Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Fierbere
- Fără coacere

Să cunoști o rețetă bună (sau bine, mai multe) de cremă de vanilie cu unt e un secret pentru a reuși în viață. Nu glumim, cu ajutorul ei îți poate ieși cam orice, de la torturi aniversare delicioase la eclere rafinate care îți lasă gura apă. Ideea e că, odată ce-ți descoperi favorita, abilitățile tale se vor îmbunătăți în bucătărie.
Noi îți lăsăm mai jos rețeta noastră preferată de cremă de vanilie cu unt, dar și alte favorite cu arome speciale.
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Cuprins
- Cremă de vanilie cu unt: o rețetă de vis
- Cremă de vanilie cu unt pentru eclere
- Cremă de vanilie cu unt pentru tort
- Cremă de vanilie cu unt și mascarpone
- Cremă de vanilie cu unt fără ou
- Crema de vanilie cu unt și lămâie
Caracteristici
Cremă de vanilie cu unt: o rețetă de vis
Sperăm să nici nu te gândești să o prepari la plic: e atât de ușor de obținut încât, practic, depui același efort, dar ceea ce obții e un preparat delicios, din ingrediente naturale, care nu îți va dăuna sănătății și se va întinde ca un vis frumos pe deserturile tale.
Simplă, cremoasă și gustoasă: iată care sunt epitetele ce te vor convinge să încerci acest preparat!
Ingrediente
- 230g unt nesărat, la temperatura camerei
- 480-600g zahăr tos (în funcție de consistența cremei)
- 60ml lapte integral sau smântână de gătit
- 2 lingurițe de esență de vanilie
- Un praf de sare
Modalitate de preparare:
- Începe prin a mixa untul aflat la temperatura camerei, timp de 2 minute, până ce obții o consistență cremoasă.
- Adaugă aproximativ 500g de zahăr, smântâna și esența de vanilie, apoi amestecă cu robotul, mai întâi pe viteza cea mai mică, timp de aproximativ 30 de secunde, urmând să crești apoi la valoarea medie timp de încă 2 minute. Gustă și, dacă constați că mixul de cremă de vanilie de ornat e prea dulce, adaugă sare.
- În acest moment, poți să echilibrezi consistența desertului: dacă e prea subțire, mai adaugă zahăr, dacă e prea dens, include smântână. Nu te hazarda, însă, încorporează câte o lingură o dată și gustă de fiecare dată.
- Această cremă de vanilie cu unt poate fi folosită de îndată sau o poți depozita la frigider pentru o săptămână au la congelator pentru 3 luni. La cât e de bună, ne-am mira însă să reziste atât.
Cremă de vanilie cu unt pentru eclere
Adori eclerurile? Ai bine, această umplutură va face relația voastră de un miliard de ori mai frumoasă!
Glazura pentru eclere gata in 5 minute! Afla cum!
Ingrediente
- 480 ml de lapte integral
- 70g zahăr
- 40g amidon
- ¼ linguriță de sare
- 4 albușuri mari
- 30g unt
- 2 lingurițe de esență de vanilie
Modalitate de preparare:
- Într-un bol, bate albușurile cu zahărul și amidonul, până ce obții o consistență mătăsoasă, apoi lasă deoparte. O să te întorci cât de curând la acest mix.
- Pe foc, încălzește laptele, aromatizându-l cu esența de vanilie, până ce vezi că începe să fiarbă. În acest moment, îndepărtează de pe foc și treci la următorul pas al cremei de vanilie cu unt.
- Adaugă laptele treptat, fără să te grăbești, în mixul de ouă, amestecând continuu.
- După ce le-ai încorporat, este timpul să așezi din nou la foc mic spre mediu. Amestecă continuu, căci să știi că preparatul se prinde foarte repede, până ce se îngroașă, între 7-8 minute. Vezi ce bine miroase?
- La final, integrează și untul și mixează din nou. Acoperă cu o folie de plastic și lasă să se răcească la temperatura camerei, nu în frigider.
Cremă de vanilie cu unt pentru tort
Ne-am inspirat din această rețetă de la Savori Urbane: ai chef să pregătești o minunată cremă de vanilie cu unt care să îți transforme torturile în opere de artă demne de cei mai talentați patiseri?
Crema poartă un nume franțuzesc parcă predestinat să îți demonstreze cât e de mătăsoasă și de sofisticată: cremă mousseline, asociind practic crema tradițională de patiserie cu unt spumat.
Sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont dacă vrei să îți iasă preparatul: nu se poate fără un pic de efort, nu? Dar crede-ne când îți spunem că nu vei regreta. În primul rând, optează pentru un unt de calitate, de cel puțin 80% grăsime, și scoate-l afară din frigider cu circa 12 ore înainte de pregătirea cremei. Astfel va fi moale și cremos, gata să fie „spumat”.
Fii generoasă și procedează la fel și cu crema de patiserie, care ar fi bine să „se răcorească” cel puțin 6 ore la temperatura camerei ca să se „întâlnească” cu untul.
Acestea fiind spuse, iată de ce ingrediente ai nevoie:
- 500ml lapte
- 6 gălbenușuri
- 200g zahăr
- 65g faină sau 30g amidon
- un vârf de cuțit de sare
- o păstaie de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat sau 1 lingură de extract de vanilie
- Începe prin a pune la fiert laptele cu vanilia (dacă folosești păstaie, scoate miezul, dar pune și exteriorul la fiert în lapte).
- Bate albușurile cu zahărul, făina/amidonul și sarea, mixând până ce ai un preparat spumos, catifelat.
- Este timpul să le aduci împreună. Toarnă laptele puțin câte puțin, „în șuviță”, amestecând continuu, apoi pune la loc pe foc.
- Crema de vanilie se prepară la foc cu intensitate scăzută, având grijă să mixezi continuu ca nu cumva să se prindă. Ca să îți fie mai ușor, cronometrează din clipa în care începe să fiarbă. De atunci mai are nevoie de 2-3 minute, dacă e cu făină, și de un minut dacă e cu amidon. Ideea e să guști; crema e gata atunci când nu se mai simte deloc făina sau amidonul în ea.
- După ce crema e suficient de groasă, „găzduiește-o” într-un vas termorezistent, acoperită cu folie alimentară, unde se va răcori.
- Trecem acum la untul deja înmuiat după ce a petrecut 12 ore la temperatura camerei. Mixează cu robotul într-un castron, până ce devine spumos.
- E nevoie acum să încorporezi, tot treptat, crema de vanilie, în aproximativ 3 rânduri, urmând ca după fiecare etapă să mixezi bine. Gata e acum crema de vanilie cu unt minunată pentru torturile tale. Abia așteptăm să ne trimiți decorurile realizate!
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Cremă de vanilie cu unt și mascarpone
E super delicioasă, ideală pentru prăjiturile savuroase și răcoritoare de vară, dar și pentru cupcakes. Se întărește îndată și arată atât de apetisant.
Ingrediente
- 230g unt nesărat la temperatura camerei
- 65g mascarpone (la temperatura camerei)
- ½ păstaie de vanilie
- 390g zahăr tos
- Un praf de sare
- ½ linguriță de esență de vanilie
Modalitate de preparare
- Mixează la robot, pe treapta a patra, untul, mascarpone și păstaia de vanilie, și oprește-te când obții un amestec lejer și spumos. În circa 3-4 minute ar trebui să fie gata.
- E timpul să adaugi zahărul, sarea și esența de vanilie. Amestecă din nou, de data aceasta la o viteză mai mică, timp de 2-3 minute. Când ai obținut un preparat cremos, dă mixerul la o viteză mai mare, până ce crema e aerată, ușoară și moale.
- Te poți juca cu acest preparat, adăugând tot soiul de arome: lichior, condimente (scorțișoară, ghimbir, cuișoare), extract de cafea, ciocolată neagră.
Cremă de vanilie cu unt fără ou
Dacă nu vrei să folosești ouă, atunci crema de vanilie cu unt va deveni nu numai mai ușor de digerat, dar și mai puțin pretențioasă, căci nu mai trebuie să o pui la frigider. Iată o rețetă de neuitat!
Ingrediente:
- 460g unt nesărat
- 800g zahăr tos
- 1 ½ linguriță de esență de vanilie
- Un praf de sare
- 30-45ml smântână de gătit
Modalitate de preparare
- Începe, așa cum ai învățat și de mai sus, prin a spuma untul la robot, circa 5-8 minute.
- Încorporează jumătate din zahăr, apoi mixează iar.
- De aici încolo poți adăuga cu mai mult „curaj” ingredientele: restul zahărului, vanilia și sarea, continuând să amesteci la viteză mică timp de 1 minut și crescând apoi intensitatea la medie. Mai amestecă 4-5 minute și apoi bucură-te de crema moale, ușor de întins.
- Așa cum ți-am indicat și la prima rețetă, e important să estimezi tu singur/ă consistența cremei. Dacă e prea densă, mai adaugă smântână, dacă e prea lichidă, mai poate fi nevoie de zahăr.
- E gata această cremă de vanilie cu unt fără ou. Vrei un preparat mai atractiv? Adaugă colorant alimentar!
Crema de vanilie cu unt și lămâie
Mamă, mamă, ce bună e! Și e atât de ușor de preparat!
Ingrediente
- 230g unt la temperatura camerei
- 300-360g zahăr
- 2 linguri de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
- 2 lingurițe de coajă de lămâie
Modalitate de preparare
- „Roagă-ți” robotul să bată untul până ce e moale și cremos, circa 1 minut.
- Adaugă apoi zahărul (300g), zeama și coaja de lămâie și mai mixează timp de circa 1-2 minute.
- Gustă, vezi dacă mai are nevoie de zahăr și eventual mai adaugă. Dacă ți se pare că mixul e prea gros și îți vine să te iei cu mâinile de cap, nu e nimic, poți adăuga lapte.
Nu e așa că e o bunătate, crema de vanilie cu unt? Sperăm că ți-am făcut poftă cu rețetele noastre de o prăjitură magică!



Surse foto: iStock
Surse articol: sallysbakingaddiction, thecookingfoodie, savoriurbane, yummly, mommyshomecooking, ambitiouskitchen