7 rețete cu varză de Bruxelles pe care să le încerci
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Rețete la tigaie
- Fierbere
- Calorii:
- 100

Varza de Bruxelles este o comoară nutrițională în miniatură. Această legumă verde, care seamănă cu o căpățână de varză în miniatură, este încărcată cu vitamine, minerale și compuși benefici pentru sănătate. De la susținerea sistemului imunitar până la păstrarea oaselor puternice, varza de Bruxelles merită cu adevărat un loc de cinste în meniul nostru. Vă prezentăm în acest articol proprietățile terapeutice cu adevărat uimitoare ale varzei de Bruxelles și vă oferim câteva idei de rețete cu această legumă specială.
Cuprins
- Varza de Bruxelles: valoare nutrițională
- Beneficiile pe care le are varza de Bruxelles
- Cum păstrezi varza de Bruxelles
- Rețete cu varza de Bruxelles congelată
- Rețete cu varza de Bruxelles la cuptor
- Rețete cu varza de Bruxelles la tigaie
Caracteristici
Varza de Bruxelles: valoare nutrițională
Varza de Bruxelles este un membru al familiei de legume Brassicaceae din care fac parte și alte legume precum varza kale, conopida și broccoli. Varza de Bruxelles poartă numele capitalei Belgiei, deoarece aici a fost cultivate pe scară largă în secolul al XVI-lea, apoi faima ei s-a răspândit treptat în întreaga Europă. Numită uneori mini-varză, această legumă are un gust ușor amar cauzat de compușii care conțin sulf.
În ceea ce privește valoare sa nutrițională, 1 cană de varză de Bruxelles conține:
- 38 de calorii
- 3 g proteine
- 0 g grăsime
- 8 g carbohidrați
- 3 g fibre
- 37 mg calciu
- 75 mg vitamina C
- 55 ug folat
- 664 UI vitamina A
- 156 µg vitamina K
Beneficiile pe care le are varza de Bruxelles

Această mică legumă are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Plină de vitamine și nutrienți esențiali pentru funcționarea organismului, varza de Bruxelles ajută aproape toate sistemele vitale ale corpului uman. Iată principalele proprietăți terapeutice ale verzei de Bruxelles:
Păstrează sănătatea sistemului digestiv
Varza de Bruxelles este bogată în fibre, iar acest lucru ajută la păstrarea mișcărilor intestinale regulate și previne constipația. Studiile au arătat că alimentele bogate în fibre, cum este și varza de Bruxelles, ajută la scăderea riscului de probleme de sănătate digestivă și la reducerea riscului de cancer gastrointestinal. Este important, însă, să crești încet aportul de varză de Bruxelles, deoarece suprasolicitarea sistemului digestiv cu alimente fibroase atunci când organismul nu este obișnuit cu acestea, poate duce la gaze, balonare și probleme digestive.
Susține sistemul imunitar
Deși mulți asociază în primul rând citricele cu întărirea sistemului imunitar datorită conținutului lor de vitamina C, varza de Bruxelles reprezintă și ea o sursă excelentă a acestui nutrient esențial, oferind 75 de miligrame de vitamina C într-o singură cană de legume crude - exact doza zilnică recomandată pentru femei.
În plus, varza de Bruxelles are un conținut semnificativ de compuși antioxidanți, care susțin sănătatea generală și ajută la prevenirea deteriorării celulelor.
Păstrează sănătatea sistemului cardiovascular
Bolile de inimă pot fi prevenite în mare măsură prin dietă și obiceiuri de stil de viață. Varza de Bruxelles poate fi inclusă într-un plan de dietă sănătoasă datorită nutrienților din compoziția sa. În ceea ce privește sănătatea inimii, studiile au arătat că aportul adecvat de fibre îmbunătățește lipidele din sânge, cum ar fi colesterolul, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. De asemenea, aportul de fibre îmbunătățește și controlul zahărului din sânge, care la rândul lui poate împiedica apariția bolilor cardiovasculare.
Alte beneficii importante ale verzei de Bruxelles includ:
Ajută sistemul osos. Când vorbim de beneficiile extraordinare ale calciului, majoritatea dintre noi se gândesc la alimente precum iaurtul și laptele. Dar nutriționiștii spun că putem adăuga și varza de Bruxelles pe lista alimentelor care sunt bune pentru oase. Pe lângă calciu, această legumă conține și vitamina K, ce activează proteinele necesare proceselor de formare și mineralizare a oaselor.
Ajută la păstrarea sănătății ochilor. Acest lucru se datorează vitaminei A din varza de Bruxelles care ajută la creșterea celulelor și susține vederea. Pe lângă vitamina A, această legumă furnizează și luteină și zeaxantina, doi nutrienți esențiali pentru sănătatea ochilor.
Pot fi de folos la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer. Există cercetări promițătoare care indică o legătură între consumul de legume crucifere și prevenirea cancerului. Conform Institutului American de Cercetare a Cancerului, compușii din legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, au potențialul de a împiedica celulele canceroase prin întărirea apărării antioxidante și ADN și promovând semnalizarea celulelor sănătoase.
Pot reduce riscul de malformații congenitale. Varza de Bruxelles conține acid folic, ceea ce o recomandă în special persoanelor însărcinate. O deficiență de folat la o persoană însărcinată ar putea duce la malformații congenitale, inclusiv la nivelul creierului și coloanei vertebrale, însă folatul ajută nu doar gravidele. Această substanță joacă multe roluri în organism, inclusiv în formarea, sănătatea și funcționarea celulelor roșii din sânge, inclusiv în prevenirea anumitor forme de anemie.
Susțin sănătatea creierului. Studiile științifice au arătat că glucozinolații (un compus natural) din varza de Bruxelles susțin sănătatea creierului, ajutând la protejarea împotriva bolilor creierului. Cercetătorii spun că acest lucru se datorează faptului că glucozinolații ajută la protejarea împotriva inflamației, care poate duce la boli cronice și creșterea tumorii.
Pot ajuta la susținerea unei pierderi sănătoase în greutate. Varza de Bruxelles este plină de nutrienți, dar nu și de calorii. Din acest motiv, persoanele care vor să slăbească pot adăuga în meniul lor varză de Bruxelles.
Cum păstrezi varza de Bruxelles

Dacă ai cumpărat varză de Bruxelles proaspătă, o poți păstra timp de până la 7 zile în frigider. Evită, însă, să o speli înainte de depozitare, deoarece umezeala poate duce la deteriorare. Dacă vrei s-o depozitezi pentru mai mult timp, o poți congela. Înainte de a o congela, este important să speli varza de Bruxelles și, dacă vrei, s-o fierbi foarte puțin, timp de 3-5 minute, apoi răcește-o rapid în apă rece. Usucă bine varza înainte de a o depozita în pungi de congelator. În acest fel, varza de Bruxelles poate fi păstrată congelată până la 12 luni.
Dacă nu găsești varză de Bruxelles proaspătă, o poți cumpăra direct congelată. Ea conține la fel de multe vitamine ca varza proaspătă, deoarece este înghețată atunci când valoarea sa nutritivă este maximă.
Rețete cu varza de Bruxelles congelată
Iată două rețete excelente cu varză de Bruxelles congelată sau proaspătă, pe care le poți face foarte repede.
Varză de Bruxelles cu fistic și rodie
Dacă vrei o salată de legume super delicioasă și sănătoasă, îți recomandăm această rețetă cu varză de Bruxelles, fistic și rodie.

Ingrediente:
- 3 linguri ulei de măsline
- 500 g varza de Bruxelles tăiate pe jumătate
- 50 g fistic tocat grosier
- 100 g semințe de rodie
Mod de preparare:
- Încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu-mare. Pune varza de Bruxelles în tigaie, cu partea tăiată în jos și lasă la prăjit 10-15 minute, amestecând din când în când. Dacă verzele sunt ușor maronii, continuă să gătești încă 5 minute.
- Pune deasupra fistic și prăjește puțin. Apoi ia de pe foc și amestecă cu semințele de rodie. Asezonează cu sare și toarnă amestecul într-un vas de servire.
Tocăniță de pui cu varză de Bruxelles
Această rețetă gustoasă este o combinație de arome dulci și picante și este excelentă pentru o masă copioasă în familie.

Ingrediente:
- 1 ½ lingură ulei de cocos
- 1 ceapă roșie mare feliată
- 1 ardei roșu feliat fin
- 3 căței de usturoi tocat mărunt
- 10 fileuri de pulpe de pui (dezosate și fără piele)
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
- ½ linguriță turmeric măcinat
- ½ linguriță boia afumată
- 1 lingură bulionul de roșii
- 250 ml supă de pui
- 6 caise uscate tăiate în jumătate
- 175 g năut la conservă scurs și clătit
- ½ linguriță de semințe de chimen
- 275 g varză de Bruxelles mărunțită
- 50 g brânză feta
- ½ buchet mic de coriandru tocat grosier
Mod de preparare:
- Încălzește 1 lingură de ulei de cocos într-o tavă mare ignifugă la foc mediu. Când este fierbinte, adaugă ceapa, ardeiul și usturoiul. Gătește, amestecând regulat, timp de 3 -4 minute sau până când începe să se înmoaie.
- Mărește focul la maxim și adaugă pulpele de pui. Prăjește totul împreună timp de aproximativ 3 minute, amestecând din când în când.
- Presară condimentele, adaugă bulionul de roșii și prăjește, amestecând aproape constant, timp de 1 min. Adaugă supa de legume și se aduce la fierbere.
- Redu focul și acoperă parțial cu un capac. După 30 de minute, adaugă caisele uscate și năutul și continuă să fierbi încă 10 minute.
- Încălzește restul de 1/2 linguriță de ulei de cocos într-o tigaie la foc mare. Când este fierbinte, adaugă semințele de chimen, prăjește-le timp de 10 secunde, apoi adaugă varza de Bruxelles mărunțită.
- Prăjește la foc mare, amestecând aproape constant, timp de 5 minute, timp în care ar fi trebuit să se înmoaie și să se rumenească pe alocuri.
- Servește tocănița într-un castron mare, împreună cu varza prăjită, adaugă deasupra brânză feta și coriandru.
Rețete cu varza de Bruxelles la cuptor
Varza de Bruxelles este delicioasă la cuptor, scoțând în evidență un gust dulceag și oferind o textură crocantă la exterior și moale în interior. Este o metodă populară și simplă de preparare, iar rezultatul este savuros și sănătos.
Pizza cu ciuperci și varză de Bruxelles
Ciupercile și varza de Bruxelles sunt amestecate cu puțin oțet balsamic înainte de a le adăuga pe pizza. Brânza bogată și cremoasă aduce și mai multă aromă acestui preparat delicios.

Ingrediente:
- Făină de porumb, pentru tava de copt
- 1 aluat de pizza
- 85 gr. brânză fontina, rasă grosier
- 115 gr. ciuperci feliat
- 1 1/2 lingură de oțet balsamic
- 4- 5 buc. varză de Bruxelles feliate subțiri
- 1 ceapă roșie mică, feliată
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare și piper Kosher
- 55 gr. brânză proaspătă de capră
- 6 crenguțe de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 245 grade Celsius. Presară tava de copt cu făină de porumb sau tapetează cu hârtie de copt. Pe o suprafață ușor înfăinată, modelează aluatul de pizza într-un oval mare. Transferă pe foaia pregătită și pune deasupra brânză fontina, cu excepția a ½ cană.
- Într-un castron mare, pune ciupercile cu oțet balsamic. Adaugă varza de Bruxelles și ceapa, stropește cu ulei și condimentează cu ½ linguriță de sare și piper. Amestecă pentru a se combina și împrăștie peste aluat.
- Presară brânza fontina rămasă, apoi sfărâmă deasupra brânză de capră și adaugă cimbru. Coace până când crusta este maro aurie și legumele sunt fragede, aproximativ 10 -12 minute.
Varză de Bruxelles crocantă cu parmezan
Pentru o masă specială, pregătește varza de Bruxelles cu un topping crocant de parmezan auriu și pesmet. Această rețetă este ideală pentru mesele în familie sau cu prietenii.

Ingrediente:
- 600 g varză de Bruxelles tăiată în jumătate
- 50 g unt topit
- 2 căței de usturoi zdrobit
- 50 g pesmet panko
- 25 g parmezan
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 200C, apoi pune varza de Bruxelles într-un castron, adaugă deasupra untul topit, usturoiul și condimentele. Amestecă varza până când este bine acoperită cu unt, apoi adaugă pesmetul și parmezanul și amestecă din nou.
- Toarnă verzele într-o tavă de copt, asigurându-te că sunt bine distanțate în straturi. (Dacă sunt prea aproape una de alta se vor fierbe la abur în loc să se prăjească.)
- Lasă la prăjit timp de 25-30 de minute până devin crocante și aurii.
Rețete cu varza de Bruxelles la tigaie
Preparată în tigaie, varza de Bruxelles este atât de delicioasă, încât și cei mai mari critici ai acestei legume vor fi încântați de gustul său. Iată mai jos două rețete delicioase.
Varză de Bruxelles cu alune și unt de portocale
Untul dulce de citrice oferă o savoare deosebită acestui preparat, iar alunele îi adaugă o aromă specială.

Ingrediente:
- 85 g unt moale
- coaja rasă fin de la 1 portocală mică
- 50 g alune prăjite
- 1¼ kg varza de Bruxelles înjumătățite
- Pachet de 340 g de mazăre congelată
Mod de preparare:
- Amestecă untul, coaja de portocală și alunele într-un castron mic cu niște piper negru proaspăt măcinat. (Acest lucru se poate face cu 2-3 zile înainte și se poate păstra acoperit la frigider.)
- Pune varza de Bruxelles într-o cratiță cu apă clocotită cu sare, readuce focul la fiert, acoperă și gătește timp de 4-5 minute.
- Adaugă mazărea și fierbe încă 2 minute, apoi ia de pe foc și scurge.
- Pune varza și mazărea înapoi în tigaie și amestecă cu untul aromat.
- Asezonează cu sare și piper și toarnă într-un vas de servire.
Varză de Bruxelles picantă cu usturoi și ardei iute
Această rețetă este super ușor de făcut, fiind o alternativă atunci când vrei o masă rapidă, dar sănătoasă și sațioasă.

Ingrediente:
- 600 g varză de Bruxelles
- 60 ml ulei de măsline
- 4 căței de usturoi
- 1-2 lingurițe fulgi de ardei iute
- Sucul de la 1 lămâie
Mod de preparare:
- Pune într-o cratiță la fiert apă cu sare. Adaugă varza de Bruxelles și gătește timp de 4-5 minute până când se înmoaie, apoi scurge și lasă să se răcească puțin înainte de a tăia în jumătate pe verticală.
- Între timp, încălzește 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu, adaugă usturoiul și gătește până devine auriu, dar nu ars, aproximativ 4 minute.
- Aruncă uturoiul, adaugă fulgii de ardei iute și un praf mare de sare în ulei, apoi pune varza de Bruxxeles și lasă pe foc aproximativ 10 minute.
- Adaugă uleiul de măsline rămas și sucul de lămâie, apoi fierbe încă câteva minute.
- Pune pe un platou mare de servire, acoperă cu coaja de lămâie și asezonează.
Spaghete cu varză de Bruxelles și chorizo
Amestecul de chorizo prăjit și varză de Bruxelles, împreună cu gălbenușurile de ou, spaghete și parmezan îți va încânta papilele gustative. Se prepară foarte ușor și este o rețetă uimitor de gustoasă.

Ingrediente:
- 2 linguri ulei de masline
- 140 g cuburi chorizo
- 250 g varza de Bruxelles
- 200 g spaghete
- 3 gălbenușuri de ou
- 150 ml smântână de gătit
- 50 ml lapte
- 25 g parmezan ras plus extra, pentru servit
- piper negru
Mod de preparare:
- Pune apă cu sare la fiert pentru spaghete.
- Separat, încinge ulei de măsline într-o tigaie mare, adaugă cuburile de chorizo în tigaie și gătește timp de 5 minute, amestecând constant.
- Taie varza de Bruxelles pe jumătate, apoi în felii subțiri. Adaugă-le în tigaie, condimentează și gătește timp de 10 minute, amestecând din când în când, până se înmoaie.
- Fierbe spaghetele.
- Bbate gălbenușurile, smântâna și laptele cu parmezanul ras și piper negru măcinat bine.
- Când pastele sunt fierte, se scurg, rezervând o cană de apă de gătit.
- Adaugă pastele în tigaie, dă focul la foarte mic și adaugă amestecul de ouă.
- Amestecă totul timp de 2-3 minute până când sosul s-a îngroșat, adăugând un strop de apă în plus dacă pare să se usuce.
- Servește cu parmezan suplimentar.
Așadar, varza de Bruxelles este o legumă mică, însă plină de nutrienți și vitamine. Gătită la cuptor sau în tigaie, proaspătă sau congelată, varza de Bruxelles aduce un plus de savoare în farfuria ta.
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi



Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com
Surse articol: Bbcgoodfood.com, Goodhousekeeping.com