Dulceata de caise verzi, un deliciu cu gust de copilarie!

Miercuri, 01.07.2015
Cuprins
Anumite mancaruri sunt inevitabil legate de copilarie, amintindu-ne de intamplari frumoase si soptindu-ne povesti de demult. Acelea dintre noi care am avut bunici la tara am crescut printre borcanele de dulceata care mai de care mai colorate si mai trasnite (in privinta combinatiilor si a aromelor), iar dintre toate cel mai cu drag imi amintesc de dulceata de nuci si de dulceata de caise verzi. Pe cea din urma am reusit sa o prepar o singura data in „cariera" mea de gospodina, insa rezultatul a fost minunat. E adevarat, caisele verzi sunt destul de greu de gasit, daca nu ai casa la tara, dar merita tot efortul de a le procura pentru ca vei obtine o dulceata cu totul deosebita, pe care copiii o vor adora, iar adulti o vor indragi, cu strigate de mirare, de la prima degustare.
Nu te speria, suna mult mai complicat decat pare. Dulceata de caise verzi se prepara aproape la fel de usor ca orice alta dulceata obisnuita, asa ca nu ai nicio scuza... trebuie neaparat s-o incerci!
Nu te speria, suna mult mai complicat decat pare. Dulceata de caise verzi se prepara aproape la fel de usor ca orice alta dulceata obisnuita, asa ca nu ai nicio scuza... trebuie neaparat s-o incerci!

Dulceata de caise verzi - reteta 1
Daca esti norocoasa pana la capat si nu doar ai gasit caise verzi, dar au si samburele inca moale, reteta pentru tine este aceasta:Ai nevoie de:
1 kg de caise verzi
1 kg de zahar
500 ml de apa
o lamaie
esenta de vanilie
Mod de preparare:
Cu ajutorul unui ac gros inteapa fiecare caisa prin mijlocul samburelui, de cateva ori. E nevoie ca lichidul din interior sa se scurga pentru ca e amar si va da un gust neplacut dulcetii. Poti bineinteles, sa tai caisele in doua si sa elimini samburele, insa daca ai un pic de rabdare si respectii pasii de mai jos, vei obtine o dulceata cu fructe intregi si un aspect deosebit.
Dupa ce le-ai intepat, pune caisele in apa rece si schimb-o de cateva ori pe parcursul unei ore.
Scurge caisele, pune-le intr-un tifon si opareste-le scufundandu-le in apa clocotita de 2-3 ori. Ai grija sa pregatesti separat un bol cu apa foarte rece, in care sa scufunzi imediat dupa oparire caisele pentru a le ajuta sa-si pastreze culoarea verde.
Prepara un sirop din apa si zahar. Lasa-l pe foc pana incepe sa se lege, apoi adauga caisele si lamaia taiata in feliute mici si mai lasa dulceata la fiert pana ce capata consistenta dorita. Fa testul clasic pentru a determina daca dulceata e gata! Toarna o picatura de sirop pe farfurie si, daca nu se scurge, dulceata e gata! Ca sa-ti faci o idee, caisele trebuie fierte pana se elimina o mare parte din apa din compozitia lor, adica cel putin 20-30 de minute. In ultimele minute adauga si esenta de vanilie. Va da un gust minunat dulcetii!
Dulceata de caise verzi - planul B
Daca nu ai mai gasit caise verzi cu sambure moale, poti in continuare sa te delectezi cu un produs minunat, daca folosesti urmatoarea reteta:1 kg si jumatate de caise - dupa curatare va ramane doar 1 kg de fruct
1 kg de zahar
500 ml de apa
o lamaie
esenta de vanilie
Mod de preparare:
Taie pulpa de pe caisele verzi in jurul samburelui, incercand sa scoti bucati cat mai mari, apoi lasa fructele in apa pentru aproximativ 12 ore. La 2-4 ore scurge apa si inlocuieste-o cu alta proaspata. Pentru ca ai eliminat deja samburii, fructele nu mai trebuie oparite, iar in continuare pasii sunt aceiasi ca la reteta cu fructe intregi: prepara siropul, apoi adauga fructele, lamaia si intr-un final vanilia si opreste focul cand dulceata a ajuns la consistenta potrivita.
Ca orice alta dulceata, si cea de caise verzi trebuie turnata fierbinte in borcane. Verifica peste cateva ore capacele borcanelor, iar pe cele care „s-au tras" le poti pune in camara, pe celelalte lasa-le la indemana pentru consum mai rapid.
Dulceata de caise verzi are un gust dulce-acrisor si poate fi consumata ca atare, dar e grozava si in prajituri, tarte sau cornulete.
Prepara si tu dulceata de caise verzi si rasfata-te cu gusturile copilariei!
Vezi si

Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Andreea Baluteanu |
Miercuri, 01.07.2015

Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean |
Miercuri, 01.07.2015

Cea mai rapidă rețetă de sos de smântână cu mărar
Raluca Margean |
Miercuri, 01.07.2015