Angina pectorala - manifestari, cauze si tratament

Cuprins
- Ce este angina pectorala?
- Cauzele anginei pectorale
- Diagnosticul anginei pectorale
- Tratamentul anginei pectorale
- Preventia anginei pectorale
Ce este angina pectorala?
Desi este cunoscuta ca durere in piept, angina pectorala poate fi resimtita si ca o senzatie neplacuta . Pacientii o descriu adesea ca: presiune, strangulare, constrictie, caldura, o banda in jurul pieptului sau o greutate in centrul toracelui. Aceasta "durere" apare de obicei retrosternal si este diminuata de odihna sau nitroglicerina. Este agravata de emotie, efort, frig sau de medicamente.Senzatiile de disconfort dureaza intre 2 si 10 minute, dar angina pectorala atipica poate depasi limita superioara. Pe baza caracteristicilor de mai sus, angina pectorala a fost clasificata in 4 tipuri:
1. angina pectorala de efort;
2. angina pectorala spontana;
3. angina pectorala instabila (aparitia sau reaparitia unei angine de efort);
4. angina pectorala intricata (in cadrul unor afectiuni extraxardiace).
Cauzele anginei pectorale
Principalele cauze ale manifestarilor dureroase sunt cele cardiace, mai exact cardiopatia ischemica. Aceasta este o afectiune cardiaca acuta sau/si cronica, ce rezulta din reducerea sau intreruperea aportului sanguin la miocard (muschiul inimii).
Dar angina pectorala apare si in cazul unor afectiuni intricate, cum ar fi:
- boala ulceroasa;
- litiaza biliara cu colecistita ( inflamatia colecistului) cronica;
- hernia diafragmatica;
- spasm esofagian sau esofagita ( inflamatia esofagului).
Diagnosticul anginei pectorale
Angina pectorala este diagnosticata de medic pe baza descrierilor facute de pacient. Stim ca durerea este localizata frecvent retrosternal.
Iradierea durerii
poate atinge o zona intinsa a toracelui sau regiuni mai indepartate (extremitatea cefalica, regiunea abdominala superioara). Cel mai des iradiaza in umarul stang, bratul stang, antebratul si ultimele doua degete ale mainii stangi. Intensitatea variaza de la bolnav la bolnav, dar de cele mai multe ori angina este simtita ca o apasare sau strangere. Conditiile de declansare a durerii sunt unice sau multiple. Acestea sunt: efortul, emotiile, frigul, digestiile laborioase, hipoglicemia, tahicardiile (cresterea frecventei cardiace), cresterea brusca a tensiunii arteriale si fumatul. |
![]() |
Durata si evolutia durerii sunt foarte variate. Conditia de disparitie a durerii poate fi repausul ( fizic sau la pat) sau administrarea de nitroglicerina.
- nu se instaleaza deodata cu toata intensitatea;
- nu este pulsatila;
- nu este insotita de palpitatii;
- nu se accentueaza la palpare;
- nu este influentata de miscare, tuse, stranut;
- nu este influentata de deglutitie. Pentru confirmarea anginei pectorale de cauza cardiaca se efectueaza electrocardiograma, testul de efort, ecocardiografia sau angiografia coronariana (metoda care identifica marimea si localizarea defectelor pe vase).
Tratamentul anginei pectorale
Primul pas in tratarea anginei il constituie scaderea presiunii sanguine. Aceasta se face prin administrarea de nitrati organici, beta blocante, blocante ale canalelor de calciu. Tratamentul chirurgical include: angioplastia, revascularizatia transmiocardiala laser sau stimularea coloanei vertebrale.Comportamentul cognitiv este o tehnica psihologica ce ajuta pacientii sa isi dezvolte obiceiuri noi, sanatoase. Acest tratament este din ce in ce mai studiat deoarece majoritatea episoadelor dureroase au la baza emotii.
Preventia anginei pectorale
- odihna dupa fiecare masa asigura irigarea eficienta a inimii;
- evitarea meselor copioase;
- incetarea fumatului si administrarii de pilule contraceptive diminueaza eficient aparitia crizelor anginoase;
- urmand un stil de viata sanatos;
- in momentul aparitiei unei crize anginoase, pacientul trebuie sa inceteze orice activitate, sa se relaxeze si sa isi administreze medicamentul folosit in astfel de situatii;
- daca apare o criza de angina noaptea trebuie corectata pozitia corpului, prin pastrarea capului sau a toracelui mai ridicat. Astfel, inima va face un efort mai mic atunci cand pompeaza sangele prin vene catre inima;
- administrarea de aspirina sau antiplachetare la sfatul medicului reduce semnificativ riscul de angina pectorala.
- Farmacologie,Fulga;
- Boala inimii- un manual de medicina cardiovasculara, Braunwald;
- Preventi si reabilitare cardiovasculara, Perk;
- Principii de cardiologie moleculara, Runge Marschall S., Patterson Cam;
- Coronary heart disease in clinical practice, Mittal Satish;
- Hypertension principles and practice, Battegay.


