă în tava tapetată cu hârtie de copt.
- Pune tava la congelator pentru 30 de minute sau lasă la frigider peste noapte.
- Coace 14-17 minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Trucuri pentru cele mai bune fursecuri de casă
Ascultă de sfaturile de mai jos și o să devii regele/regina fursecurilor de casă!
Poți să îți pui imaginația la treabă când vine vorba de fursecuri de casă! Ia rețeta de bază, cea cu unt, și adaugă, după cum îți surâde, nuci, alune, merișoare sau alte fructe uscate.
Dacă faci fursecuri de casă cu ciocolată, nu te limita la un singur fel, ca să dobândești gusturi sofisticate. Evită totuși ciocolata cu umplutură și rezumă-te la fulgi sau la chipsuri de ciocolată.
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Joacă-te și cu aromele. În locul clasicei vanilii poți adăuga rom la rețetele cu cacao sau cu ciocolată, lămâie sau portocală (sau coaja de la aceste fructe) la fursecurile de casă mai grele, cu untură, ori chiar fructe confiate, drept decor.
Așa cum ai văzut și în rețete, aluatul pus la frigider iese mult mai fraged.
Dacă ungi tăvile cu unt în loc să le tapetezi cu hârtie de copt, fursecurile vor avea un gust deosebit.
Folosește un clește de înghețată sau o lingură atunci când formezi prăjiturelele ca să aibă un look aspectuos, uniform. Să vezi atunci imagini „instagramabile”.
Dacă ești la regim sau vrei un preparat mai sănătos, poți înlocui făina clasică cu făină de ovăz.
Decorează fursecurile de casă cu chipsuri de ciocolată, cu fulgi, cu perle de zahăr, mix tip sprinkles, flori comestibile sau ce îți mai face cu ochiul. Poți folosi și ciocolată albă sau neagră topită.
E clar, fursecurile de casă se numără printre preferatele noastre. Acestea sunt numai câteva dintre rețetele care îi vor ține mereu pe cei dragi aproape de casă!



Surse foto: iStock
Surse articol: bbcgoodfood, mega-image.ro, allrecipes, petitchef, tasty.co, skinnytaste, cookieandkate