Prajitura cu mere rase. Doua retete pe care trebuie sa le incerci!
Cuprins
Toamna inseamna castane coapte, placinta cu dovleac si, bineinteles, prajitura cu mere rase. Prajiturile cu mere se fac atat de usor si sunt atat de gustoase, ca nu ai niciun motiv sa nu-ti aromezi bucataria si sa-ti rasfeti simturile cu ele in fiecare weekend sau seara pofticioasa.
Prajitura cu mere rase si caramel
Ingrediente:
Pentru aluat:
200g unt
200g smantana
150-200g zahar
praf de copt
2 galbenusuri
450g - 500g faina
Pentru umplutura (mere rase si caramel):
8 linguri de zahar
50 ml smantana
50 g unt
4-5 mere (in functie de cat de mari sunt), date pe razatoare
Mod de preparare:
Intr-un bol pune faina (in care ai incorporat praful de copt) si adauga untul rece. Framanta cu mainile pana ce obtii un aluat sfaramicios, apoi adauga smantana, zaharul si galbenusurile. Mai amesteca putin si mai adauga faina, daca e nevoie, cat sa obtii un aluat ferm, dar moale.
Da aluatul la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Pentru a prepara caramelul, pune zaharul intr-o tigaie cu 2-3 linguri de apa si lasa-l sa se topeasca. Nu amesteca, pentru ca risti sa obtii un caramel zaharisit. Adauga treptat untul si smantana si continua sa amesteci. Lasa caramelul deoparte sa se raceasca putin.
Imparte aluatul in doua si intinde doua foi.
Tapeteaza o tava de aproximativ 20x20cm cu hartie de copt si pune o foaie. Pune marul razuit peste foaie, apoi toarna caramelul si adauga cealalta foaie deasupra.
Da prajitura la cuptor la 180 de grade (sau la temperatura medie, daca ai un cuptor clasic) si las-o pentru aproximativ 30 de minute sau pana ce a devenit aurie.
Taie prajitura si serveste!
Daca iti place gustul de mere, dar nu si ideea de umplutura umeda, poti incerca o alta reteta, un pic diferita, dar la fel de gustoasa:
Prajitura cu mere rase si topping sfaramicios
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g de faina
150 g de zahar brun
Un pliculet de praf de copt
O lingurita de scortisoara
Un ou
115 g unt topit
250 ml de lapte
O ceasca de mar razuit
Pentru topping:
30 g faina
50 g de zahar brun
O jumatate de lingurita de scortisoara
3 linguri de unt rece
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol mare combina faina cu zaharul, praful de copt si scortisoara.
Intr-un alt bol bate oul cu untul topit si cu laptele.
Combina toate ingredientele si adauga merele razuite.
Transfera aluatul intr-o tava de aproximativ 20x20 cm.
Topping:
Intr-un bol mic amesteca faina cu zaharul brun si cu scortisoara.
Adauga untul rece si amesteca aluatul cu mana. Vei obtine un aluat foarte sfaramicios.
Presara-l peste aluatul pregatit la pasul anterior.
Incalzeste cuptorul la 180 de grade (sau la temperatura medie spre mica, daca ai un cuptor conventional).
Lasa prajitura in cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute sau pana ce capata o culoare aurie si centrul devine ferm.
Pofta mare!