Mancare de fasole uscata de post

Mancare de fasole uscata de post
Roxana Pana
Luni, 01.04.2013

Cuprins

Fasolea este o leguma extrem de hranitoare si sanatoasa, fiind foarte bogata in substante proteice, amidon, glucide si saruri minerale: fier, calciu si sulf. De asemenea, este saraca in calorii, nu contine colesterol si are o cantitate limitata de grasimi.

Mancarea de fasole uscata este una dintre cele mai des intalnite mancaruri de post, datorita modului de preparare simplu, dar si datorita faptului ca este destul de gustoasa. Descopera pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa gatesti o mancare de fasole uscata de post sanatoasa, dar si foarte delicioasa.

mancare fasole uscata

Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru 6 portii de mancare de fasole uscata:

- 600 g fasole alba uscata
- un morcov
- o radacina de patrunjel
- doua cepe
- trei linguri de bulion 
- doua foi de dafin
- cateva boabe de piper
- doua linguri ulei crud
- cimbru
- sare

Timpul de pregatire a ingredientelor este de 15-20 de minute, iar timpul de gatire este de aproximativ 1-2 ore, in functie de cat de repede fierbe fasolea si de soiul acesteia.

Mod de preparare 


Pasul 1: Fasolea se alege si se pune la inmuiat de seara, in apa rece. A doua zi se spala in cateva ape si se pune la fiert cu apa calduta. Dupa primul si al doilea clocot se schimba apa, se umple vasul din nou cu apa fierbinte si se fierbe fasolea pana este aproape gata.

Pasul 2: Se adauga sare, cimbru, foile de dafin, boabele de piper, ceapa, morcovul, patrunjelul, uleiul crud si se continua fierberea pana cand fasolea este gata, fara ca bobul sa se sfarame, ci sa ramana intreg si sa nu fie zeama multa. Cand fasolea este aproape fiarta, se adauga bulionul.

Pasul 3: Fasolea se serveste dupa plac: cu ceapa prajita (iahnie), cu ulei crud, marar sau patrunjel verde taiat marunt sau se da prin masina de tocat si se prepara piure de fasole (fasole batuta).

Valoarea calorica a mancarii de fasole uscata de post

Fasolea este destul de saraca in calorii, 100 g boabe de fasole uscata avand in jur de 60-65 calorii. Asadar, daca mancarea de fasole uscata se numara printre mancarurile de post preferate, nu trebuie sa isi faci griji cu privire la kilogramele in plus.

De asemenea, avand in vedere ca fasolea contine proteine valoroase, aceasta poate fi o alternativa pentru carne in cazul persoanelor care vor sa limiteze aportul de produse de origine animala sau pentru cele care se afla la dieta. In plus, nu contine colesterol si are o cantitate limitata de grasimi.

Pe langa faptul ca mancarea de fasole uscata este foarte gustoasa si hranitoare, aceasta este perfecta pentru perioada postului. Mai mult, este si foarte versatila, motiv pentru care poate fi consumata in mai multe moduri, dupa preferinte. 


Sursa foto: phamfatale.com

Articolul urmator »
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
Ramona Jurubita | Joi, 07.11.2024
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (16)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024

Ne găsești pe