Invata sa faci un aluat de pizza pufos

Cuprins
Deliciile culinare sunt la indemana oricarei "neinitiate"! A gati nu inseamna sa regreti ca nu ai fost atenta la sfaturile mamei si nici sa blestemi "binefacerile" fast-foodului!
Cliseele precum "un blat pufos ca al bunicii" sau "un aluat de pizza pufos cum numai in Italia gasesti" sunt acum atat de usor de obtinut!
Cat de des te trezesti in bucatarie, dorind ca aluatul sa nu-ti mai joace feste, sa creasca si sa se transforme in acel blat pufos care sa rasfete orice papila gustativa sau in acel aluat de pizza pufos care sa aminteasca de festinuri cu iz italian?
Acum poti sa incetezi sa-ti mai faci griji! In continuare iti prezint reteta mea preferata de aluat de pizza pufos, ideala pentru orice topping preferi!
Aluat de pizza - pu(fos)r si simplu!
Ingrediente pentru un blat pufos, demn de un maestru gastronom:
- 4 masuri de faina
- 1 lingurita de sare
- 3/4 cana de lapte
- 1 pachetel de drojdie
- 4 oua batute bine
- 1/2 pachet de unt
Mod de preparare:
- "Pudreaza" faina si sarea intr-un vas incalzit; fa o mica scobitura in amestecul uscat si adauga laptele preincalzit.
- Adauga si drojdia maruntita.
- Lasa sa se odihneasca timp de 5 minute, pana cand drojdia s-a dizolvat.
- Adauga ouale batute, amestecand usor in faina.
- Framanta amestecul pana devine omogen si elastic. Incorporeaza si untul.
- Acopera si lasa sa creasca intr-un loc cald timp de 40 de minute sau pana cand se dubleaza ca marime.
- Incepe sa framanti din nou usor, pentru a aerisi aluatul.
- Intinde aluatul la grosimea dorita (cu cat mai gros, cu atat mai pufos), pe o plansa de lucru pudrata cu faina.
- Aseaza cu grija intr-o tava pentru pizza. Adauga toppingurile dorite.
- Mai lasa inca 10 minute sa se "aseze". Coace apoi la foc mediu timp de 20-25 de minute.
Nu-ti mai ramane decat sa savurezi!
Secretele mele pentru un blat pufos:
- Drojdia este ingredientul miraculos care va transforma orice blat intr-un rasfat pufos. Ajuta aluatul sa creasca si ii confera aroma si savoarea care complimenteaza perfect toppingurile.
- Cand coci cu drojdie, este important ca temperatura apei sa fie adecvata. Nici macar degetul tau nu este suficient de sensibil, asa ca alege sa folosesti un termometru.
- Pentru a fi sigura ca aluatul si-a dublat dimensiunile, apasa usor cu varful degetului cam 1-2 cm in aluat. Daca urma lasata de degetele tale persista in blatul pufos, inseamna ca intr-adevar s-a "dublat".
- Temperata cuptoarelor variaza. De aceea, iti recomand sa verifici preparatul cam cu 10 minute inainte de timpul estimat de coacere pentru a evita neplaceri. Nu cred ca iti doresti ca acea pizza delicioasa sa fie arsa!
Pune in aplicare cu incredere aceste sfaturi pentru un aluat de pizza pufos si vei vedea ca nu vei mai simti nevoia sau dorinta de a cumpara pizza din comert! Totul este atat de simplu si delicios! Folosind aceste sfaturi pentru un blat pufos, poti prepara mini-pizza, tarte dulci-acrisoare si chiar placinte! Transforma orice masa intr-o aventura culinara!


