Glazura ciocolata alba - Ce poate sa fie mai bun?
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- 45-60 minute
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Fierbere

Cuprins
- Glazura de ciocolata alba
- Ciocolata alba pentru ornat
- Glazura alba lucioasa
- Tort cu glazura de ciocolata alba
- Prajitura cu glazura de ciocolata alba
- Negresa cu glazura de ciocolata alba
- Chec cu glazura de ciocolata alba
- Prajitura cu lamaie si glazura de ciocolata alba
- Prajitura cu nuca si glazura de ciocolata alba
- Glazura de ciocolata alba cu ulei
- Glazura de ciocolata alba menaj
Caracteristici
Pentru cei ce savureaza cu placere prajiturile sau torturile invelite intr-o fina glazura alba, cu siguranta aceasta reteta o sa fie o binecuvantare. Reteta urmatoare are ca personaj principal glazura de ciocolata alba.
Glazura de ciocolata alba
Ingrediente:
100 g ciocolata alba
1 albus
2 linguri de lapte
4 linguri de zahar pudra
zeama de lamaie
Mod de preparare:
Cu o lingura de lemn freaca albusul si adauga incet zaharul pudra. Amesteca viguros pana ce vei obtine o pasta uniforma, potrivit de groasa.
Intr-un castron, la foc domol, topeste ciocolata alba adaugand doua linguri de lapte. Inainte sa se raceasca incorporeaza si albusul de ou. In glazura alba picura zeama de lamaie. Decoreaza deserturile cu aceasta minunata glazura de ciocolata alba si vei obtine un adevarat deliciu!
Ciocolata alba pentru ornat
Iti place glazura de ciocoata alba, dar doresti un preparat mai sofisticat? Ti-l recomandam in randurile de mai jos: decor cu ciocolata alba si piure de fructe.
Ingrediente:
- 100g de ciocolata alba de calitate superioara
- 1-2 ligurite de piure de zmeura (poti incerca si afine, capsuni sau orice alte fructe iti plac)
Modalitate de preparare:
- Incepe prin a topi ciocolata la bain-marie.
- Pe o hartie de copt, niveleaza cat mai bine ciocolata topita in strat de 2-3 mm.
- Cat ciocolata e calda inca, toarna din loc in loc picaturi de piure de fructe si amesteca cu o scobitoare pentru a obtine un efect gradual de culoare.
- Lasa sa se intareasca timp de 5-7 minute la temperatura camerei sau la frigider.
- Traseaza cu un cutit de taiat pizza marginile formelor pe care le vei decupa ulterior, cand ciocolata se intareste de tot.
- Pune mixul la frigider si atunci cand se va intari complet vei vedea cat de usor se desprind formele decupate.
- Creativitate la ornat!
Glazura alba lucioasa
- 90g apa
- 110g zahar tos
- 75g smantana pentru frisca din lapte
- 50g ciocolata alba de calitate
- 5g gelatina
- colorant si arome
Modalitate de preparare:
- Hidrateaza gelatina in 30ml de apa rece.
- Intr-o craticioara, pune la fiert la foc mic restul apei cu zaharul pana ce acesta din urma se topeste.
- In mirosul divin din bucatarie, da la o parte de pe foc, adauga smantana si amesteca bine.
- Adauga ciocolata in siropul de zahar si amesteca pana ce se topeste.
- Include gelatina hidratata si lasa sa se topeasca.
- Scapa de cocoloase cu un mixer vertical.
- Dupa ce s-a racit pana la 30-32 de grade poti decora prajitura cu aceasta glazura de ciocolata alba cu efect de oglinda.
- Nu ai termometru? Glazura se poate turna peste tort sau prajitura atunci cand a dobandit consistenta smantanii lichide.
Tort cu glazura de ciocolata alba
Iti pregatesti petrecerea aniversara si vrei sa faci o surpriza placuta invitatilor? Ai o aniversare si doresti sa iti surprinzi persoana draga cu un cadou spectaculos? Pregateste un tort cu glazura de ciocolata alba!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 100 g alune de padure macinate
- 40 g faina
- 2 g sare
- 120 g albus de ou
- 80 g zahar
- 5 ml zeama de lamaie
Pentru mousse de ciocolata alba
- 400 g ciocolata alba
- 4 foi gelatina
- 260 ml lapte
- 350 ml frisca lichida
Pentru glazura de ciocolata alba
- 320 g ciocolata alba
- 250 ml frisca lichida
- 30 g unt 82%
- 1 foaie gelatina
Modalitate de preparare:
- Incepe sa pregatesti blatul, amestecand bine alunele cu faina si sarea.
- Prepara separat o bezea din albus, zeama de lamaie si zaharul.
- Amesteca cele doua preparate.
- Tapeaza cu hartie de copt doua forme de tort de 20 de cm.
- Toarna in ele mixul pentru blat.
- Pune la copt timp de 13 minute la 170 de grade.
- Intre timp, apuca-te sa pregatesti mousse-ul de ciocolata. Pune gelatina la hidratat in apa foarte rece.
- Separat, fierbe laptele si adauga peste ciocolata alba si gelatina hidratata.
- Pune mousse-ul la frigider si, dupa ce s-a racit, amesteca cu frisca lichida batuta. Ai grija sa incorporezi frisca cu telul, executand miscari din centru catre exterior.
- Este timpul sa transformi in realitate visul glazurii de ciocolata alba. Incepe prin a pune gelatina la hidratat.
- Pune frisca pe foc, iar atunci cand fierbe toarna deasupra ciocolata alba si gelatina hidratata.
- Introdu acum untul la temperatura camerei pe care il incorporezi cu o spatula.
- Ca sa montezi aceasta minune de tort, aseaza un blat, acopera cu mousse, alatura al doilea blat si decoreaza a doua zi cu glazura tinuta la frigider. Pofta buna!
Prajitura cu glazura de ciocolata alba
E atat de simplu sa pregatesti o reteta de prajitura cu glazura de ciocolata alba! Porneste de la niste briose pe gustul tau (noi iti recomandam o reteta de briose super simple, cu banane si chipsuri de ciocolata), dar poti alege orice iti face cu ochiul. Adauga glazura de mai jos si mergi la sigur!
Ingrediente:
- 250 g de unt nesarat la temperatura camerei
- 250 g zahar pudra special pentru glazura
- 200 g ciocolata alba
- Lapte in functie de necesitate
Modalitate de preparare:
- Topeste ciocolata alba la bain marie.
- Lasa sa se raceasca.
- Mixeaza untul pana ce se inmoaie si adauga apoi treptat zaharul, cate o lingurita o data, pana ce il incorporezi pe tot.
- Dupa ce ciocolata s-a racit, adauga peste unt si mixeaza la o viteza redusa pana ce ai obtinut o textura moale, usor de intins. Daca ti se pare ca e prea groasa compozitia mai poti adauga lapte.
- Decoreaza briosele cu aceasta glazura de ciocolata alba si bucura-te de o prajitura minunata pentru pauza ta de cafea.
Negresa cu glazura de ciocolata alba
Adori negresele? Si noi! Tocmai de aceea am dus reteta la urmatorul nivel adaugand o minune de glazura de ciocolata alba! Gaseste preparatul care pur si simplu te innebuneste: negresa cu glazura de ciocolata alba care ti se topeste in gura, ducandu-te in al noulea cer!
Chec cu glazura de ciocolata alba
Clasicul chec e un desert traditional care isi poate face intrarea in liga rafinata a dulciurilor cu un strop (sau mai multi, treaca de la noi!) de glazura de ciocolata alba. Iata cat de usor se pregateste acest deliciu!
Ingrediente:
- 6 oua
- 180g zahar
- 180g faina
- 20g cacao
- 100g unt topit
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita portocala rasa
- 2-3 linguri nuci
- 100g ciocolata alba
Modalitate de preparare:
- Incepe prin a amesteca ouale cu zaharul, procedand ca atunci cand pregatesti un pandispan.
- Atunci cand aluatul este dublu in volum, adauga untul pe care l-ai topit in prealabil, putin cate putin.
- Include faina si praful de copt, ajutandu-te de o spatula si executand miscari largi, de sus in jos.
- Spala bine portocala, da coaja pe razatoare si adauga aceasta mirodenie in aluat.
- Tapeteaza o forma de chec cu hartie de copt.
- Toarna jumatate din blat in tava.
- Adauga cacao in restul compozitiei pentru acel efect cromatic ce a facut checul celebru.
- Toarna compozitia cu cacao peste cea simpla si intrepatrunde-le cu ajutorul unei furculite.
- Presara deasupra nucile.
- Pune checul la cuptor, timp de 30-35 de minute, la 180 de grade.
- Lasa la racit inainte sa adaugi glazura de ciocolata alba.
- Pentru a prepara decorul de zile mari, topeste ciocolata alba la bain-marie.
- Cu ajutorul unui pos sau al unei pungi pe care ai taiat-o la varf, decoreaza checul cu ciocolata alba, incercand sa recreezi modele artistice.
- Serveste dupa ce glazura s-a intarit.
Prajitura cu lamaie si glazura de ciocolata alba
Minunata pentru vara, dar delicioasa in orice sezon, aceasta prajitura simpla cu lamaie si glazura de ciocolata alba o sa iti lasa gura apa. Iata cat de usor se pregateste!
Ingrediente:
Pentru blat
- 225g de unt nesarat la temperatura camerei
- 225g de zahar pudra
- 4 oua
- 225g (aproximativ 1 ¾ cana) de faina „auto-crescatoare” (adauga la fiecare cana de faina 1 ½ lingurite de bicarbonat de sodiu si ¼ lingurita de sare)
- coaja de la doua lamai
- 2 linguri de lapte
Pentru glazura de ciocolata alba
- 100g unt nesarat
- 140ml lapte
- 425g de ciocolata alba
- coaja si sucul de la 1-2 lamai (in functie de cat de acrisoara vrei sa fie glazura)
Modalitate de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Mixeaza untul si zaharul pana ce obtii o textura moale.
- Bate ouale unul cate unul in compozitie.
- Adauga faina si coaja de lamaie cu ajutorul unei spatule sau al unei linguri de lemn.
- Imparte compozitia in trei forme egale si pune la copt timp de 20-25 de minute.
- Cat timp prajitura e la cuptor, apuca-te de glazura. Incalzeste laptele si untul pana ce sunt aproape de fierbere.
- Adauga ciocolata alba peste compozitia cu unt si lasa sa se raceasca acoperita timp de 5 minute.
- Adauga lamaia si coaja de lamaie si amesteca.
- Lasa glazura sa se raceasca timp de 30 de minute – 1 ora la frigider.
- Dupa ce blatul s-a racit complet, adauga glazura peste fiecare strat.
- Decoreaza cu topping de glazura si cu felii de lamaie.
Prajitura cu nuca si glazura de ciocolata alba
Cat de bune sunt prajiturile cu nuca! Ne amintesc de un desert rafinat, dar si de bucataria mirosind a rai a bunicii! Adauga o glazura de ciocolata alba si sigur va iesi ceva fabulos. Iata o reteta care ne-a incantat!
Glazura de ciocolata alba cu ulei
Glazura de ciocolata alba cu ulei e mai saraca in calorii decat cea cu smantana sau cu unt si detine o textura mai moale si mai matasoasa, desi nu atat de consistenta. E foarte simplu sa o prepari!
Ingrediente:
- 500g ciocolata alba
- 2 linguri de ulei
Modalitate de preparare:
Topeste ciocolata cu uleiul la bain marie sau la cuptorul cu microunde. Asterne in strat subtire peste prajitura preferata.
Glazura de ciocolata alba menaj
Cum prepari o glazura de ciocolata alba menaj? E simplu! Inlocuieste sortimentul de ciocolata alba din oricare dintre preparatele de mai sus cu ciocolata alba menaj. Nu e nimic care sa iti dea batai de cap!
Glazura de ciocolata alba transforma o reteta banala de prajitura intr-un desert spectaculos, pe care il vei incerca de fiecare data cu placere! Tu ai incercat aceasta minune gastronomica?
Surse: bucate-aromate.ro, chefnicolaietomescu.ro, anaconsulea.ro, charlotteslivelykitchen.com, prajituricisialtele.ro, sweetmouthjoy.com, cookpad.com



Surse foto: iStock